Samsung podvádí? Galaxy S4 se sama přetaktuje ve vybraných aplikacích

Samsung-Galaxy-S4-benchmark-quadrant-640×426

Mezi velké kritérium při výběru nového TOP modelu patří bezesporu jeho výkon. Za poslední roky jsme si stejně jako na PC platformě zvykli (i když trochu nešťastně) určovat výkon podle čísel z všelijakých benchmarků a jiných nástrojů pro měření výkonu. Není proto divu, že i samotní výrobci se snaží vytřískat ze svých přístrojů co nejlepší skóre v těchto nástrojích. Zdá se, že Samsung to ovšem trochu přepísknul. Server AnandTech provedl zajímavé měření a zjistil, že Exynos Octa, který je v jedné z verzí S4 obsažen, se chová jinak v běžných aplikacích a jinak ve známých testovacích přístrojích. Grafický akcelerátor běží na standardních 480 MHz, pokud ovšem spustíte například Antutu, Quadrant či GLBenchmark, GPU se rázem přetaktuje na 532 MHz. A to není vše – podobné chování se zjistilo také u procesorové části, která opět dokáže měnit svou frekvenci v závislosti na těchto aplikacích. Výkon pak vzrostl více než o 10 %.

SGS4-9413_575px

AnandTech šel ještě dál a snažil se najít v útrobách přístroje kód, který za tím stojí. A našel – v aplikaci TwDVFSApp.apk se nachází nastavení CPU a GPU pro jednotlivé aplikace a je zde zmínka také o Boost módu.

tab

I když se tato „vlastnost“ týká především verze s Exynosem 5 Octa, v diskutované aplikaci je také zmínka o Snapdragonu 600.

Konkurenční boj je nelítostný, ale pokud se výrobci budou uchylovat k podobným řešení, bude na tom vždy tratit především zákazník – nyní totiž nemusíme podle těchto čísel vědět, jak je vlastně přístroj skutečně výkonný (ne že bychom teď úplně věděli, benchmarky jsou vždy orientační, ale… tohle se zkrátka nedělá).

zdroj: anandtech.com

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (44)