TOPlist

Je to tu. Nokia se vrací mezi smartphony, její nová podoba vsadí na Android

nokia-lumia

Nokia je dodnes pro mnohé symbolem kvalitního mobilního telefonu. Sláva této společnosti je však již dávno pryč, a zejména chytré telefony úplně vymizely. Po mnoha spekulacích máme ale konečně jasno – slavná značka se vrací a vsadila na Android. Jedná se ale stále o stejnou společnost?

Microsoft uvolní Nokii ruce

V roce 2014 odkoupila společnost Microsoft mobilní divizi finské společnosti a zdálo se, že už se mobilních telefonů s touto značkou původem z Finska nedočkáme. Microsoft sice používal značku Nokia u „hloupých“ telefonů, v segmentu smartphonů ovšem zcela zmizela. Původní společnost totiž nesměla ochrannou známku u chytrých telefonů používat. Na tablety se toto omezení nevztahovala, a tak vznikl vcelku povedený tablet Nokia N1. Toto omezení ale dnešním rokem končí a budou se dít věci.

Celá situace je pořádně zamotaná. Mobilní divizi i ochranné známky totiž odkoupila nově vzniklá společnost HMD Global, která nyní bude stát za znovuzrozenou značkou Nokia. Výrobcem se pak stane, stejně jako v případě zmiňovaného tabletu, společnost Foxconn.

nokia n1

Nokia se pustí do smartphonů i tabletů s Androidem

Zpráva, že se objeví nové přístroje se značkou Nokia, je stále žhavou novinkou. V současné době tedy příliš o budoucích plánech nevíme. Jedno je ovšem jisté – společnost nebude pokračovat v tom, co Microsoft začal, a vsadí místo Windows na rozšířenější Android. Tím budou vybaveny chytré telefony i tablety. Ačkoliv se prodeje těchto zařízení dočkáme spíše až příští rok, není vyloučeno, že se představení dočkáme již letos.

Znovu ale zdůrazňujeme, že se o výrobu přístroje postará společnost Foxconn a nejedná se již tedy o původní finskou společnost. Zatím tedy nemůžeme dopředu vědět, jak povedené smartphony budou. Jisté je ale to, že o nich ještě hodně uslyšíme, protože jméno společnosti je silné i dnes. A vybavená Nokia s Androidem? Proč ne?

Bude třeba takhle vypadat Nokia s Androidem? Bude třeba takhle vypadat Nokie s Androidem?

Pro Microsoft se toho zase tak moc nemění

Tvůrce nejrozšířenějšího operačního systému pro počítače po nákupu mobilní divize Nokia postupně své smartphony přejmenoval na přístroje Microsoft Lumia. V tomto trendu bude i nadále pokračovat a své přístroje logicky opatří systémem Windows. Stejně se bude dále starat o tento systém i v přístrojích od jiných partnerů.

Těšíte se na nové telefony se značkou Nokia a Androidem na palubě?

Zdroj: androidpolice.com.

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (23)