Odhalte příčinu pomalého nabíjení z USB portu

nabijeni_z_usb_portu_ico

Jak identifikovat a odstranit důvody pomalého nabíjení telefonu při připojení do USB portu v počítači či notebooku.

Mobilní telefon lze nabíjet několika způsoby: klasickou nabíječkou, nabíječkou v autě, kabelem připojeným k USB portu počítače či notebooku. Pokud nabíjíte z portu USB, patrně jste zaznamenali, že nabíjení probíhá pomaleji a trvá tedy déle, než když zařízení připojíte k normální nabíječce. Rozdíl může činit až několik hodin.

Pomalé nabíjení je dané řadou faktorů – například skutečností, že běžný port USB 2.0 může dle oficiální specifikace dodávat proud 500 mA a USB 3.0 maximálně 900 mA. To je ve srovnání se současnými klasickými nabíječkami ani ne čtvrtina, byť zejména ve stolních počítačích může být hodnota proudu vyšší (na toto téma doporučujeme článek Ondřeje Caletky Půlampérový mýtus o USB).

Pomalé nabíjení telefonu připojeného k počítači může být způsobeno řadou faktorů – například vadným portem či nekvalitním kabelem. Pojďme si postupně projít všechny možné důvody, proč se vaše zařízení nenabíjí tak rychle, jak byste čekali.

Hledáme příčinu pomalého nabíjení z USB portu

Android 6.0 Marshmallow dokáže předat uživateli informaci, zda nabíjení probíhá normálně, nebo pomalu – na zamykací obrazovce zobrazuje buď text „Nabíjení,“ nebo „Pomalé nabíjení.“ Chcete-li otestovat, zda je příčina pomalého nabíjení v datovém kabelu, nebo někde jinde, postupujte podle následujícího návodu.

1. možnost: notebook je napájen z baterie. V takovém případě je pravděpodobné, že operační systém nebo hardware omezuje rychlost nabíjení zařízení připojených k portu USB (respektive dodává na port nižší proud). Zkuste notebook připojit do elektrické sítě – pokud se telefon začne nabíjet očekávanou rychlostí, byla příčina právě zde.

Pokud je notebook napájen z baterie, může být nabíjení pomalejší Pokud je notebook napájen z baterie, může být nabíjení pomalejší

2. možnost: USB port je vadný. Zařízení se může nabíjet pomalu z důvodu, že je připojeno k vadnému portu. Zkuste změnit port, do kterého máte připojený nabíjecí kabel. Jestliže v jiném portu bude nabíjení probíhat normálně, pak jste odhalili viníka.

Na vině může být také vadný USB port Na vině může být také vadný USB port

3. možnost: pokud nepomohla změna portu ani připojení notebooku do zásuvky, je možné, že je problém přímo v notebooku. Z nějakého důvodu prostě neumí nabíjet připojené zařízení rychleji. Tuto variantu potvrdíte či vyloučíte jednoduše tak, že telefon připojíte k jinému notebooku či počítači. Pokud se stejným kabelem bude nabíjet rychleji, je příčina více než jasná.

Při pomalém nabíjení zkuste telefon připojit k jinému počítači Při pomalém nabíjení zkuste telefon připojit k jinému počítači

4. možnost: připojte telefon napájecím/datovým kabelem k nabíječce, která je připojená do elektrické zásuvky. Pokud se mobil bude i nadále nabíjet pomalu, je takřka jisté, že příčinou je vadný kabel nebo jeho konektor/y.

Častou příčinou pomalého nabíjení z USB portu je špatný kabel Častou příčinou pomalého nabíjení z USB portu je špatný kabel

Řešení

Jestliže se váš telefon nezačal nabíjet normální rychlostí ani v jednom ze čtyř uvedených případů, pak je s největší pravděpodobností na vině kabel. Zkuste ho vyměnit za jiný, v ideálním případě vyrobený nebo alespoň certifikovaný výrobcem telefonu. Pak všechny čtyři testy proveďte znovu. V případě, že opět použijete nekvalitní kabeláž, je poměrně pravděpodobné, že dospějete opět k tomu samému výsledku. Jestliže s novým kabelem poběží nabíjení z nabíječky normálně, ale z notebooku bude nadále pomalé, patrně je potíž v notebooku.

Na toto téma doporučujeme také náš starší článek 10 důvodů, proč nabíjení vašeho smartphonu trvá věčnost.

Zdroj: addictivetips.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (21)