OxygenOS: oficiální Lollipop od OnePlus je zde!

OxygenOS OnePlus titul

Společnost OnePlus stojící za „flagship killerem“ OnePlus One konečně pro svůj první a doposud jediný telefon uvolnila OxygenOS – oficiální operační systém běžící na Androidu 5.0 Lollipop. Jedná se o vůbec první operační systém z dílny této společnosti vzhledem k tomu, že mezinárodní verze OnePlus One doposud běžela na CyanogenModu 11S a asijská varianta využívala ColorOS mateřské společnosti OPPO. S tím souvisí také fakt, že OxygenOS nelze získat formou OTA updatu, ale poprvé se musí nainstalovat jako .zip instalační balíček prostřednictvím custom recovery (sami autoři k této ROM doporučují TWRP). Oficiální Lollipop tedy do OnePlus One dostanete stejným způsobem jako klasickou custom ROM, což je možná trochu netradiční.

OxygenOS oneplus

OxygenOS v současnosti běží na Androidu 5.0.2 a jeho tvůrci, dle vlastních slov, při vývoji dali přednost výkonu a optimalizaci spotřeby energie před spoustou, mnohdy naprosto zbytečných, funkcí, které by telefon zbytečně brzdily a ubíraly baterii procenta energie navíc. Díky tomu OxygenOS na první pohled vypadá jako naprosto čistý Android 5.0 Lollipop, jaký známe například ze zařízení řady Nexus. Přesto do něj vývojáři implementovali několik vylepšení, jako například modifikovanou lištu s přepínači či možnost provádět základní nastavení (například) Bluetooth přímo v této liště – to se do čistého Androidu dostalo teprve nedávno s verzí 5.1 Lollipop. Zůstala také možnost volby mezi softwarovými nebo senzorovými tlačítky, majitelům OnePlus One známá ze CyanogenModu 11s. Přesto, že vývojáři chtějí udržet OxygenOS nadále „čistý a lehký“, slibují, že budou naslouchat uživatelům a vývoj tohoto systému se tak bude do jisté míry řídit i jejich přáními.

OxygenOS Top Features

OxygenOS Top Features

Pokud chcete do svého OnePlus One nainstalovat OxygenOS, zamiřte na oficiální fórum, kde naleznete jak odkaz ke stažení, tak instalační instrukce. Krom OxygenOS je pro OnePlus dostupná také nová verze CyanogenModu s označením 12S, která rovněž běží na Androidu 5.0 Lollipop. Tu ovšem sami vývojáři stále označují jako beta verzi.

Co na OxygenOS říkáte? Který systém běžící na Lollipopu pro svůj OnePlus One preferujete?

Zdroj: blog.oneplus.net.

Vašek Švec
O Autorovi - Vašek Švec

Vaška prakticky od dětství zajímaly nové technologie, ať už se jednalo o telefony, počítače či třeba auta. V době, kdy většina jeho kapesného padla na… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (20)