TOPlist

Používáte v mobilu bankovní aplikaci? (Víkendová hlasovačka)

pouzivate-v-mobilu-bankovni-aplikaci-ico

Nejsou dávno doby, kdy bylo kvůli každé transakci nutné chodit do banky a aktuální stav svého konta jste se dozvěděli z měsíčního výpisu, zasílaného poštou. Dnes už si ale uživatelé zvykli na to, že díky internetovému bankovnictví mohou nejen zjišťovat stav účtu 24 hodin denně, ale také zadávat platby a kontrolovat použití platební karty. S nástupem chytrých telefonů pak byly dalším krokem mobilní aplikace, nabízející veškerý komfort internetového bankovnictví. A právě tímto tématem se chceme zabývat v rámci tohoto kola Víkendové hlasovačky a diskuze, kde se vás hodláme ptát, zda používáte v mobilu bankovní aplikaci.

bankovni aplikace android Svůj účet můžete ovládat z mobilního telefonu

Co nabízejí bankovní aplikace?

Vývoj v tomto segmentu je zřejmý – jeho cílem je dostat klienty z poboček a naučit je zadávat veškeré operace z pohodlí domova. Součástí této myšlenky je také okamžitý a prakticky permanentní přístup k informacím. Mobilní aplikace se zejména v uplynulých sedmi letech doslova masově rozšířily a klienti si na ně rychle zvykli. Svou aplikaci tak dnes má prakticky každý bankovní ústav. Jednotlivé programy se od sebe liší jak grafickým ztvárněním, odpovídajícím obvykle tomu, na které jsou uživatelé zvyklí z internetového bankovnictví, tak i nabízenými funkcemi. Odlišnosti nalezneme také v zabezpečení – zatímco někde budete potřebovat k přihlášení uživatelské jméno a heslo, jinde vystačíte s otiskem prstu.

Z hlediska funkcí slouží mobilní bankovnictví primárně ke kontrole stavu účtu a přehledu transakcí. V závěsu pak následuje zadávání plateb, které některé banky zjednodušují možností nahrát nebo vyfotit dokument s údaji, jako jsou číslo účtu, variabilní a konstantní symbol či částka (používá se buď QR kód, nebo si aplikace sama pomocí OCR „vytáhne“ potřebná data). Oblíbenou funkcí je také vyhledání nejbližší pobočky či bankomatu.

Jedním z méně obvyklých příkladů použití mobilního bankovnictví je výběr peněz v hotovosti bez platební karty. Stačí si vygenerovat jednorázový kód, který pak uplatníte na jednom z mnoha prodejních míst Sazky. Zde pak proti kódu dostanete hotovost až do výše tří tisíc korun.

Z dalších často nabízených funkcí jmenujme:

  • Zobrazení aktuálních kursů cizích měn.
  • Využívání šablon pro často opakované platby.
  • Zablokování platební karty.
  • Dobití kreditu mobilního telefonu.
  • Uzavření různých typů pojištění (typicky cestovní pojištění).
  • Možnost požádat o půjčku.

Bankovní aplikace významně usnadňují sledování stavu účtu a provádění finančních transakcí. Dá se říci, že většina z těch, kteří zatím tento způsob práce s účtem nezkusili, buď nemá odpovídající zařízení, nebo touto způsobu komunikace s bankou nedůvěřují. S ohledem na možnosti se však dá říci, že mobilní aplikace může nabídnout větší míru zabezpečení než internetové bankovnictví (například díky možnosti autorizace otiskem prstu, ale i z mnoha dalších důvodů).

Používáte v mobilu bankovní aplikaci? Používáte v mobilu bankovní aplikaci?

Používáte v mobilu bankovní aplikaci?

Dostáváme se k anketní otázce tohoto kola Víkendové hlasovačky a diskuze. Otázka je tentokrát prostá: používáte v mobilu bankovní aplikaci?
[gravityform id=“151″ title=“false“ description=“false“ ajax=“true“]
V komentářích pod článkem se můžete rozepsat o tom, jakou bankovní aplikaci používáte a které funkce jsou pro vás nejdůležitější. Můžete si také zahrát na vizionáře a zamyslet se nad tím, co by ještě mobilní bankovní aplikace mohla umět.

Hlasovačka z minulého týdne

Před týdnem jsme se v rámci cyklu Víkendová hlasovačka a diskuze ptali, jestli využíváte slevy aplikací. Nejsilnější skupinou, čítající 24 % hlasů, jsou čtenáři, kteří sice slevy aktivně nesledují, ale rádi si koupí zajímavou aplikaci za sníženou cenu. 17 % respondentů slevy sleduje aktivně a občas je využije, dalších 12 % pak nakupuje zlevněné programy často. 17 % pak aplikace nenakupuje a 8 % se o slevy vůbec nezajímá.

Hlasovačka z minulého týdne Hlasovačka z minulého týdne

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (13)