TOPlist

Potvrzeno: poplatky za roaming v EU končí

roaming3

Nedávno jsme vás informovali, že poplatky za roaming pravděpodobně na konci roku 2015 skončí. V týdnu jsme se k tomuto scénáři na 99% přiblížili. Výbor Evropského parlamentu pro průmysl, výzkum a energetiku schválil balík zákonů o telekomunikacích, jenž navrhla Evropská komise. Ve zkratce to znamená, že poplatky za roaming budou patřit do časů minulých. V praxi by cena za volání, data a SMS měla být stejná jako v domácí síti. Operátoři budou muset nabídnout tzv. „roam like home“ nebo vám umožnit využívat služby jiného operátora bez nutnosti výměny SIM karty.

poplatky za roaming

Dodejme, že ceny za roaming se za posledních pár let několikanásobně snížily. Zástupci operátorů uvedli, že zrušení roamingu může mít negativní dopad na ceny domácího volání. Poskytovatelé telekomunikačních služeb přijdou zhruba o 2% svých zisků, na druhou stranu lidé nebudou mít důvod vypínat v zahraničí mobil, takže se rozdíl pravděpodobně vyrovná.

roaming1

Aby nařízení definitivně vstoupilo v platnost, musí ještě projít celým Evropským parlamentem 4. dubna a nakonec Radou ministrů EU na podzim. U obou procedur se však nepředpokládají žádné problémy.

Zdroj: CF.

Matěj Machytka
O Autorovi - Matěj Machytka

Akční a věčně pozitivní člověk, studující svůj vysněný obor - marketingovou komunikaci a PR. Ujíždím na elektronické hudbě, zajímám se o DJing a jsem pravidelným… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (26)