TOPlist

5 důvodů, proč byste se měli těšit na letošní Nokie s Androidem

nokie_android_ico

Dříve narození čtenáři si jistě vzpomenou na doby, kdy finská značka Nokia dominovala trhu s mobilními telefony. Ostatní výrobci toho času hráli druhé housle, byť občas nabízeli zajímavé produkty. Situace se však po několika zvratech a nástupu Androidu změnila a jistě nejeden z nás už Nokii vykopal virtuální hrobeček. Bohužel ani dosavadní pokusy Nokie na poli Androidu se nesetkaly s velkým ohlasem – výrobce de facto dokázal udělat z otevřeného operačního systému svou vlastní uzavřenou platformu. Ani se systémem Windows Phone rozhodně tento výrobce díru do světa neudělal a už patrně ani neudělá.

Nokia zatím na Androidu pořádně nebojovala Nokia zatím na Androidu pořádně nebojovala

Nokia však nehodila flintu do žita a chystá v tomto roce svůj velký návrat. A asi jen naprostý ignorant na manažerské pozici by trval na jiném operačním systému, než je právě Android. Srdce fanouška této značky musí logicky zaplesat – v prvopočátcích byla Nokia synonymem slova „mobil.“ Otázkou tak je, co může někdejší „finský dominátor“ nabídnout, a zdali pokus o naskočení do rozjetého vlaku nepřišel příliš pozdě.

Z hardwarového hlediska jsou zatím známy jen neoficiální specifikace. Ty však nevypadají vůbec špatně: Nokie s Androidem by měly mít kovové tělo konstrukce „unibody,“ procesory Qualcomm Snapdragon 820 a displeje s rozlišením QHD. Ještě v tomto roce by měly být uvolněny dva až tři modely. Dle čínských zdrojů by první dvě Nokie s Androidem měly spatřit světlo světa ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku, třetí pak patrně na počátku roku 2017. Ze tří modelů by dva měly mít parametry vlajkových lodí, jeden bude mířit do střední třídy. Kromě kvalitní obrazovky můžeme hodně očekávat také od 22Mpx fotoaparátu, který sice nejspíš nebude označen jako “PureView,” nicméně mohl by být stejně dobrý.

Pojďme se tedy podívat na pět důvodů, proč byste se i vy mohli a možná i měli těšit na nové telefony od Nokie.

Nokia je stále silná značka

Když se podíváte do diskuzí o mobilních telefonech, často v nich narazíte na nostalgické komentáře, vzpomínající na ten či onen model telefonu od Nokie. Tento výrobce dokázal vyrobit hned několik kousků, které se prostě zapsaly do mobilní historie a často i do srdcí svých uživatelů. Na rozdíl od BlackBerry byla Nokia značkou pro masy, jejíž telefony byly doslova klasikou – příkladem mohou být modely 5110 či 3110. Většina lidí, kteří zažili nástup mobilních telefonů, vlastnila mobil této značky. Lidé si Nokii pamatují, často je pro ně symbolem věrohodnosti, což jsou faktory, na kterých se dá stavět marketing.

Mnohé z těch, jenž s Nokiemi začínali, bude určitě zajímat, s čím jejich někdejší oblíbený výrobce přijde. Pokud vsadí na nejnovější Android 7.0 Nougat se všemi jeho „vychytávkami,“ má stále slušnou šanci přesvědčit své zastánce, že s Nokií budou na špičce.

Nokia umí vyrábět zajímavé telefony

V době, kdy některé telefony různých výrobců od sebe rozezná jen odborník, je jakákoli odlišnost cestou k získání pozornosti. Nokia vyrábí telefony mnoho let a za tu dobu přišla s nespočtem tvarů, provedení a velikostí. Tento výrobce prostě ví, jak navrhnout mobilní telefon, který bude vybočovat z řady. Ostatně ani telefony Lumia nebyly žádné nevýrazné obdélníky, ale dokázaly zaujmout svým robustním provedením a zajímavou volbou barev. Takové tři roky staré Lumie 1020 či 1520 dokážou dnes zaujmout a nepůsobí archaicky. Nokia navíc uměla a umí vyrábět plastové telefony, které přitom nepůsobí lacině.

Můžeme tedy doufat, že v tomto roce přijde Nokia s něčím neokoukaným a originálním. Prostor pro inovace je poměrně značný a Finové by se nemuseli bát vlastní cesty. Většina dnešních telefonů vypadá víceméně stejně – jsou to tenké obdélníkové desky. Snaha odlišit se může být jedním z faktorů, na který může osvědčená značka sázet.

Android jako řešení problémů Nokie

Ač má operační systém Windows Phone své zapálené zastánce, čísla jednoznačně ukazují, že tento ekosystém nedokázal udržet krok s konkurencí v podobě Androidu a iOS. Je pro něj relativně málo aplikací, obsahu a služeb. Platforma sama o sobě je silná, dobře optimalizovaná, ale pohled do Windows Store je žalostný. Není divu – vývojáři chtějí většinou dělat aplikace, které bude používat co možná nejvíce lidí. Logicky se tak většina z nich orientuje na nejpoužívanější platformy. Windows Phone tak stojí na okraji zájmu a ocitly se v začarovaném kruhu: kde nejsou aplikace, nebudou ani uživatelé. Kde nejsou uživatelé, tam nikdo nebude programovat aplikace.

Sázka na vlastní operační systém se nevyplatila Sázka na vlastní operační systém se nevyplatila

Když Nokia vsadí na Android, odpadají jí starosti se softwarem. Samozřejmě se může věnovat nějakému vylepšování, například v podobě vlastní grafické nadstavby, ale systém jako takový za ní připraví někdo jiný. Výrobce se tak může věnovat tomu, co umí nejlépe – výrobě hardwaru.

Cenová politika

Můžeme předpokládat, že Nokia zamíří nejen mezi aktuální vlajkové lodě, ale půjde také do nižších segmentů. Asi by nebylo dobré, kdyby se pouštěla do úplně nejlacinějších zařízení – to je pole, kde i mnozí velcí výrobci ztrácejí své renomé. Inspirace by mohla vzejít od čínského OnePlus, který produkuje telefony s velmi dobrým hardwarem za konkurenceschopné ceny. V tomto směru by Nokia mohla od OnePlus opisovat. Zákazníci by jistě slyšeli na značkový telefon s dobrými specifikacemi za solidní cenu.

Nokia by mohla následovat OnePlus Nokia by mohla následovat OnePlus (Author: Santeri Viinamäki)

Nokia se nebojí inovací

Ať už budeme mluvit o technologii fotoaparátu nebo celkové fyzické konstrukci telefonu, Nokia má v tomto směru velice silné základy. Když tento výrobce představil roku 2012 na MWC foťák s technologií PureView, získal tím značnou popularitu v odborných médiích. Mezitím Finové pracovali na designu, kterým dokázali odlišit své mobily od konkurence a přitom vdechli svým produktům identifikovatelnou tvář. Nokii prostě poznáte z dálky, aniž byste museli hledat logo výrobce nad displejem.

Nové telefony od Nokie možná rozeznáme i bez pohledu na logo Nové telefony od Nokie možná rozeznáme i bez pohledu na logo

Jsme přesvědčeni o tom, že Nokia má potenciál, aby byla schopná konkurovat dominantnímu Samsungu. Je teď na talentovaném týmu designérů a vývojářů, aby připravili produkt, který bude jiný než ostatní. Současný mobilní trh je poměrně nudný a potřebuje oživení. To je prostor, který by Nokia mohla obsadit. V minulosti tento výrobce dokázal překvapit mnoha zajímavými kousky, ať už to byla Nokia N8, N900 či třeba 7110. Tak doufejme, že Finové neztratili to kouzlo, kterým před několika lety dokázali ovládnout celý mobilní svět.

Nokia 7110 byl telefon s vlastním stylem Nokia 7110 byl telefon s vlastním stylem

Zdroj: knowyourmobile.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (16)