Pebble Steel – kovový král chytrých hodinek (recenze)

pebble-steel-uvodni

V dnešní recenzi se detailně podíváme na zbrusu nové chytré hodinky Pebble Steel, které se pochlubí kovovým zpracováním, vodotěsnou konstrukcí, skvěle čitelným displejem na slunci a dlouhou výdrží. Jak okouzlily naši redakci?

Obsah recenze

Obsah balení

Krabička od chytrých hodinek Pebble Steel je větší než balení většiny mobilních telefonů, což nás překvapilo. V útrobách balení na nás čekal kromě hodinek také přídavný kovový pásek, nabíjecí USB kablík a několik papírových materiálů.

Velikost krabičky nás překvapila. Nalezneme zde hodinky, další pásek, USB kablík a papírové materiály Velikost krabičky nás překvapila. Nalezneme zde hodinky, další pásek, USB kablík a papírové materiály

Vzhled a dílenské zpracování

Na pokračování chytrých hodinek Pebble jsme se těšili. První model svou konstrukcí ani designem příliš neoslnil (pochvalu za design si rozhodně nezaslouží), a tak jsme byli zvědavi, co se u nových Pebble Steel změní. Samotný název napovídá, že se nové hodinky pyšní kovovou konstrukcí. To sice výrobce splnil do puntíku, náš první dojem ovšem nebyl úplně vlídný. Hodinky rozhodně luxusní zboží nepřipomínají a v prvních chvílích jsme dokonce podezírali poštu, že nám hodinky zaměnila za nějakou atrapu. Pokud vedle sebe postavíte například kovové Sony SmartWatch 2 a nové Pebble Steel, uvidíte obrovský rozdíl. Hlavně pak když držíte oba modely v ruce. Zde příliš Pebble Steel chválit nemůžeme.

Design hodinek nás příliš neuchvátil Design hodinek nás příliš neuchvátil

Velikost hodinek se drží příjemných rozměrů – ani velké ani malé. Zachovaly si zároveň nízkou hmotnost, díky čemuž je na ruce skoro ani necítíte. Samotný displej v hodinkách nabídne 1,26 palce, což není příliš a i sami cítíte, že by se na plochu hodinek vešel displej o poznání větší. Rámečky jsou poměrně široké. Přední stranu kryje odolné sklo Corning Gorilla Glass, což zajišťuje dostačující ochranu před poškrábáním. Displej je lemován tmavým kovovým rámečkem, který v nás žádný luxusní dojem nenechal. Celkově nepůsobí hodinky Pebble Steel nijak živě ani stylově, za což možná může tmavé a nenápadné provedení.

Tmavší varianta působí trochu fádně Tmavší varianta působí trochu fádně

Podstatný rozdíl mezi Pebble Steel a většinou konkurence je v samotné technologii displeje – Pebble Steel bohužel nenabídnou dotykový displej, a tak se ovládání přesunulo na 4 kovová tlačítka po stranách. Tlačítko na levé straně slouží k aktivaci podsvícení a zároveň jako možnost návratu z libovolných částí prostředí. Další tři tlačítka na pravé straně používáme k navigaci v prostředí a potvrzení voleb.

Dotykový displej nám chyběl. Místo něj jsme museli použít tlačítka Dotykový displej nám chyběl. Místo něj jsme museli použít tlačítka

Tlačítko podsvícení a piny pro nabíječku Tlačítko podsvícení a piny pro nabíječku

Říkáte si, jak se vlastně Pebble Steel nabíjejí? Nemáme zde ani MicroUSB konektor jako u Sony SmartWatch, nepotřebujeme ani dokovací stanici jako u Samsung Gear. K nabíjení slouží kontakty na levé straně hodinek – Pebble Steel tedy vyžadují vlastní nabíjecí kabel, který drží na hodinkách pomocí magnetu. Jednoduché a pohodlné nabíjení, ale musíme mít stále nabíječku při sobě – nedá se použít jiný standard. Zadní strana už tak zajímavá není, snad jen zmínka o tom, že se Pebble Steel nebojí tlaku při ponoření až do tlaku 5 ATM. Měly by vydržet bez problémů sprchování, tato informace ovšem nezaručí, že si s nimi můžete zaplavat.

Nabíjení hodinek probíhá skrze speciální kablík s magnetem Nabíjení hodinek probíhá skrze speciální kablík s magnetem

Na hodinkách je zpočátku kožený pásek, který je velmi pohodlný a vypadá poměrně dobře. K našemu potěšení jsme v balení nalezli také kovový pásek – výměna probíhá standardním způsobem (my ajťáci většinou přenecháme práci hodinářům).

Kovový pásek v balení potěší, zvolit lze však libovolná 22mm pásek Kovový pásek v balení potěší

Další fotografie

 

Hardware a displej

Chytré hodinky Pebble Steel pohání jednojádrový procesor na frekvenci 120 MHz, který je doplněn 1MB úložištěm. Tento hardware je od pohledu velmi slabý a konkurence jej papírově zašlapává do země, ale nebojte – výkonné komponenty nejsou vše. Pebble Steel vsadil na vlastní systém s velmi jednoduchým konceptem, ve stejném duchu se nesou i aplikace, a tak není výkon vůbec potřeba. 1MB paměť má přesto jedno omezení – do hodinek lze vměstnat „jen“ 8 aplikací zároveň.

K připojení k telefonu používání Pebble Steel standardní technologii Bluetooth ve verzi 4.0. Ve výbavě nechybí krokoměr, což je velmi užitečná funkce především pro sportovce. Sami jsme si ale ověřili, že příliš přesný není.

Specifikace v bodech

  • displej: 1,26″ e-Paper s rozlišením 168 x 144 pixelů
  • procesor: jednojádrový (120 MHz)
  • paměť: 1 MB
  • systém: Pebble OS
  • konektivita: Bluetooth 4
  • rozměry: 46 x 34 x 10,5 mm
  • hmotnost: 56 g

[aps_product_sz image=“https://www.svetandroida.cz/wp-content/plugins/sz-catalog-extend/catalog-default.png“ title=“Katalog Android zařízení“ subtitle=“Specifikace, recenze, galerie, video, hodnocení, porovnávání…“ desc=“Pro více informací navštivte náš katalog zařízení.“ button=“Zobrazit katalog“]

Displej

Společnost Pebble použila ve svých Pebble Steel LCD displej od společnosti Sharp, který dostal označení e-Paper. Jedná se o černobílý displej, který vyniká především skvělou viditelností na slunci a nízkou spotřebou. Na první pohled připomíná e-ink displej z čteček knih, vykreslování je ale o dost rychlejší.

Displej je na slunci skvěle čitelný Displej je na slunci skvěle čitelný

Úhlopříčka displeje činí 1,26 palce, což není příliš. Ani hodnota rozlišení nás neposadí ze židle – 168 x 144 pixelů. Nutno říci, že kvalitou zobrazení aplikací a jiného obsahu Pebble Steel značně zaostává za konkurencí. U zobrazení aktuálního času je to ale zase úplně naopak, čímž se tento rozdíl značně smazává – zobrazení času je u hodinek přeci jen stále nejdůležitější.

Viditelnost na slunce je brilantní, pokud se světla nedostává, stačí tlačítkem aktivovat modré podsvícení. Rozzářit displej můžeme také rychlejším švihem ruky, což je velmi užitečná funkce. Na druhou stranu se nám mnohokrát stávalo, že se kvůli tomu displej rozsvěcel opravdu často i v situacích, kdy jsme to neplánovali, protože rukou pohybujeme celý den. Zbytečně se tak vybíjela baterie. Funkce je ovšem volitelná, takže si může každý vybrat.

Konektivita

Hodinky Pebble Steel používají pro spojení s mobilním přístrojem bezdrátovou technologii Bluetooth ve verzi 4.0. Připojení k telefonu je opravdu snadné – podmínkou je instalace oficiální aplikace Pebble, která vás následně krok po kroku povede ke spárování s hodinkami. Je to opravdu velmi snadné a zde musíme Pebble pochválit.

Hodinky Pebble Steel následně udržují kontakt s mobilním telefonem, po přerušení připojení (například při vzdálení se) a následném přiblížení se automaticky opět spojí. Pokud se tak nestane, můžete se pokusit připojit hodinky ještě v aplikaci ručně, ale u nás to nebylo třeba. Spojení mezi Pebble Steel a naším redakčním telefonem bylo stabilní a vždy se znovu navázalo, pokud jsme hodinky na nějaký moment opustili. Pochvala pro Pebble Steel.

Baterie a výdrž

V útrobách hodinek Pebble Steel bychom po rozebrání nalezli baterii s kapacitou 140 mAh, což je dostatek k přibližně týdennímu běhu. Výrobce udává výdrž 5-7 dní, my se dostali k 6 dnům. To je na poměry chytrých hodinek dobrý výsledek, i když ne přímo oslňující. Za velkou výdrží stojí především úsporný procesor a displej.

Týdenní výdrž je reálná, my se dostali k 6 dnům Týdenní výdrž je reálná, my se dostali k 6 dnům

Uživatelské prostředí

Prostředí, které nás putováním hodinkami provází, pochází z díly samotné společnosti Pebble. Zhýčkaní pestrobarevným prostředím Android můžeme být trochu zklamáni. Pebble totiž vsadil na úplně nejjednodušší prostředí a setkáváme se zde tedy pouze s textovými prvky. Ve stejném duchu jsou tvořeny i aplikace. Navigace probíhá skrze boční tlačítka a například při listování jsme dotykový displej hodně postrádali.

Pebble-Steel-prostredi-systemu (1)

Pebble-Steel-prostredi-systemu (2)

Povedené jsou ciferníky, kterých nabídnou Pebble Steel spoustu. V zařízení jsou připraveny tři základní – analogové, digitální a čas napsaný slovy. Skrze oficiální aplikaci lze získat spoustu dalších ciferníků, některé si poradí i se zobrazením počasí. Mezi nainstalovanými ciferníky lze přepínat přímo na úvodní obrazovce s časem pomocí navigačních tlačítek.

Pebble-steel-ciferniky (2)
Pebble-steel-ciferniky (5)

Pebble-steel-ciferniky (4)

Prostředí je velmi rychlé a odladěné. Nesetkali jsme se s žádným škubnutím ani delším zásekem. Zde by se mohli ostatní výrobci inspirovat. Po rozbalení hodinek z krabice k nám promlouvaly Pebble Steel v anglickém jazyce a měly problém s českou diakritikou. To lze ovšem poměrně snadno změnit – stačí si na stránkách pebblebits.com vytvořit vlastní firmware s češtinou a skrze aplikaci jej nahrát do hodinek. V našem případě to bylo velmi rychlé a snadné, čeština a diakritika nyní funguje výborně.

Notifikace

Upozornění probíhá skrze vibrace hodinek a zobrazení události na displeji. Základní aplikace pro správu notifikací si poradí s více druhy notifikací – SMS, volání, e-mail, GMail, upozornění z kalendáře, Hangouts, zprávy z Facebooku či WhatsApp. To jsou s nadsázkou všechny důležitá upozornění, která bychom mohli potřebovat. Jediným omezením zůstává počet znaků – delší e-maily si zkrátka nepřečtete. U Hangouts se nám stávalo, že pokud přišlo více zpráv za sebou, Pebble Steel jen ohlásily počet zpráv, ale obsah neukázaly. Tyto nešvary řeší aplikace třetích stran, která nám ale odmítaly pracovat – možná si jen nerozuměly s mobilním telefonem.

Pebble-Steel-nastaven-notifikaci

Pebble-Steel-notifikace (1)

Aplikace

Správa hodinek Pebble Steel probíhá skrze oficiální aplikaci, která se nám líbila. Její prostředí se dělí na čtyři hlavní části:

  • My Pebble – výběr aplikací, které budou v Pebble Steel dostupné
  • Get Watchfaces – získání nových ciferníků
  • Get Apps – stažení nových aplikací
  • Settings – nastavení

Pebble-Steel-oficialni-aplikace

Aplikace jsou děleny do 6 záložek – denní, nástroje, notifikace, vzdálené ovládání, zdraví a fitness a hry. Jednotlivých programů je opravdu spousta a je velká šance, že si každý přijde na své. Stažení a nahrání aplikace do hodinek Pebble Steel je opravdu velmi snadné a stačí k tomu jedno kliknutí na tlačítko Add.

Pebble-Steel-nahravani-aplikace

Kvůli malé vnitřní paměti lze do hodinek Pebble Steel vměstnat pouze 8 aplikací naráz.

Pebble-Steel-vyber-aplikaci

Nechybí ani správa hudebního přehrávače – Pebble Steel si poradí nejspíše se všemi přehrávači ve vašem telefonu, jejich výběr najdeme v nastavení. V samotné aplikaci nám trochu scházelo ovládání hlasitosti – možná se ukrývá pod nějakým gestem, ale nepřišli jsme na to.

Pebble-Steel-vyber-prehravace

Praktické zkušenosti

Pebble Steel jsme používali každý den a za tu dobu jsme nastřádali některé zkušenosti, které budou potenciální majitele zajímat.

Pebble Steel se skvěle nosí

Autoři testovaných hodinek mysleli na pohodlí při nošení – Pebble Steel na rukou skoro necítíte, což je velmi důležité a vítané. Na rukou jsme je měli několik hodin denně.

Čitelnost na slunci je výborná

Díky displeji e-Paper jsou na slunci vidět veškeré symboly výborně. Na rozdíl od mobilních telefonů zde platí, že čím více světla na displej dopadá, tím více je čitelný. Přes den jsme tak viděli všechno skvěle, v nočních hodinách zase pomohlo podsvícení, na které jsme zvyklí z digitálních hodinek. Gesto švihnutí ruky navíc rozsvícení displeje značně zjednodušuje.

Sedmidenní výdrž skutečností

Byli jsme zvědaví, jak dlouho vydržíme s Pebble Steel bez nabíjení. Výrobce udává výdrž mezi 5-7 dny, což je na poměry chytrých hodinek slušná hodnota. Hodinky se nám podařilo vybít přibližně za 6 dní, takže můžeme potvrdit, že výrobce nelže.

Design a zpracování nenadchlo

Možná za to mohla tmavá varianta hodinek, možná jsme zhýčkaní modelem Sony SmartWatch 2. Tak či tak, hodinky Pebble Steel nás svým designem ani zpracováním nenadchly. Pokud má nějaký výrobek v názvu slovo steel, počítali jsme tak trochu s tím, že kov bude na hodinkách výrazný. Zkrátka, že budeme mít na rukou luxusní zboží na první pohled. To se nestalo ani v nejmenším.

Systém je jednoduchý a rychlý

V jednoduchosti je síla, praví zástupci Pebble. Systém vypadá jak z opravdu starých telefonů, což na jednu strana nevypadá dobře, ale systém a aplikace jsou díky tomu opravdu rychlý.

Vody se nebojí

Náruživí plavci zajásají – hodinkám Pebble Steel voda nevadí, a to ani při sprchování. Testované hodinky by měly vydržet až 5 ATM, což odpovídá přibližně 50metrové hloubce. Slušné, že?

Z ciferníků si vybere každý

Pokud by vám nevyhovoval jeden ze tří předinstalovaných vzhledů hodin, nemusíte vůbec zoufat. Díky rozsáhlé komunitě kolem Pebble Steel jsou připraveny další desítky ciferníků, které jsou k dispozici přes oficiální aplikaci.

Kvalitní podívanou od displeje nečekejte

I když se LCD panel e-Paper chlubí skvělou čitelností na slunci a nízkou spotřebou, kvalita zobrazení je oproti barevným LCD úplně někde jinde. Písmo je černobílé a kvůli nízkému rozlišení často kostrbaté až trochu nečitelné. Uživatelé, kteří jsou zhýčkáni povedenými displeji v hodinkách Samsung Galaxy Gear, budou možná zklamáni.

Dva pásky v balení potěší, můžete použít i svůj

V balení naleznete Pebble Steel s koženým páskem, který ale můžete vyměnit za kovový. Ten v balení naleznete také. Navíc jsou Pebble Steel plně kompatibilní s jakýmkoliv jiným 22mm páskem, takže jej můžete kdykoliv vyměnit.

Aplikace Pebble je intuitivní a šikovná

Hodinky Pebble Steel je třeba spravovat skrze oficiální aplikaci. Ta nás mile překvapila, neboť se aplikace a vůbec nastavení celých hodinek neslo v jednoduchém a intuitivním duchu.

Kdy, kde a za kolik?

Sehnat Pebble Steel na českém trhu je zatím obtížné, server Heureka žádný český obchod ani nenabídne. Jedinou spolehlivou cestou je tak zatím objednávka přímo od výrobce z internetových stránek getpebble.com, kde lze Pebble Steel pořídit za 220 dolarů (v přepočtu cca 4 500 Kč). Je to moc, nebo málo? Jsme přesvědčeni, že cena není nastavena zbytečně vysoko, nějakou tu stovku dolů by cena klesnout mohla. Ačkoliv toho hodinky papírově tolik neumí, přednosti jsou jinde – výborná čitelnost displeje, vysoká výdrž, vodotěsnost a rychlé prostředí.

Pebble-Steel-predni-strana (13)

Resumé – Pebble Steel

Než vyřkneme výsledný ortel, je třeba si uvědomit, pro koho jsou vlastně chytré hodinky Pebble Steel určeny. Tak trochu cítíme, že mobilní nadšenci, kteří dychtí v hodinkách prohlížet obrázky, fotit, telefonovat, hrát hry a konat další podobné vymoženosti, budou trochu zklamáni. Pebble Steel totiž cílí spíše na lidi, kteří chtějí stylové hodinky, o které se nemusí bát pod vodní hladinou, které decentně upozorní na dění ve vašem mobilu a navíc delší dobu vydrží. A to v podstatě Pebble Steel splnily do puntíku.

Design ani zpracování nás rozhodně ze židle neposadilo (a to ani většinu okolí), ale chápeme, že je to čistě subjektivní záležitost. Rozhodně ale nevypadají Pebble Steel naživo tak dobře jako na obrázku. O něco důležitější je ovšem pohodlí při nošení, ve kterém testované hodinky vynikají. S tím souvisí také zobrazování času – i zde Pebble Steel drtí konkurenci díky skvěle čitelnému displeji a obrovskému množství ciferníků. A voda? Té se Pebble Steel rozhodně nebojí, vydrží tlak až do hodnoty 5 ATM. I když certifikace přímo neříká, že s nimi můžete plavat, ve hloubce okolo 1 metru by to měly Pebble Steel vydržet. Kladně hodnotíme i železný pásek, který je součástí balení. Pokud by se ani kožený ani kovový nelíbil, lze přidělat libovolný 22mm pásek.

Na systém v hodinkách lze nahlížet ze dvou úhlů. Na jednu stranu je velmi jednoduchý, rychlý a přehledný. Na druhou stranu se žádných grafický orgií nedočkáme a menu vypadá spíše jako nabídka z velmi starých telefonů. V dnešní době je to obrovský nezvyk a zpočátku na takové menu koukáte trochu s nechutí, ale pokud si uvědomíme, že se jedná o chytré hodinky, není to žádná katastrofa.

Na stejné tábory odpůrců a příznivců nás nejspíše rozdělí i displej. Ten vyniká skvělou čitelností na slunci a nízkou spotřebou, je ovšem černobílý, rozlišení je malé a e-Paper se zkrátka v kvalitě vykreslování řadí daleko za konkurencí. Opět se ale přikláníme k názoru, že to u chytrých hodinek tolik nevadí. Ovládání dotykem bychom ovšem velmi uvítali.

Potěšila nás výdrž hodinek, která u se nás přiblížila jednomu týdnu. Není sice zdaleka taková hodnota, jakou bychom si u hodinek přáli, na druhou stranu je to o něco více, než nabídne většina konkurence.

Aplikací pro Pebble Steel je dostatek a nesou se ve stejném duchu grafické jednoduchosti. Jsme přesvědčeni, že téměř všechny důležité aplikace, které byste mohli v Pebble Steel chtít, jsou k dispozici. Nevýhodu vidíme v tom, že lze do hodinek vměstnat pouze 8 aplikací, a to včetně ciferníků. To někdy nemusí stačit.

Co říci závěrem? Pebble Steel si jdou tak trochu svou cestou a nesnaží se úplně konkurovat hodinkám Sony SmartWatch 2, Samsung Galaxy Gear a dalším. Jsou zkrátka určeny pro lidi, kteří chtějí stylové hodinky, které vydrží a navíc se nebojí chytrých aplikací.

Klady

+ Velmi dobře čitelný displej na slunci.
+ Velmi rychlé odezvy systému.
+ Na poměry chytrých hodinek dobrá výdrž na jedno nabití.
+ Spousta ciferníků ke stažení.
+ Vodotěsná konstrukce (až do 50 metrů v laboratorních podmínkách).
+ Dva pásky v balení.
+ Velmi pohodlné nošení (kožený pásek).
+ Spousta užitečných aplikací ke stažení.
+ Krokoměr a analýza spánku.

Zápory

– Naživo nepůsobí luxusním dojmem jako na obrázcích.
– Displej by mohl být dotykový, větší a s vyšším rozlišením.
– Současně lze provozovat pouze 8 aplikací (včetně ciferníků).

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (34)