Proč (ne)používáte NFC? (Víkendová hlasovačka)

nfc_hlasovacka_ico

V úterý jsme ve článku Co je NFC a k čemu je dobré ho použít? poměrně podrobně rozebrali bezdrátovou technologii, která se postupně prosazuje v chytrých mobilních telefonech a stala se nedílnou kolonkou v seznamu technických specifikací. Jak ale tuto vymoženost využívají naši čtenáři? To je tématem Víkendové hlasovačky pro tento týden.

NFC v základní výbavě?

Ačkoli se tento typ bezdrátové technologie pomalu ale jistě stává standardem, čip schopný komunikace s dalším NFC zařízením stále není ve všech mobilech, které aktuálně můžete pořídit. Bohužel zejména v levnějších modelech, kde se v nákladech hraje doslova o každou korunu, na něj ještě většinou nenarazíte. Nutno říci, že například ve srovnání s „boomem,“ s jakým nastoupil Bluetooth, se zatím podpora NFC nemůže rovnat.

Jak tedy zjistit, zda právě váš chytrý telefon technologii podporuje? Poměrně jednoduše: buď se podívejte na jeho zadní stranu, kde by mělo být logo v podobě malého stylizovaného písmena „N,“ nebo hledejte v systémovém nastavení v sekci Bezdrátová připojení a sítě – Další položku NFC.

Toto logo byste měli najít na zadní straně telefonů s podporou NFC Toto logo byste měli najít na zadní straně telefonů s podporou NFC

K čemu ho použít?

Ve článku, na který odkazujeme v prvním odstavci, jsme představili celou řadu možností, jak tento komunikační protokol použít v praxi. Velmi šikovné je například přenesení nastavení a aplikací ze starého telefonu do nového pouhým dotekem. Snadno také můžete přenášet mezi telefony obrázky, hudbu, webové odkazy nebo jakékoli jiné soubory, nicméně zde už se může negativně projevit jeden z největších nedostatků této technologie – pouze omezená vzdálenost, na kterou je možné komunikovat. Sladit dva telefony tak, aby spolu spolehlivě komunikovaly, nemusí být úplně snadné.

Dalším typickým využitím jsou nejrůznější štítky a samolepky, sloužící jako vstupní informace pro nějakou automatizační aplikaci. Názorný příklad použití uvedl v diskuzi pod článkem čtenář, který se podepsal jako imaster: „NFC používám ve formě nalepené nálepky na držáku mobilu v autě. Mobil dám do držáku a automaticky se mi vypne wifi, spustí data na SIM, nastaví jas, hlasitost a spustí navigace TomTom. Další nálepku mám na nočním stolku, položím mobil a ten se přepne na vibrace, vypne data a sníží jas.“

Dalším praktickým způsobem použití NFC jsou platby, kde telefon s touto technologií může suplovat bezkontaktní platební kartu. Bohužel v naší zemi jsme v tomto směru pozadu a banky nabízejí pouze variantu, kdy je NFC součástí SIM karty, případně tuto funkci suplují nálepkami, které si zákazník může přilepit třeba na telefon.

Dočkáme se placení mobilem u nás? Dočkáme se placení mobilem u nás?

Možností využití NFC je ještě více – lze ho použít například k identifikaci při vstupu do budov, odemykání zámků (aut i domovních), tisk na tiskárnách s podporou tohoto protokolu a dalším účelům. Praxe však ukazuje, že většina uživatelů NFC vlastně vůbec nepoužívá.

Používáte NFC ve svém telefonu?

Toto kolo Víkendové hlasovačky a diskuze tedy věnujeme otázce, zda využíváte NFC ve svém smartphonu a jakým způsobem. Opět dáváme možnost vybrat více variant odpovědí, protože je možné, že používáte tuto technologii pro více účelů.
[gravityform id=“63″ title=“false“ description=“true“ ajax=“true“]

Odkaz pro hlasování z aplikace.

V diskuzi pod článkem se můžete rozepsat o tom, jak vlastně technologii NFC vnímáte: je to slepá ulička, nebo v ní vidíte velkou budoucnost? Podělit se můžete i o své zkušenosti z praxe – jak jste spokojení s přenosem souborů, dat či nastavení mezi telefony skrze tento komunikační protokol? Existuje pro vás nějaký zásadní důvod, proč použít tuto technologii namísto jiné, či naopak proč ji nepoužívat?

Hlasovačka z minulého týdne

Minulý týden jsme tak trochu navodili téma, když jsme se v rámci cyklu Víkendová hlasovačka a diskuze ptali, zda platíte mobilním telefonem. Respondenti přitom mohli vybírat více odpovědí současně. Jak to dopadlo? V podstatě podle očekávání: nadpoloviční většina našich čtenářů (přesně 52 %) používá pro placení pouze bezkontaktní kartu, dalších 10 % pak platí v obchodech pouze běžnou „kontaktní“ kartou.

Skutečnost, že by o bezkontaktní platby telefonem mohl být přinejmenším v naší čtenářské obci zájem, potvrzuje 16 % hlasujících, kteří pro placení používají bezkontaktní nálepku.

Z dalších nabízených možností 29 % respondentů používá pro placení aplikaci mobilního bankovnictví, 15 % jinou aplikaci podobného typu a 12 % využívá platby prostřednictvím SMS.

Výsledky Hlasovačky z minulého týdne Výsledky Hlasovačky z minulého týdne

Přímo jako platební kartu realizovanou SIM kartou s NFC čipem používají svůj telefon jen dvě procenta hlasujících, jedno procento pak používá jiný typ implementace bezkontaktní karty do telefonu.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (29)