TOPlist

One Calculator Holo: vědecká kalkulačka pro každého

one_calculator_ico

Kalkulaček pro operační systém Android existuje celá řada – některé se snaží imitovat tradiční kalkulátory, jiné se naopak vydávají vlastní, leckdy i poměrně neotřelou cestou. One Calculator Holo, jak už naznačuje název, se snaží dobře „zapadnout“ do současných operačních systémů Android 4.x svým vzhledem a kromě toho poskytuje snad všechny myslitelné funkce, které byste mohli potřebovat. Navíc přidává i pěknou porci „vychytávek“, jako je například vykreslování grafů, převody jednotek a výpočty s maticemi.

One Calculator Holo: vědecká kalkulačka pro každého One Calculator Holo: vědecká kalkulačka pro každého

Co kalkulačka One Calculator Holo slibuje?

V oficiálním popisku aplikace v Obchodě Play její autor Pierfrancesco Soffritti prezentuje své dílko slovy „plně vybavená vědecká kalkulačka s jednoduchým a čistým rozhraním ve stylu Holo UI.“ Aplikace je vhodná pro jednoduché výpočty i řešení složitějších matematických úloh. Podívejme se nyní na hlavní vlastnosti a funkce v bodech:

  • Základní aritmetické operace.
  • Trigonometrie (sin, cos, tan, arcsin, arccos, arctg).
  • RPN výpočty (reversní polská logika).
  • Výpočty s maticemi.
  • Převody mezi jednotkami.
  • Grafy rovnic.
  • Konverze mezi desetinnou, hexadecimální, osmičkovou a binární soustavou.
  • Interaktivní historie operací.
  • Možnost přizpůsobení rozhraní kalkulačky.
  • Podpora pro tablety a smartphony,

Autor dále upozorňuje na skutečnost, že jeho program je stále ve stádiu betaverze a proto může obsahovat chyby. V aplikaci je možnost přímo kontaktovat vývojáře a informovat ho o nalezených chybách nebo poslat zpětnou vazbu. Pokud dle vašeho mínění chybí v One Calculator Holo nějaké funkce, které by mohly být užitečné, Neváhejte kontaktovat vývojáře, který je případně implementuje.

Jak One Calculator Holo funguje v praxi?

Aplikaci jsme nainstalovali na redakční Samsung Galaxy S3 s alternativní ROM CyanogenMod 11 M6 (Android 4.4.2). Hned po spuštění nastartuje základní rozhraní, obsahující kromě numerické klaviatury a základních aritmetických operací také mocninu, odmocninu a závorky. Tradičním odsunutím klávesnice do strany se dostanete k pokročilým trigonometrickým a logaritmickým funkcím, faktoriálu, absolutní hodnotě a konstantě π. Horní čtvrtina okna aplikace slouží k zobrazení použité soustavy a dalších indikátorů, zadaného vzorce a výsledku.

Po zadání prvního výpočtu se objevil průvodce ve formě plovoucího dialogového okna, který nás upozornil na možnost využití tlačítka Ans, které při dlouhém stisku zobrazí postup výpočtu, kdežto při krátkém výsledek. Průvodce se pak postupně objevuje ještě několikrát a seznamuje uživatele s dalšími funkcemi, jako je například způsob smazání starých operací v sekci Past Operation.

Rozhraní aplikace One Calculator Holo Rozhraní aplikace One Calculator Holo

Po zadání prvního výpočtu se objevil průvodce Po zadání prvního výpočtu se objevil průvodce

Po zadání prvního výpočtu se objevil průvodce Po zadání prvního výpočtu se objevil průvodce

V režimu na šířku přibudou k základní sadě kláves ještě tlačítka pro práci s pamětí – MC (vymazání paměti), MR (vyvolání obsahu paměti) a M+ (přičtení výsledku k obsahu paměti).

Z hlediska ovládání je důležitým prvkem horní lišta, kde vlevo najdete tlačítko pro vyvolání postranní nabídky, sloužící k přepínání mezi čtyřmi režimy kalkulačky:

One Calculator Holo v režimu na šířku One Calculator Holo v režimu na šířku

One Calculator Holo v režimu na šířku One Calculator Holo v režimu na šířku

  • Calculator – běžná nebo vědecká kalkulačka.
  • Matrix calculator – kalkulačka pro výpočty matic.

  • Converter – převodník mezi různými jednotkami (délka, objem, hmotnost, plocha, hustota, tlak, úhel, rychlost, teplota, čas, elektrické napětí, energie, síla, gravitační zrychlení, frekvence/vlnová délka, světlo, radioaktivita, točivý moment, velikost dat).

  • Grapher – práce s grafy formou jednoduchého zadání.

V režimu kalkulačky se uprostřed horní nabídky objeví navíc rozbalovací menu, sloužící k přepínání mezi základním a pokročilým režimem. V tomto módu dostává každá klávesa druhý význam, který vyvoláte jejím dlouhým podržením. V základní klaviatuře tak například přibude n-tá mocnina a odmocnina, exponenciální zápis, vypočtení průměru/maxima/minima, hyperbolické a další funkce.

Přepínání mezi základním a pokročilým režimem Přepínání mezi základním a pokročilým režimem

V nabídce pod tlačítkem v pravém horním rohu jsou připraveny tři položky:

  • Past operations – seznam provedených výpočtů. Z tohoto seznamu lze znovu vložit do kalkulátoru zadání, výsledek, nebo položku smazat.

  • Settings – nastavení aplikace, na které se podíváme v další kapitole.
  • Report bug/suggestion – odeslání e-mailu autorovi aplikace. Tímto způsobem lze poslat hlášení o chybě nebo námět na vylepšení.

Odeslání zpětné vazby e-mailem Odeslání zpětné vazby e-mailem

Odeslání zpětné vazby e-mailem Odeslání zpětné vazby e-mailem

Možnosti nastavení

V možnostech nastavení najdete následující položky:

  • Themes – možnost změny grafického kabátku kalkulačky. Jak jsme uvedli na začátku, One Calculator Holo je ve fázi betaverze, takže aktuálně je k dispozici jen výchozí vzhled. Čekáme ale, že časem přibudou další – například majitelé telefonů se SAMOLED displeji by jistě ocenili tmavé rozhraní.
  • Enable thousand separator – zobrazování čísel s mezerou mezi násobky tisíců, či bez ní.
  • Hide info display – vypne/zapne zobrazení informací v horní části „displeje“, kde se zobrazuje například použitá číselná soustava.
  • Show past operations list – vypne/zapne ze základní obrazovky zobrazení seznamu provedených operací.
  • Hide MC, MR, MS, M+, M- – skryje klávesy pro práci s pamětí.
  • Buttons vibration – nastavení délky hmatové odezvy stisknutých tlačítek vibracemi.

  • Disable screen rotation – zakáže/povolí otáčení obsahu obrazovky v závislosti na poloze zařízení.
  • Keep screen on – rozhoduje, zda má být při běžící aplikaci obrazovka permanentně zapnutá, nebo zdali má zhasínat s ohledem na systémové nastavení.
  • Full screen mode – celoobrazovkový režim, v němž není zobrazována notifikační lišta.
  • Enable zoom out keyboard – aktivuje/deaktivuje drobný grafický efekt při posouvání klávesnice do strany.
  • RPN mode – aktivuje specifický režim reverzní polské logiky zadávání výpočtů.
  • Reactivate tutorials – znovu zapne zobrazování všech oken průvodce s návody a postupy.
  • Info – informace o aplikaci, její verzi, autorovi apod.

Resumé

One Calculator Holo je velmi pěkně provedená kalkulačka pro Android, nabízející snad všechny myslitelné funkce, včetně grafů, operací s maticemi a převodů mezi jednotkami. Její grafické rozhraní odpovídá, jak ostatně naznačuje samotný název, standardům Holo UI, takže program dobře zapadne do soudobých verzí operačního systému. Kalkulačka dobře poslouží jak při běžných každodenních výpočtech, tak i v náročnějším nasazení například při studiu.

Jedinou vážnější výhradu máme k chybějící lokalizaci do češtiny, nicméně možná se po ukončení testovacího stádia dočkáme i toho, že One Calculator Holo bude s uživatelem komunikovat v naší mateřštině. Jinak jsme s tímto softwarem nezaznamenali žádný zásadnější problém.

One Calculator Holo můžete stáhnout a používat zcela zdarma na zařízeních s Androidem 4.0 a vyšším. 2,0 MB velký instalační balíček si zatím stáhlo jen něco přes sto uživatelů, nicméně dosavadní známka 4,9 z 5,0 možných je poměrně velkým příslibem, že tento program vyhoví i vašim požadavkům a představám.

One Scientific Calculator
One Scientific Calculator
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (7)