TOPlist

Použité telefony s Androidem mohou obsahovat obnovitelná data

risk_ico

Pokud plánujete prodej svého telefonu s Androidem, pak buďte obzvláště opatrní, protože podle posledních výzkumů Cambridgeské univerzity volba „Obnovení továrního nastavení“, kterou skoro jistě v dobré víře provedete, znamená závažné riziko v ochraně vašeho soukromí. Pokud jste žili v představě, že při prodeji telefonu jsou vymazána všechna data, včetně osobních údajů, patrně budete nemile překvapeni. Může se přitom jednat například o texty, které jste zaslali přes WhatsApp, Facebook, e-mailem, jako SMS a MMS, tedy leckdy i citlivé osobní informace. Použité telefony je lepší nepředávat dál.

Laurent Simon a profesor Ross Anderson z katedry počítačových věd podrobili zkoumání 21 telefonů pěti různých společností s Androidem verze 2.3 a 4.3. Zjistili, že až 500 milionů telefonů by mohlo i po resetování obsahovat osobní údaje předchozího majitele. Údaje zůstaly nedotčené v interní SD kartě, která obecně obsahuje multimediální data uživatelů. Počítačovým expertům se podařilo načíst některé soubory z testovacích zařízení, které vedly ke Google účtům bývalých majitelů. „Tyto nedostatky znamenají, že zaměstnanci firem, které operují s použitými telefony (ať už ztracenými, odcizenými, prodanými nebo darovanými charitativním organizacím) by mohli provádět útoky.“ uvedli výzkumníci.

Autorům studie se podařilo získat snadný přístup k informacím o předchozím majiteli a datům z aplikací v WhatsApp a Facebook. Kromě toho obnovili také textové zprávy, fotografie a videa odeslaná skrze SMS a MMS, stejně jako až 80 % e-mailů z Gmailu. Kromě toho byli také schopni obnovit osobní údaje předchozích majitelů z jejich Google účtů pomocí souboru označovaného jako „master token“. Do testu přitom byly zahrnuty telefony jako HTC One, HTC Sensation XE, Motorola Razr I, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S2 a Samsung Galaxy S Plus.

Použité telefony neprodávat, nepředávat, ale nejlépe zničit Použité telefony neprodávat, nepředávat, ale nejlépe zničit

Chcete-li zabránit komplikacím, které by mohly ovlivnit váš život, pak Per Thorsheim, expert na kybernetickou bezpečnost, navrhuje jednoduché řešení: použité telefony neprodávat, nepředávat, ale nejlépe zničit. Celou zprávu Security Analysis of Android Factory Resets si můžete přečíst na webu univerzity.

Zdroje: Benchmark Reporter, IBT, Threat Post.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (20)