Jak nahrávat obsah obrazovky na Androidu 5.0 Lollipop bez práv roota?

nataceni_kamera

Zatímco na starších verzích operačního systému Android byla k pořízení záznamu obrazovky nutná práva roota nebo datový kabel (viz článek Jak nahrát video obrazovky zařízení s Androidem 4.4?), Lollipop přináší v tomto směru poměrně významnou změnu. Skrze oficiální API totiž podporuje nahrávání obsahu obrazovky s běžnými právy. Google ovšem poněkud překvapivě nezakomponoval do systému žádnou aplikaci, která by tuto výhodu uměla nabídnout. Případným zájemcům o videozáznam tak nezbývá než obrátit se k aplikacím v Obchodě Play. V listopadu jsme si představili jeden z prvních nástrojů tohoto typu – SCR Screen Recorder (viz recenze SCR Screen Recorder: nahrávání videa obrazovky telefonu či tabletu bez rootu). Dnes se podíváme na další dvě „zadarmové“ aplikace, těžící z nově přidané podpory, kterou přinesl Android 5.0.

Lollipop Screen Recorder

Začneme tou jednodušší z obou aplikací – Lollipop Screen Recorder nenabízí žádné možnosti nastavení či přizpůsobení – pouze zaznamená obsah obrazovky v nativním rozlišení zařízení do souboru a volitelně umí také nahrát zvuk z mikrofonu. O tom, zda bude videozáznam na výšku, nebo na šířku, rozhodnete orientací zařízení před spuštěním nahrávání. Za nedostatek ale považujeme fakt, že program žádným způsobem nezachycuje body, kde se uživatel dotkl obrazovky. Praktické použití tak bude především pro záznamy z hraní her.

Záznam se spouští tlačítkem v pravém horním rohu a ukončuje se stažením oznamovací lišty a klepnutím na tlačítko Stop. Nahrávky lze pak přímo z aplikace přehrávat, sdílet a mazat.

Lollipop Screen Recorder zaznamenal přes deset tisíc stažení a jeho známka je 4,2. 2,4 MB velký balíček lze použít na zařízeních s Androidem 5.0 a novějším.

Riv Screen Recorder
Riv Screen Recorder

AZ Screen Recorder – No Root

AZ Screen Recorder můžeme označit jako pravý opak předchozí aplikace. Samozřejmě můžete nástroj spustit a klepnutím na příslušné tlačítko okamžitě zapnout nahrávání a zachytávat obsah obrazovky, nicméně jsou tu i poměrně široké možnosti konfigurace, které najdete pod ozubeným kolem. Pokud například chcete ušetřit na velikosti výsledného souboru, zadejte nižší rozlišení a datový tok. V nastavení můžete dále určit, zda chcete povolit zachytávání bodů, kde jste se dotkli obrazovky, omezit délku videa, a vybrat, kam bude výsledné video uloženo. Přes oznámení lze záznam zastavit nebo pozastavit, volitelně je možné nahrávání ukončit zhasnutím obrazovky.

Hlavní funkce a vlastnosti v bodech:

  • Záznam obrazovky v HD a FullHD.
  • Pozastavení a opětovné spuštění nahrávání.
  • Záznam zvuku z mikrofonu.
  • Zobrazení doteků na obrazovce.
  • Nastavení orientace výsledného videa.
  • Nastavitelný čas nahrávání.
  • Možnost volby adresáře pro uložení videa.
  • Zobrazení, sdílení nebo smazání nahraných videí.

Celkově se aplikace nápadně podobá SCR Screen Recorderu, a to nejen z hlediska vizuálního zpracování, ale i nabízených možností.

AZ Screen Recorder si zatím stáhlo jen něco přes pět tisíc uživatelů a jeho průměrná známka v Obchodě Play je 4,6. Aplikace velká jen jeden megabajt bude fungovat na telefonech a tabletech s Androidem 5.0 a vyšším.

Screen Recorder - AZ Recorder
Screen Recorder - AZ Recorder

Znáte lepší nástroj pro nahrávání obsahu obrazovky na Androidu? Pak neváhejte a dejte nám i ostatním čtenářům tip v diskuzi pod tímto článkem! Zaměřte se především na to, čím je vámi používaná aplikace lepší než u nás recenzovaný SCR Screen Recorder, Lollipop Screen Recorder a AZ Screen Recorder. Na nejzajímavější programy se podíváme v samostatných recenzích.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (14)