Nexus 6 má skrytou notifikační LED, bez rootu ji nevyužijete

nexus 6 LED titulka

Nexus 6 je obr s nekompromisní výbavou a čistým Androidem přímo od Googlu, u kterého se najde jen velmi málo nedostatků. Jeden z mála nešvarů, na který si první jeho majitelé stěžovali, byla absence klasické notifikační LED diody, což je u telefonu z nejvyšší kategorie, snažícího se určovat směr i ostatním výrobcům, na pováženou. Částečně se absence LED diody dala odůvodnit přítomností funkce Ambient display přímo v systému Android 5.0 Lollipop, ta ovšem, i přes použití AMOLED displeje v Nexus 6, citelně snižuje výdrž na nabití, a proto by spousta uživatelů raději preferovala klasickou, notifikační LED diodu.

Nexus 6 led

Nyní pro tyto uživatele přichází (jak jinak než z fóra XDA) dobrá zpráva – Nexus 6 barevnou notifikační LED má! Je umístěna poněkud netypicky pod mřížkou telefonního reproduktoru a jedná se o klasickou RGB LED diodu, u níž můžete slučováním tří základních barev – červené, zelené a modré – vytvářet další barvy. Aby bylo možné diodu vůbec aktivovat, je potřeba mít Nexus 6 s rootem, ale ani tak zatím není dioda využitelná pro upozorňování na zmeškané události, jelikož zatím neexistuje aplikace, která by tuto funkci řídila. Ale samotná dioda byla teprve objevena a je více než pravděpodobné, že si s tímto problémem některý z vývojářů na XDA brzy poradí a majitelé telefonu Nexus 6 budou moci využívat plnohodnotných LED notifikací. V současnosti s diodou komunikuje například aplikace Light Flow. Pomocí té ji však – po přidělení patřičných rootovských oprávnění – dokážete pouze rozsvítit a „mixovat“ barvy.

nexus-led-03

U Motoroly, jakožto u výrobce smartphonu Nexus 6, jsme se již v případě obou modelů Moto X nebo amerických „Droidů“ mohli setkat s použitím ukryté LED diody, která neslouží pro upozorňování na notifikace. V případě Motoroly však dioda alespoň indikovala, že je baterie vybitá natolik, že nedokáže ani zapnout displej telefonu. Ani touto funkci však Nexus 6 nedisponuje.

Jaký máte názor na LED notifikace? Je to podle vás přežitek, který brzo převálcují funkce typu Ambient Display, nebo se jedná o neocenitelného pomocníka bez kterého byste si mobil nedovedli představit?

Zdroje: PhoneArena.com, XDA-developers.com.

Nezapomeňte podpořit svůj telefon či tablet v anketě AndroidRoku 2014!

hlasovat tlacitko

Vašek Švec
O Autorovi - Vašek Švec

Vaška prakticky od dětství zajímaly nové technologie, ať už se jednalo o telefony, počítače či třeba auta. V době, kdy většina jeho kapesného padla na… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (29)