Prey: najděte svůj ztracený či odcizený telefon!

Bez ohledu na cenu telefonu či tabletu rozhodně doporučujeme zamyslet se nad ochranou proti ztrátě nebo zcizení!

Aplikací pro hledání ztraceného či ukradeného telefonu je v Obchodě Play celá řada. Prey Anti-Theft má proti většině ostatních jednu zásadní výhodu: je nejen zdarma, ale navíc také open source. V dnešní recenzi si ukážeme, jak vám tento program může pomoci v nouzi.

Princip je ve své podstatě jednoduchý: na telefon nainstalujete malou aplikaci (agenta), která čeká na pokyny, jež dostane buď skrze internetové připojení nebo prostřednictvím SMS zprávy.

S tímto programem zjistíte, kde se telefon nachází, kdo se ho snaží používat a k jaké síti je připojen. Po označení zařízení jako ztraceného Prey shromáždí všechny důkazy, které požadujete, a odešle je buď do ovládacího panelu v účtu, nebo přímo do poštovní schránky, v závislosti na způsobu podávání zpráv, který si zvolíte. Kromě získávání informací lze vyvolat na dálku různé akce, jako je spuštění hlasitého alarmu či zobrazení zprávy na obrazovce. Můžete také zařízení uzamknout, čímž zabráníte přístupu k soukromým datům. Jinými slovy – i když nebudete mít telefon či tablet v ruce, budete mít vše pod kontrolou.

Hlavní vlastnosti aplikace

Autoři na oficiálním webu prezentují následující vlastnosti a schopnosti (některé se ale mohou týkat jen verze pro počítače):

  • Přesná geolokace – používá GPS nebo určuje polohu na základě nejbližších Wi-Fi hotspotů.
  • Automatické připojení k Wi-Fi – když není dostupné připojení k Internetu, Prey se pokusí připojit na nejbližší otevřený Wi-Fi hotspot.
  • Lehký jako pírko – Prey má velmi málo závislostí a nezabírá paměť, dokud není aktivován.
  • Poznej svého nepřítele – udělejte si obrázek o zloději skrze přední kameru, takže budete vědět, jak vypadá a kde se schovává.
  • Sledování obrazovky – pořizování a odesílání snímků obrazovky. Pokud budete mít štěstí, můžete například zjistit, pod jakým jménem se zloděj přihlašuje do svého e-mailu nebo Facebook účtu.
  • Udržuje vaše data v bezpečí – skrytí aplikací a případně odstranění uložených hesel.
  • Uzamknutí zařízení – telefon a tablet tak bude nepoužitelný, dokud nebude zadáno heslo.

V případě aplikace pro Android pak v Obchodě Play najdete tyto funkce:

  • Zjištění polohy na základě GPS a Wi-Fi.
  • Detekce změny SIM.
  • SMS nebo push aktivace (platí pro Android 2.2 +).
  • Možnost zamknout telefon nebo tablet (platí pro Android 2.2 +).
  • Ochrana před odinstalací (platí pro Android 2.2 +).
  • Hlasitý alarm.
  • Odesílání upozornění uživateli.

Instalace a aktivace

Aplikaci jsme nainstalovali obvyklým způsobem z Obchodu Play. Instalační balíček testované verze 0.5.6 má pouhé 3 MB, takže celý proces netrval dlouho. Prey Anti-Theft můžete instalovat na zařízení s Androidem 1.6 a novějším, nicméně mnohé užitečné funkce fungují až od Androidu 2.2 výše.

Po spuštění budete mít na výběr ze dvou možností: jestliže již máte účet Prey, můžete se k němu přihlásit – jeden účet lze použít pro více zařízení (ve verzi zdarma až pro tři). Pro přihlášení vystačíte s e-mailem a heslem. V opačném případě vás čeká registrace, spočívající v zadání jména, e-mailové adresy a hesla.

Následuje aktivace programu coby správce zařízení. Tento krok je nutné absolvovat a aplikaci aktivovat, aby v případě potřeby mohla provádět všechny nezbytné akce. Aktivací umožníte aplikaci změnit heslo pro odemknutí obrazovky, sledovat pokus o odemčení a uzamknout obrazovku. Hned poté budete moci změnit nastavení aplikace.

Jestliže budete chtít Prey odinstalovat, doporučujeme nejprve přes Nastavení-Zabezpečení-Správci zařízení status správce zařízení odebrat.

Nastavení

Nyní si projdeme jednotlivé položky v nastavení aplikace, ať víte, co můžete ovlivnit.

  • Prey current status – informace o stavu aplikace, povolení lokalizace a aktivačních frází při správě přes SMS.
  • Camouflage mode – jednoduchý, ale účinný způsob, jak ochránit Prey před zvědavci. Pokud je tento režim povolen, klepnutím na ikonu se zobrazí obraz připomínající hru. Tímto způsobem můžete zmást zloděje, který si bude myslet, že Prey není aplikace ochraňující proti krádeži, ale nevinná hra.
  • SMS activation message a SMS deactivation message – text aktivační zprávy. Aktivační SMS je zpráva, kterou na sledovaný telefon pošlete z jiného zařízení. Obsahuje tzv. „aktivační frázi“, kterou právě v této sekci můžete změnit. Jakmile telefon obdrží SMS s daným výrazem, Prey se „probudí“ a začne odesílat informace. Ve výchozím nastavení jsou tyto fráze GO PREY a STOP PREY. Pozor: jestliže používáte pro správu SMS alternativní aplikaci, nemusí aktivace formou textových zpráv fungovat! Například při použití GO SMS „zastaví“ tato aplikace zprávu dříve, než by ji Prey mohl zachytit a zpracovat.
  • Extra security přidává další možnost zabezpečení požadavkem na heslo při pokusu o odinstalaci programu. Kromě toho je možné v této sekci odebrat aplikaci oprávnění správce zařízení.
  • Active SIM detection – možnost aktivovat Prey při výměně SIM karty a odeslat textovou zprávu při změně (bohužel jen na jeden) kontaktní telefon.
  • Account management – správa účtu Prey, dovolující změnit heslo, odpojit telefon od účtu, nebo prohlédnout (ve webovém prohlížeči) odeslané reporty.
  • Advanced Configuration – možnost povolit zapnutí Wi-Fi a mobilních dat při aktivaci Prey. Povolení mobilních dat ale na některých zařízeních nemusí fungovat.

To je z hlediska nastavení na telefonu vše, co můžete ovlivnit – ostatní detaily nastavíte na webu.

Jestliže Prey spustíte, zobrazí se dvě možnosti Log into the Control Panel, tedy přihlášení k webové stránce, ze které lze ovládat jednotlivá zařízení, nebo Manage Prey settings, sloužící k úpravě výše probíraných nastavení. K provedení obou operací je nutné znát heslo k účtu.

Aplikace Prey po spuštění v telefonu Aplikace Prey po spuštění v telefonu

Hledáme ztracený/ukradený telefon

Řekněme, že právě pohřešujete svůj mobil. Přihlásíte se tedy na adrese https://panel.preyproject.com/login do tzv. „ovládacího panelu“ – samozřejmě po vás z důvodu bezpečnosti bude požadováno jméno a heslo.

Přihlášení k webovému rozhraní Přihlášení k webovému rozhraní

Po správném zadání přihlašovacích údajů se ocitnete na úvodní obrazovce, na které uvidíte přehled všech zařízení spojených s daným účtem. Skrze horní lištu lze přepínat mezi zařízeními, nastavením účtu (lze pouze zadat e-mail, zemi a změnit heslo) a nápovědou. Komunikace může probíhat v jednom ze třinácti jazyků, bohužel čeština nebo slovenština ještě v nabídce není. Vybírat tak můžete z angličtiny, španělštiny, katalánštiny, němčiny, italštiny, holandštiny, portugalštiny, ruštiny, turečtiny, švédštiny, polštiny a francouzštiny.

Úvodní obrazovka webového rozhraní Úvodní obrazovka webového rozhraní

Vraťme se ale k tomu nejdůležitějšímu, co vás patrně bude zajímat: k seznamu telefonů. Ten lze zobrazit ve dvou režimech: jako seznam, nebo jako mřížku. Ve druhém pohledu je možné zařízení filtrovat podle stavu (všechna/v pořádku/pohřešovaná) a řadit podle typu, jména, operačního systému a v placených verzích také podle posledního hlášení.

Seznam telefonů s možností filtrování a řazení Seznam telefonů s možností filtrování a řazení

Kliknutím na vybraný telefon se dostanete na jeho stránku, kde v levém sloupci uvidíte základní informace o zařízení (jméno majitele, stav, typ zařízení a operační systém). Hlavní nabídka je soustředěna do černé horizontální lišty, skrze kterou se dostanete do čtyř sekcí. My se vrhneme hned na tu první – Main. Přepínačem pod obrázkem telefonu nastavujete stav telefonu – jestliže je vše v pořádku, je přepínač v poloze OK, v případě ztráty nebo zcizení přepnete na Missing.

Přepnutím do režimu pohřešování se aktivují možnosti, které jsou rozděleny do dvou sloupců – Information to gather jsou informace, které chcete z telefonu získat (poloha, podrobné informace o síti, ke které je telefon připojen, fotografie z předního fotoaparátu). Actions to perform jsou akce, které chcete provést (spuštění zvukového alarmu, zobrazení zadaného hlášení na displeji a uzamčení zařízení, které pak lze odemknout pouze zadaným heslem). Požadované nastavení je možné uložit a použít později. Vše se aktivuje v okamžiku, kdy přepnete telefon do režimu Missing a nastavení uložíte.

Telefon je ztracen/ukraden – potřebujeme informace!

Označili jsme náš redakční Samsung Galaxy S II jako pohřešovaný. V nabídce, která se poté objevila, jsme mohli nastavit prodlevu mezi odesíláním reportů, aktivační fráze a zeleným tlačítkem jsme spustili akci.

Zeleným tlačítkem jsme spustili akci Zeleným tlačítkem jsme spustili akci

Po odemknutí telefonu se na displeji zobrazila námi zadaná hláška (telefon jsme nezamykali). Během okamžiku jsme obdrželi e-mail s informací, že jsme zařízení označili jako hledané, následně další e-mail s odkazem na zprávu se získanými údaji.

Všechny přehledy jsou k nalezení v sekci Reports, kde jsou od sebe odlišeny fotografiemi, pořízenými přední kamerou (pokud byl získán snímek).

Kliknutím se dozvíte další informace, konkrétně:

  • Informace o vnější IP adrese sítě, do které je telefon připojen.
  • Vyobrazení polohy na obrazovém podkladu Map Google (s možností kliknutím otevřít přímo na webu Mapy Google).
  • Zobrazení fotografie pořízené předním fotoaparátem.

Minuli jsme dvě sekce – Configuration, kde můžete aktuálně jen změnit název zařízení a Hardware s detailním výpisem snad všech myslitelných informací o telefonu či tabletu.


Placená varianta

Verze zdarma má několik drobných omezení, přes která je ale stále velmi dobře použitelná pro lokalizaci telefonu. Pro náročnější zákazníky je připraveno několik placených variant, lišících se v maximálním počtu zařízení, která lze spojit s daným účtem. Pro běžného uživatele pravděpodobně bude stačit program Personal za pět dolarů měsíčně pro maximálně tři zařízení, eventuálně varianta Home za 15 dolarů měsíčně pro až 10 zařízení. V placených programech navíc získáte:

  • Aktivní režim (informace nejen v okamžiku, kdy označíte zařízení jako ztracené, možnost skenování hardware a zaslání informace o případné změně a údaj o posledním hlášení telefonu).
  • 100 reportů na jedno zařízení (to vám dává mnohem větší šanci neztratit významné důkazy).
  • On-Demand režim (umožňuje požádat o nové zprávy nebo provádět akce v reálném čase).
  • Až dvouminutový interval zasílání reportů (můžete zvýšit četnost zpráv a akcí až na dvě minuty, takže kdykoli potřebujete, bude Prey reagovat téměř okamžitě na vaše požadavky).
  • Plné SSL šifrování.

Otázky a odpovědi

Prošli jsme za vás sekci nejčastěji kladených otázek, ze kterých jsme vybrali ty, které by vás mohly zajímat.

  • Můj telefon byl ukraden, ale Prey na něm nebyl nainstalován. Co mohu udělat?
    V podstatě nic, protože je nutné nainstalovat aplikaci před samotnou krádeží. Pokud Prey není nainstalován (nebo pokud nebyl správně nastaven), neexistuje žádný způsob, jak by bylo možné přístroj sledovat.
  • Označil jsem svůj přístroj jako pohřešovaný ale nepřišel žádný report.
    Existuje celá řada důvodů, proč zařízení neodeslalo zprávu, ale nejvíce pravděpodobný je problém s připojením k Internetu (firewall, proxy, nedostupnost).
  • Co znamená omezení zpráv na zařízení?
    Je to maximální počet zpráv, které lze uložit pro každé zařízení v ovládacím panelu. Kdykoli aktivujete Prey, začnou se přijímat zprávy se všemi informacemi, o které jste požádali (screenshot, obraz přední kamery, poloha, atd.). V případě účtů zdarma lze uložit až 10 zpráv z jednoho zařízení, což znamená, že když přijde jedenáctá, bude nejstarší z nich odstraněna, protože bylo dosaženo limitu.
  • Bude mě Prey špehovat?
    Ne. Dokud neodešlete aktivační signál, Prey klidně „spí“, aniž by cokoli dělal. Teprve když to uděláte, shromáždí požadované informace a odešle je do e-mailové schránky nebo na ovládací panel účtu. Žádné informace nejsou bez vašeho souhlasu shromažďovány.
  • Má (nebo bude) Prey obsahovat odchytávání stisknutých kláves (keylogger)?
    Velké NE.
  • A co moje soukromí? Co děláte s mými údaji?
    Nic – věřte nám. A pokud nevěříte, můžete zkontrolovat zdrojový kód a ujistit se, že Prey neprovádí ve vašem telefonu nic špatného.
    Také odeslané zprávy jsou přístupné jen vám a ani provozovatel služby k nim nemá přístup, protože každé zařízení má svůj vlastní jedinečný klíč.
  • Když smažu svůj účet, necháte si mé informace?
    Ne. Neoznačujeme účet jako smazaný, ale opravdu ho kompletně odstraníme.
  • Jak ke mně dostávají data ze serverů?
    Na účty zdarma přes nešifrovaný protokol HTTP, v případě placených „Pro“ účtů prostřednictvím šifrovaného SSL.
  • Funguje služba Prey v mé zemi?
    Samozřejmě ano. Prey funguje všude na světě. Stále je nutné zkontrolovat, jestli funguje i ve vesmíru, ale je docela dobrá šance, že bude (pokud tam bude Internet :) ).
  • Které mobilní platformy jsou podporovány?
    V současné době Android a iOS. Pracujeme také na jiných platformách stejně, ale nemůžeme vám říci, kdy bude hotovo.

Resumé

Bez ohledu na cenu telefonu či tabletu rozhodně doporučujeme zamyslet se nad ochranou proti ztrátě nebo zcizení! Nejde jen o cenu samotného zařízení, ale především o informace v něm uložené, jejichž hodnota je často i několikanásobkem pořizovací ceny.

Bez ohledu na cenu telefonu či tabletu rozhodně doporučujeme zamyslet se nad ochranou proti ztrátě nebo zcizení! Bez ohledu na cenu telefonu či tabletu rozhodně doporučujeme zamyslet se nad ochranou proti ztrátě nebo zcizení!

Jak jsme říkali již na začátku recenze: variant je mnoho – mezi nejlepší možnosti patří Android Lost nebo Cerberus. Asi největší přidanou hodnotou software Prey je skutečnost, že se jedná o open source – je tedy nejen zdarma, ale má otevřený kód, takže (pokud tomu rozumíte) si můžete zkontrolovat, co opravdu dělá. Lehcí paranoici tak možná získají pocit sucha a jistoty ;).

Proti konkurentům přichází Prey s přívětivým grafickým rozhraním webové části, jednoduchou instalací a prakticky nulovou nutností konfigurace (potřebovat budete jen registraci nebo přihlášení a budete muset povolit správce zařízení).

Díky podpoře mnoha platforem můžete z jedné stránky vystopovat nejen telefon s Androidem, ale také notebook s Windows, Linuxem, počítač s Mac OS či iPhone/iPad.

Co bychom chtěli vylepšit

Chyběly nám především tyto funkce:

  • Historie polohy (nebo alespoň zjištění polohy ve dvou a více bodech a naznačení směru pohybu).
  • Při pátrání po ukradeném telefonu bychom ocenili výpis hovorů a přehled přijatých/odeslaných zpráv.
  • Marné by také nebylo vzdálené vytočení zadaného telefonního čísla nebo alespoň pořízení a odeslání zvukového či obrazového záznamu (možnost odposlouchávat zloděje).
  • Hodila by se také možnost odeslání SMS při výměně SIM na více než jedno telefonní číslo.
  • V kritické situaci, kdy se šance na navrácení zařízení blíží nule, bychom uvítali vzdálené smazání paměti zařízení a obsahu SD karty.

Prey Anti-Theft
Fork Ltd.
Verze 0.5.6 (26. 1. 2013)
Velikost 3,0 MB
1.6+

74D6UwbFnaTTE0AAAAAElFTkSuQmCC
Zdarma

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (14)