TOPlist

Nexus 10 se dočká Androidu 6.0 díky CyanogenModu

nexus_10_marshmallow_icp

Tablet Nexus 10 je relativně starým zařízením – představen byl v říjnu 2012, tedy před více než třemi roky, což v praxi znamená, že již nemá „nárok“ na oficiální aktualizace operačního systému. Od Googlu tedy nejnovější Android 6.0 Marshmallow určitě nedostane.

Právě v takových okamžicích se ukazuje výhoda alternativních ROM a síla komunity v kontextu s otevřeností Androidu – zatímco výrobce se rozhodne zařízení již dále nepodporovat, nezávislí vývojáři mohou pracovat na vydávání nových verzí v podstatě bez omezení. Důkazem může být již zmíněný Nexus 10, který oficiálně jako poslední obdržel aktualizaci na Android 5.1.1 (sestavení LMY49F). Tím by byla jeho životní pouť ukončena – Androidu 6.0 Marshmallow se tento model již dočkat nemá.

Resuscitace tabletu Nexus 10

Tvůrci alternativní ROM CyanogenMod si ale řekli „Ne!“ a rozhodli se vdechnout tomuto zařízení další život. Nexus 10 je totiž i dnes poměrně slušně vybavený tablet, na který většina jeho majitelů nedá dopustit. Není to sice výkřik moderní techniky, velikost obrazovky však tento kousek předurčuje ke konzumaci multimediálního obsahu. Pro mnoho uživatelů tohoto modelu v podstatě neexistuje, kromě absence oficiálních aktualizací, důvod k pořízení novějšího zařízení.

Nexus 10 dostává CyanogenMod 13 Nexus 10 dostává CyanogenMod 13

Řešením otázky, jak si užít na Nexusu 10 nejnovější verzi systému, je právě přechod na alternativní ROM CyanogenMod 13, jejíž „noční sestavení“ („nightly build“) bylo včera uvolněno ke stažení. Tato verze je přitom postavena na posledním Androidu 6.0 Marshmallow.

Samozřejmě je nutné brát v úvahu, že se nejedná o finální a tedy ani stabilní sestavení. „Nightly builds“ jsou spíše testovací verze, jež byste rozhodně neměli instalovat na zařízení, od kterých očekáváte vysokou spolehlivost a bezchybné fungování. Pokud se však rozhodnete k instalaci, určitě doporučujeme nezapomenout na balíček aplikací Google, který z licenčních důvodů není součástí ROMky.

Zdroj: Android Police.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (7)