TOPlist

Neuronová síť v praxi: SwiftKey nabídne inteligentní predikce

neuronova-sit-a-swiftkey

Zdá se, že slovní spojení „neuronová síť“ je hitem letošního roku. Velké společnosti do takových sítí investují miliony dolarů a postupně jimi nahrazují složité algoritmy, které nejsou schopny se postupem času samy učit. Mezi takové společnosti patří například Google, Apple nebo třeba IBM. Neuronové sítě ale nepoužívají jen ty největší společnosti. Ode dneška ji totiž bude využívat i klávesnice SwiftKey.

Neuronová síť poskytne inteligentní predikci

No dobrá, abychom to upřesnili, SwiftKey již s neuronovou sítí koketuje od podzimu 2015, kdy její tvůrci vydali k testování aplikaci SwiftKey Neural. Kdokoli z vás si ji mohl stáhnout z Obchodu Play a zapojit se do učení a vzdělávání neuronové sítě. Brzy se ale aplikace SwiftKey Neural odporoučí, protože neuronová síť se přesouvá do samotné klávesnice SwiftKey, kterou všichni tolik milujeme. Tato velká aktualizace by již nyní měla být dostupná v Obchodě Play.

Microsoft SwiftKey AI Keyboard
Microsoft SwiftKey AI Keyboard

A jaká změna že nás to čeká? Vysvětlíme to velmi zjednodušeně: Namísto pouhého pohledu na předchozí dvě slova, která naznačovala jaké slovo by mohlo následovat, se neuronová síť podívá na celou větu aby navrhla slova, která opravdu budete chtít použít. Tým vývojářů stojící za SwiftKey vše upřesňuje:

SwiftKey nyní chápe, že věta „Sejdeme se na letišti“ má podobnou strukturu věty jako „Pokecáme v kanceláři“. Tato inteligence umožňuje SwiftKey nabídnout nejvhodnější predikci nebo automatickou opravu na základě napsané věty.

SwiftKey – The first ever Neural Network keyboard

SwiftKey - The first ever Neural Network keyboard

Pokud SwiftKey používáte, ale aktualizace ještě není dostupná, nemusíte nikam spěchat a očekávat kdovíco. V tuto chvíli totiž neuronová síť funguje pouze v případě americké a britské angličtiny. Podle vývojářů ale další jazyky přibudou v dohledné době.

A pokud vás zajímá, jak vlastně takové neuronové sítě pro klávesnice fungují, můžete se podívat na poměrně zdařilou infografiku, kterou vývojáři k aktualizaci vydali. Je z ní čitelné jak fungovala predikce dosud a jak bude fungovat v blízké budoucnosti.

neuronova sit na-pozadi-siftkey-jak-funguje

Zdroj: androidauthority.com

Těšíte se na zapojení neuronové sítě i v případě českého jazyka? Co si myslíte o strojovém učení, jeho výsledcích a současných pokrocích? Podělte se o své názory v diskusi pod článkem.

Daniel Macho
O Autorovi - Daniel Macho

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (1)