TOPlist

Opera chce prodat svůj webový prohlížeč Číňanům

opera_cina_ico

Norská společnost Opera Software souhlasí s prodejem svého prohlížeče skupině čínských kupců za 600 milionů amerických dolarů, tedy v přepočtu 14 miliard korun. Zatímco dřívější prodej nedopadl podle představ zúčastněných stran, tentokrát bylo dosaženo dohody o prodeji mobilního a desktopového prohlížeče.

Hlavním investorem konsorcia Kunqi je pekingská společnost Kunlun Tech Co., provozující repozitáře aplikací Brothersoft a 1Mobile. Kromě toho tato firma počátkem roku koupila největší seznamku pro gaye Grindr. Kunlun Tech se tak snaží expandovat mimo svůj dosavadní segment působení, kterým je vývoj mobilních her.

Dalším známou firmou na straně kupců je Qihoo 360 s méně pestrým portfoliem. Tato značka se zaměřuje na antivirové aplikace pod značkou „360“ a prodej reklamy. Obě společnosti potvrdily, že se snaží získat lepší postavení v soutěži s obrovskými čínskými korporacemi Alibaba a Tencent. Nákup Opery také pomůže skupině expandovat na rozvíjející se trhy v Asii, Africe a dalších regionech.

Spolu s kódy prohlížečů pro mobilní i desktopovou platformu prodá Opera Software také své technologie, zaměřené na výkon a bezpečnost, nejrůznější licence spojené s uvedenými produkty a podíl v čínské firmě nHorizon, která také vyvíjí webový prohlížeč.

Co přesně Opera prodává?

Předmětem transakce jsou:

  • Mobilní prohlížeč.
  • Desktopový prohlížeč.
  • Aplikace týkající se výkonu a soukromí.
  • Licenční technologie, kromě Opera TV.
  • 29,09% podíl Opery v čínské firmě nHorizon

Opera si ponechává reklamní a marketingový byznys a několik dalších méně významných aspektů svého podnikání. Předchozí nabídka čínských kupců zahrnovala odkup všech aktivit Opery za částku 1,2 miliardy dolarů (29 miliard korun).

Protože jakákoli dohoda by vyžadovala souhlas regulačních orgánů ve Spojených státech a Číně, přičemž se dalo očekávat, že v USA by důkladně zkoumali aspekty ochrany osobních údajů zejména v reklamním byznysu. Obě strany se nakonec dohodly jen na částečném prodeji. Panovaly totiž obavy, že by se celý proces schvalování mohl protáhnout až o jeden rok.

Opera browser with AI
Opera browser with AI

Zdroj: androidpolice.com, newsweb.no, reuters.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (12)