Obchod Play se možná podívá do Chrome OS. Spojí se tento systém s Androidem?

Google-Play-Store

S tím, jak se pomalu blíží vývojářská konference Google I/O, se zdá, že velké věci se budou dít i kolem Chromebooků a jejich Chrome OS. Google stále pracuje na převodu Android aplikací pod prohlížeč Chrome, přičemž první nástroj ARC Welder jsme si mohli vyzkoušet již před rokem. A navíc, nedávný objev uživatele Redditu, známého pod nickem TheWiseYoda, naznačuje, že do Chromebooku se chystá podívat celý Obchod Play.

Jiný uživatel objevil zmínku o umožnění chodu Android aplikací a do vývojářského kanálu Chrome přidal screenshot, který příchod Obchodu Play na Chrome OS v podstatě už jen potvrzuje. Při pohledu na zdrojový kód pak můžete zjistit, že odkazů na Obchod Play je v současném Chrome OS mnohem více.

Chrome OS - Obchod Play přichází

Možná, že zvěsti o spojování Androidu a Chrome OS začínají dávat smysl, přestože Google stále tvrdí, že žádné slučování nebude. Mohlo by tedy jít o postupnou transformaci? V současnosti obsahuje ARC (Android Runtime for Chrome) primitivní verzi balíčku Služeb Google Play (Google Play Services), který umožňuje komunikaci v cloudu nebo například přihlášení se ke Google účtu. Současný stav má ale svá omezení. Aby vše fungovalo tak, jak by mělo, bude se Chrome OS muset dočkat plnohodnotného Google Play bez omezujících prvků nebo bude muset být velmi značně vylepšen ARC modul. V obou případech to ale nebude lehké.

Google I/O je již za necelý měsíc, takže je možné, že již tam se dozvíme klíčové informace. Jsme si jisti, že koncoví uživatelé Chromebooků by rádi získali přístup k milionům aplikací. Ale co vývojáři? Neháže jim tím Google klacky pod nohy? Přece jen ovládání myší a klávesnicí není ve většině Android aplikací zamýšleno. V každém případě ještě bude zajímavé sledovat, jak se budou Chrome OS s Androidem dále sbližovat.

Zdroje: androicentral.com, chrome.com, reddit.com

Daniel Macho
O Autorovi - Daniel Macho

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (2)