TOPlist

Telefon Nokia 3310 – zabiják dnešních Androidů? (recenze)

Nokia 3310 –  náhledový obrázek

Všichni jej znají, spousta jej stále vlastní a mnoho uživatelů na něj nedá dodnes dopustit. Mobilní telefon Nokia 3310 představuje legendu, která neumírá. Má dnes šanci obstát proti obrovské konkurenci telefonů se systémem Android?

Obsah recenze

Vzhled a dílenské zpracování

Nokia 3310 jde úplně proti proudu a konstrukce telefonu je úplně rozdílná od dnešních zavedených smartphonů s dotykovým displejem. Telefon je o poznání užší i menší, jeho tloušťka je ale přibližně 2,5x větší než u většiny dnešních telefonů. Velkou zvláštností je i displej, který je na dnešní poměry opravdu titěrný. Je ale doplněn tradičními ovládacími tlačítky, která dokonce doprovází hardwarová klávesnice. To je na dnešní poměry nevídaný krok, který ale spousta zákazníků „psavců“ ocení. V horní části se pak nachází reproduktor pro volání.

Nokia 3310 -  přední strana telefonu (2)

Záda telefonu nejsou na první pohled ničím výjimečná, zamrzí snad jen absence zadního fotoaparátu, na který jsme dnes zvyklí. Zadní kryt lze velmi snadno odejmout, což nám umožní přistoupit k vyměnitelné baterii a slotu pro kartu SIM. Paměťovou kartu budeme muset v tomto případě oželet.

Nokia 3310 -  zadní strana telefonu (1)

Boční část telefonu není ničím výrazná a upozornit musíme snad jen na hlasitý reproduktor, který sídlí na levé straně telefonu. Zapínací tlačítko je umístěno na horní straně telefonu, spodní část poté slouží k připojení nabíječky a sluchátek. Bohužel se s podporou 3,5mm jacku musíme rozloučit.

Nokia 3310 -  boční strana telefonu (2)

Konstrukce nenadchne, ale můžete mít na krytu zvířátko

Design telefonu ani zpracování nás výrazně nenadchlo. Telefon je sice na první pohled kompaktní, nepraktická je ale tloušťka přístroje. Po vsunutí do kapes upnutých kalhot to občas vypadá komicky a mohlo by dojít k určitým mýlkám zejména u mužské části populace. Dobře nepůsobí ani použité plasty, které vypadají trochu lacině. Velkou výhodou ale mohou být snadno vyměnitelné kryty, které rázem promění design vašeho telefonu. Telefon se v ruce drží velmi dobře, je ale na svou velikost příliš těžký.

Drop Test: Nokia Lumia 900 vs Nokia 3310 (Vs. Sledge Hammer)

Drop Test: Nokia Lumia 900 vs Nokia 3310 (Vs. Sledge Hammer)

Chválit ale můžeme odolnost. I když se touto informací výrobce nikde nechlubí, Nokia 3310 je velmi odolná vůči pádům a vibracím. Nejednou se nám stalo, že nám přístroj spadl z velké výšky na podlahu a přežil bez újmy (což se bohužel někdy nedalo říci o podlaze). Většinou se oddělí vyměnitelný kryt a baterie od zbytku konstrukce, po složení ale vše funguje přesně tak, jak má. U dnešních smartphonů bývá často problém s přenášením – v případě umístění do přeplněného batohu se budeme obávat o poškození displeje. Můžeme vás ujistit, že u telefonu Nokia 3310 se budete spíše obávat, aby vám tento přístroj neponičil další předměty v batohu či batoh samotný.

Hardware a displej

Je vidět, že finská společnost si svého klenotu váží a příliš podrobností o hardwaru nám neposkytla. Víme, že telefon Nokia 3310 pohání čip MAD2WD1, ale o použité paměti a grafickém akcelerátoru jsme se už nedozvěděli. Hned zpočátku nás straší baterie s kapacitou 1100 mAh (BMC-3), která je na dnešní poměry velmi slabá.

Ani konektivitou nás telefon neokouzlil – ve výčtu nalezneme pouze GSM, chybí nám tedy minimálně Wi-Fi, Bluetooth či 3G.

Specifikace – Nokia 3310

  • displej: 1,5″, monochromatický, 84×84 pixelů
  • procesor: MAD2WD1
  • GPU: –
  • paměť: –
  • fotoaparát: není
  • baterie: 1100 mAh
  • konektivita: GSM
  • OS: Nokia
  • rozměry: 113 × 48 × 22 mm
  • hmotnost: 133 gramů

[aps_product_sz image=“https://www.svetandroida.cz/wp-content/plugins/sz-catalog-extend/catalog-default.png“ title=“Katalog Android zařízení“ subtitle=“Specifikace, recenze, galerie, video, hodnocení, porovnávání…“ desc=“Pro více informací navštivte náš katalog zařízení.“ button=“Zobrazit katalog“]

Displej

Displej je na dnešní poměry extrémně malý – pouze 1,5″ působí opravdu komicky. Ještě více komicky jsme ale vypadali my při testování, neboť fakt, že displej není dotykový, nás stále mate. Často tak docházelo ke snaze ovládat telefon pomocí dotyků displeje, což není možné. Stejně tak se nám nepodařilo na displeji zobrazit více než dvě barvy, nepomohlo ani dlouhé přemlouvání. Rozlišení 84×84 pixelů je rovněž extrémně nízké a rozpoznat pixely pouhým okem je velmi snadné. Pochválit můžeme snad jen čitelnost na slunci, která je velmi dobrá.

Nokia 3310 - domácí obrazovka

Zvukový výstup a reproduktor

Jelikož telefon neumožní připojit standardní 3,5mm jack a výrobce nám vlastní sluchátka nedodal, nemohli jsme hlasový výstup do sluchátek vyzkoušet. Později jsme zjistili, že si telefon bohužel neporadí s přehrávání skladeb v mp3, takže nás to tolik trápit nemusí. Ani vyzvánění nás tolik nepotěšilo – kvůli absenci podpory polyfonního vyzvánění či běžných skladeb jsme museli sáhnout pouze k „pípavým vyzváněním“, která v dnešní době působí spíše komicky. Hlasitost ale rozhodně pochválit můžeme.

Nokia 3310 -  Nastavení zvuků (2)

Test výkonu (benchmarky)

Výkon bohužel nebylo možné otestovat. Testovací nástroje totiž nešly spustit. Nešly vlastně ani nainstalovat, protože v telefonu úplně chyběl Obchod Play.

Herní výkon

S herními tituly, které máme pro test připraveny, to dopadlo na chlup stejně jako v případě benchmarků. Kvůli absenci Google Play se nám je do telefonu nepodařilo nahrát. Zdárně jsme ale vyzkoušeli oblíbeného Hada, kterým je Nokia 3310 (a další modely) proslulá. Ačkoliv se jedná o velmi jednoduchou hru, dokáže zabavit na dlouhé hodiny.

Konektivita

S konektivitou jsme měli obecně velké problémy. Telefon sice bez problémů přijímal a provozoval telefonní hovory, tím to ovšem končilo. Nepodařilo se nám zprovoznit (vlastně ani najít) připojení k internetu pomocí Wi-Fi či 3G, stejně tak chyběla bezdrátová technologie Bluetooth. Trochu jsme doufali, že pod tlustým krytem zachrání situaci alespoň NFC, ale opět jsme nepochodili.

GPS

Byli jsme zvědaví, jak si telefon poradí s lokalizací polohy. Hned z kraje jsme narazili na problém – do telefonu se nepodařilo nainstalovat žádný nástroj, kterým bychom mohli GPS otestovat. Později jsme zjistili, že GPS v modelu Nokia 3310 vůbec není. A jelikož chybí i A-GPS (asistovaná GPS), museli jsme pro zpřesnění lokalizace své polohy požádat kolemjdoucí. Tato služba sice fungovala, často se nám ale stávalo (zejména na Václavském náměstí), že se jazyk náhodně přepínal mezi češtinou, angličtinou a ruštinou.

Baterie a výdrž

Malá kapacita baterie nás sice zpočátku vyděsila, naše obavy se ale nevyplnily. Jelikož je displej pouze monochromatický, telefon nepodporuje Wi-Fi či internetové připojení skrze síť, spotřeba je velmi nízká. Z toho pramení dlouhá výdrž na jedno nabití. Běžně jsme s telefonem vydrželi 3-4 dny s tím, že jsme prováděli denně několik hovorů, psali SMS, skládali melodie a „pařili“ hada. Více ani nešlo.

Uživatelské prostředí

Android nenalezen

Tak trochu jsme doufali, že Nokia 3310 dostane systém Android. V prvních chvílích jsme byli přesvědčeni, že se jedná o velmi agresivní nadstavbu, která z Androidu odstranila všechny přebytečné funkce a zbylo jen volání, psaní SMS, kalkulačka, hrátky s časem a Had. Později se ukázalo, že se jedná o úplně přepracovaný systém, který nemá s Androidem nic společného. A vlastně ani nevíme jeho označení.

Rychlost a stabilita

Odezvy přístroje jsou na první pohled bleskové – kontakty najedou rychle, stejně tak kalkulačka i budík. Trochu pomalejší je pak spouštění SMS zpráv, obzvláště když jich máte v telefonu několik desítek. S pádem aplikace jsme se v průběhu testování nesetkali, stabilitu tedy můžeme pochválit.

Kontakty, telefonování a klávesnice

Číslo, které chceme vytočit, je zadáváno přímo na domácí obrazovce. Bohužel chybí možnost T9 vytáčení, což je škoda. Kontakty poté nabízejí pouze základní informace – jméno a číslo. Chyběl nám tak třeba obrázek, který by ale na monochromatickém displeji vypadal asi zajímavě.

Softwarovou klávesnici zde nahradila fyzická tlačítka, což obrovská spousta uživatelů jistě uvítá. Bohužel se nejedná o plnohodnotnou QWERTY klávesnici a pod jedním tlačítkem je skryto více znaků. Psaní nám velmi usnadní T9 slovník, se kterým se ale každý musí nejprve naučit.

Nokia 3310 -  klávesnice

Prostředí systému

Fotoaparát a natáčení videa

Prohledali jsme telefon Nokia 3310 několikrát a objektiv přední ani zadní kamerky jsme nenašli. Stejně tak dopadlo hledání aplikace pro focení v telefonu. S telefonem Nokia 3310 bohužel žádné snímky nepořídíte.

Kdy, kde a za kolik?

Ani v případě dostupnosti nebudete úplně nadšení. Podle serveru Heureka žádný obchod telefon Nokia 3310 neprodává. Spoustu kousků lze ale pořídit na aukčních a bazarových serverech, kde je výběr opravdu pestrý a cena se povětšinou drží pod příjemných 500 Kč. Pokud byste přesto měli problém s dostupností, můžete si jej přijet osahat na Alza Android RoadShow 2015!

registraceHome

Resumé

Jak dopadl mobilní telefon Nokia 3310 v našem testu? Nikterak růžově. Začněme ale popořadě. Na majitele čeká velmi odolný telefon, o který se nemusíte bát, ale spíše si budete muset dávat pozor na objekty a zařízení v okolí tohoto telefonu. Velmi návyková je také předinstalovaná hra Had, která zaujme a nepustí. Chválit můžeme rovněž přítomnost hardwarové klávesnice, dobrou čitelnost na slunci a velmi dlouhou výdrž na jedno nabití.

Negativ je ale daleko více. Telefon umí prakticky jen telefonovat a některé další funkce (budík, upomínky, hodiny, stopky a hry). Bohatě postačí dlouhý výčet negativ na konci naší recenze.

Klady

+ Velmi vysoká odolnost
+ Nízká cena
+ Dobrá čitelnost na slunci
+ Vysoká výdrž na jedno nabití
+ Hardwarová klávesnice

Zápory

– Umí prakticky jen telefonovat
– Velká tloušťka a vysoká hmotnost
– Displej je příliš malý, nabízí pouze dvě barvy a nízké rozlišení 84 x 84 pixelů. A není dotykový
– Chybí GPS, Wi-Fi, Bluetooth, 3G, akcelerometr, gyroskop a digitální kompas
– Telefon nemá fotoaparát
– Chybí podpora formátu mp3, polyfonních zvonění či výstup pro 3,5mm jack
– Chybí konektor pro Micro USB a spojení s počítačem
– Do telefonu nelze instalovat další chytré aplikace
– Chybí T9 Dialer, více informací o kontaktech
– Chybí notifikační LED dioda
– Telefon se občas při otevírání SMS zpráv zadýchá

Technologický skvost Nokia 3310 si budete moci naživo osahat také na Alza Android RoadShow 2015, neváhejte!

registraceHome
Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (54)