Pozor na jednoduchá odemykací gesta. Jsou předvídatelná

odemykací gesta

Mnoho uživatelů používá pro přihlašování ke službám velmi jednoduchá hesla, jako jsou 123456 či heslo. Podobné to je s odemykacími gesty, sloužícími jako forma zabezpečení zařízení s Androidem. Absolvent norské univerzity přírodních věd Marte Løge hodnotil ve své diplomové práci čtyři tisíce odemykacích vzorů, přičemž zjistil několik zajímavých faktů.

Dle jeho zprávy začínají odemykací vzory v 77 % případů v jednom ze čtyř rohů obrazovky, nejčastěji, konkrétně ve 44 %, v levém horním rohu. Autor představil výsledky své studie v rámci konference PasswordsCon, konané v Las Vegas, kde také uvedl, že lidé používají při výběru hesla a PINu podobné vzorce chování, jako pří volbě odemykacího gesta.

Jak dlouhá odemykací gesta uživatelé volí? Jak dlouhá odemykací gesta uživatelé volí?

Desetina uživatelů tak například jako odemykací gesta kreslí písmenka C, M, nebo N – zpravidla související se jménem partnera, potomka, nebo jiné důležité osoby. Obrazce se v naprosté většině případů skládají z pěti bodů, proti tomu odemykací gesto složené z osmi bodů je v testovaném vzorku spíše raritou. Obecně lze konstatovat, že odemykací gesta jsou poměrně snadno předvídatelná, neboť uživatelé využívají jen zlomek možností, které tento systém nabízí.

Kolik kombinací je možno „nakreslit“ při zadaném počtu bodů?

  • 4 body – 1 624 kombinací
  • 5 bodů – 7 152 kombinací
  • 6 bodů – 26 016 kombinací
  • 7 bodů – 72 912 kombinací
  • 8 – bodů – 140 704 kombinací
  • 9 bodů – 140,704 kombinací

Jaká volit odemykací gesta?

Autor studie doporučuje v rámci bezpečnosti nezačínat odemykací gesta z rohů obrazovky a především si hlídat, aby při zadávání nikdo další nemohl vidět na displej. Do seznamu doporučení můžeme přidat také čistění obrazovky, neboť odemykací gesto lze velmi často vyčíst z mastných stop na jejím povrchu.

Zdroje: 4PDA, Engadget, Ars Technica.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (19)