Přes WhatsApp si už z Androidu 2.1 a 2.2 nepopovídáte

pres-whatsapp-android-21-22-ico

Pokud vám v uplynulých dnech přestala fungovat komunikační aplikace WhatsApp, je to pravděpodobně proto, že na vašem telefonu běží nepodporovaný operační systém. Facebook již dříve avizoval, že ukončí podporu několika starších verzí řady OS. Mimo jiné si tak nepopovídáte přes WhatsApp z telefonů s Androidem 2.1 Eclair a 2.2 Froyo.

Záměr ukončit podporu některých operačních systémů byl oznámen již v loňském roce, přičemž jako hlavní důvod byla uváděna zásadní změna na poli mobilních operačních systémů. „Když jsme spustili WhatsApp v roce 2009, používání mobilních telefonů bylo úplně jiné než dnes. App Store společnosti Apple měl jen několik měsíců a více než 70 procent prodaných smartphonů mělo operační systémy firem BlackBerry a Nokia. Méně než 25 procent mobilních zařízení mělo mobilní operační systémy společností Google, Apple a Microsoft, přičemž jejich podíl na dnešním trhu je 99,5 procent.“ uvádí oficiální blog.

Přes WhatsApp si už z Androidu 2.1 a 2.2 nepopovídáte Přes WhatsApp si už z Androidu 2.1 a 2.2 nepopovídáte

Kdo přes WhatsApp už „nepokecá“?

Důvodem k tomuto rozhodnutí jsou omezené schopnosti některých mobilních platforem, které mohou bránit rozšiřování funkcí aplikace. Eliminace méně populárních platforem poskytne výhodu při vývoji a dalším rozšiřování. Původně bylo plánováno ukončení podpory pro systémy BlackBerry OS a Blackberry 10, Nokia S40, Nokia Symbian S60, Android 2.1, Android 2.2, Windows Phone 7 a iPhone 3GS/iOS 6 do konce roku 2016. Podpora pro BlackBerry OS, BlackBerry 10, Nokia S40 a Nokii Symbian S60 však byla nakonec prodloužena až do 30. června 2017. Na černé listině s termínem ukončení koncem roku 2016 tedy zůstaly:

  • Android verze 2.1 a 2.2
  • Windows Phone 7
  • iPhone 3GS s iOS verze 6

Jednu z nejpopulárnějších komunikačních platforem koupil v roce 2014 Facebook za 16 miliard dolarů. V únoru 2016 ji používala miliarda aktivních uživatelů WhatsApp, což proti lednu 2015 znamená obrovský skok o 300 milionů uživatelů. Rostoucí popularita WhatsApp je přičítána především nulovým poplatkům ve srovnání s cenami běžných textových zpráv. Aplikace umí zpracovat multimédia, jako jsou fotografie, videa a hudba, takže je praktickou volbou pro uživatele mobilních telefonů. Od listopadu minulého roku podporuje také videohovory. Přes WhatsApp je odesláno denně 64 miliard zpráv denně.

Dotkne se vás ukončení podpory Androidu 2.1 a 2.2 při komunikaci přes aplikaci WhatsApp? Podělte se o své zkušenosti v diskuzi!

Zdroj: techtimes.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (11)