Kamera Nest Cam Indoor: Stylový hlídač vaší domácnosti (recenze)

nest-cam-indoor-1

Společnost Nest známe již několik let díky chytrému vybavení domácnosti, v roce 2014 ji dokonce koupil Google. V dnešní recenzi se podíváme na zoubek domácí IP kameře Nest Cam Indoor. Jak dopadla v našem testu?

Obsah recenze

Obsah balení a konstrukce

Balení kamerky je skromnější, což ale není vůbec na škodu. Nalezneme zde totiž vše potřebné – kameru, napájecí kabel, adaptér do zásuvky, manuál i sadu na připevnění kamery do zdi. Samotné zapojení a zprovoznění kamery tedy spočívá v jejím zapojení do napájení a spárování s mobilním telefonem, na které se podíváme později.

Nest Cam

Na rozdíl od známé IP kamery od Xiaomi se Nest nese v kovovém a luxusnějším duchu, konstrukčně je však stejně jednoduchá. Kovový stojánek v sobě nese kulatou kamerku, kterou lze v případě potřeby vyjmout. Kamera je kvůli kovovému držáku poměrně těžká, oceňujeme ale fakt, že je stojánek magnetický. Díky tomu lze kameru bez problémů přichytit například na zábradlí či topení. Samozřejmostí je možnost kamerku položit na rovnou plochu, stojánek je pak polohovací. Díky sadě v balení lze kamerku přichytit i do zdi (na strop).

Na obvodu kamery je umístěn MicroUSB konektor pro její napájení, zadní část pak ukrývá pouze QR kód, který je potřeba ke spárování kamery. Na přední straně je umístěn objektiv 3MPx kamery a barevná LED dioda, která může signalizovat stav kamery. Celá kamera s objektivem je otočná. Celkově hodnotíme konstrukci kamery Nest Cam Indoor kladně – působí bytelným, elegantním i kvalitním provedením. V chytré domácnosti se takový prvek rozhodně neztratí, lze ji navíc napájet dočasně i z powerbanky.

Meet Nest Cam Indoor

Meet Nest Cam Indoor


Hardware – Full HD rozlišení a „noční vidění“

Srdcem kamery Nest Cam Indoor je 1/3″ 3MPx snímač, který zvládne nahrávat video až v rozlišení Full HD s 30 snímky za sekundu. Potěší i široký pozorovací úhel 130° a podpora nahrávání obrazu v noci. To je zajištěno 8 infračervenými LED s vlnovou délkou 850 nm. Podobně jako zmiňovaná kamerka od Xiaomi má i Nest Cam Indoor v těle reproduktor a mikrofon, díky čemuž se lze dorozumívat skrze kameru s uživatelem s mobilním telefonem.

Napájení je řešeno pomocí konektoru MicroUSB, lze tedy využít napájení z 230 V pomocí adaptéru, z USB počítače nebo z powerbanky. Díky přítomnosti Wi-Fi lze kameru propojit s internetem a komunikovat s ní i mimo vnitřní síť. Potěšila nás podpora 5GHz Wi-Fi. Co se však oproti některé konkurenci chybí, je slot pro paměťovou kartu. Kvůli tomu nelze ukládat video do vlastního úložiště, ale jen do cloudu Nestu.

[aps_product_sz id=“422068″]

Konektivita a připojení kamery

Ke zprovoznění kamery je potřeba oficiální aplikace Nest, která nás provede vytvořením účtu a nastavením kamery. Vytvoření účtu je snadné a je potřeba pouze potvrdit příchozí e-mail. Při nastavování země a polohy kamery ale máme jedno upozornění. V případě, že zvolíte Českou republiku, nebude možné aktivovat službu Nest Aware, což jsou pokročilejší funkce a nahrávání do cloudu. Lze to vyřešit tak, že si dáte umístění například ve Velké Británii (zadáte vymyšlené PSČ z Británie), budete ale ošizeni o automatické vypínání a zapínání kamery podle polohy telefonu.

Zprovoznění kamery Nest Cam Indoor je velice jednoduché a zabere pár minut. Postačí naskenovat QR kód na zadní straně kamery, kameru pojmenovat a zadat přihlašovací údaje k vaší Wi-Fi síti. Po přidání produktu jej můžeme ihned začít ovládat a používat, stejně tak lze do jedné aplikace přidat více zařízení Nest.


Ovládání a správa kamery

Aplikace se nese v moderním a jednoduchém duchu. Na domácí obrazovce lze přepínat režimy doma a venku, což se ostatně děje i automaticky, pokud takovou volbu aktivujete v nastavení. Obraz kamery je zobrazen hned na úvodní obrazovce, po kliknutí lze kameru detailněji spravovat. Obraz si můžete zobrazit na celou obrazovku, stejně tak používat zoom známým gestem pinch-to-zoom. Ikonou mikrofonu ve spodní části lze přenášet z telefonu do kamery zvuk, kamera pak disponuje mikrofonem, a proto je v telefonu slyšet i zvuk.

Přímo pod obrazem je zobrazena historie záznamu s vyznačenými časy, kdy kamera zachytila pohyb či podobu člověka. Pokud nemáte placený program Nest Aware, kamera nahrává do cloudu jen poslední 3 hodiny. Vyplatí se zavítat do nastavení, kde lze změnit několik důležitých voleb zejména co se týče upozornění, notifikací nebo LED diody. Vhodné je například vypnout LED diodu, která může při spaní rušit, nebo ztlumit zvuk, pokud někdo začne hovořit do kamery z telefonu.

Ovládání kamery z počítače

O něco více možností nabízí správa kamery z počítače. To probíhá skrze internetový prohlížeč, kde lze nejen sledovat živé video a historii, ale i měnit veškeré nastavení kamery jako v telefonu a navíc v placené verzi Nest Aware vytvářet aktivní zóny či klipy z videí. Ovládání je snadné a stačí se pouze přihlásit k vašemu Nest účtu.

Nest Aware – placená služba s nahráváním do cloudu

Nákupem kamery nemusí placení nutně skončit. Pokud totiž budete chtít využívat veškeré funkce kamery, je nutné platit měsíčně či ročně službu Nest Aware. Problémem je, že si lze tuto službu předplatit pouze v některých zemích, mezi kterými Česká republika chybí. Možností je tedy lhát o poloze kamery a nastavit například Velkou Británii. Samotné předplatné vás potom vyjde na 2600 Kč za 10denní historii videa a 7800 Kč za měsíční historii. Obojí v případě roční platby. Po zapojení kamery se spustí 30denní trial verze zdarma, abyste mohli zmíněné služby vyzkoušet.

nest-cam-indoor-aware

Works with Nest

Produkty Nest tvoří ekosystém a dokážou mezi sebou automaticky komunikovat. Pokud například detektor Nest Protect zachytí oxid uhelnatý, kamera ve stejné místnosti začne automaticky sledovat a nahrávat událost. Stejně tak může kouřový detektor dát vědět termostatu, aby přestal kotel topit, protože ten může být důvodem úniku CO. S tímto systémem dnes nejsou kompatibilní jen produkty od Nestu, ale spousta dalších zařízení. Jejich seznam se stále zvětšuje a najdete jej přímo na stránkách společnosti.

Natáčení videa

Kamera Nest Cam Indoor se chlubí snímačem s podporou Full HD videa a 30 snímky za sekundu. Výsledná kvalita obrazu je ale samozřejmě také závislá na světelných podmínkách a datovém toku, který musí být přizpůsobeném k přenosu po síti. Výsledná kvalita tedy rozhodně na tvorbu prezentačních videí neposlouží, na potřeby sledování bytu však poslouží dobře. Na úchvatné detaily zapomeňte, na druhou stranu u těchto kamer stačí, pokud rozpoznáte, co se vlastně děje.

130° úhel záběru je užitečný, na snímcích je ale vidět efekt rybího oka. A to dost znatelně. Rozpoznat osoby či zvířata však není žádným problémem a nemusíte ani řešit příliš světlo v místnosti. Kamerce totiž pomáhá 8 infračervených LED diod a kamera dokáže snímat i za úplné tmy. Takové záběry samozřejmě ztrácí ještě více detailů a barvu, oproti kamerám bez infra přisvícení je to ale obrovská výhoda a jediná možnost, jak „vidět ve tmě“.

Video nelze ukládat do lokálního úložiště, chybí totiž slot pro paměťovou kartu. V případě placeného programu Nest Aware lze ukládat klipy skrze webovou aplikaci na počítači. Přestože byla kamera připojena k rychlé 5GHz síti a 200Mbitové přípojce, při automatickém nastavení kvality nahrávala „pouze“ v HD rozlišení. Ručně jsme jej tedy změnili na Full HD pro nejvyšší kvalitu. Oproti levnějším kamerám je zde rozhodně posun vpřed, nejsme však přesvědčeni, že je posun úměrný nárůstu ceny.

Nest Cam Indoor

Nest Cam Indoor


Závěr – Nest Cam Indoor

Kameru Nest lze dnes zakoupit pohodlně i na českém trhu, nabízí ji hned několik českých obchodů. Cena už ale potěší méně, pohybuje se totiž okolo 6,5 tisíc korun.

Nest Cam Indoor představuje domácí IP kamerku, která boduje téměř vše všech směrech. Konstrukce je opravdu povedená, a to z pohledu kvality, designu i praktičnosti. Spokojeni jsme byli i s kvalitou nahrávání videa a aplikací, která je opravdu velmi jednoduchá a pracovala spolehlivě. Detekce pohybu fungovala na jedničku a vždy nás upozornila, pokud se něco v domácnosti stalo.

Slabinu vidíme v absenci paměťové karty, kvůli čemuž nelze videa lokálně ukládat, ale musíte se spolehnout na řešení cloudu. To je poměrně drahé, navíc není bohužel v České republice oficiálně dostupné a jediným řešením je nastavení polohy v podporované zemi. Přestože je Nest Cam Indoor z našeho pohledu velice povedená kamerka, nejsme si úplně jisti, zda si dokáže obhájit svou vysokou cenu. Největší konkurencí je YI Home Camera 2 od Xiaomi, která nabízí podobné funkce za třetinu ceny.

Klady

+ Kvalitní zpracování a stylový design.
+ Snadné ovládání.
+ Dobrá kvalita záběrů.
+ Jednoduchá aplikace a možnost nahrávat do cloudu.
+ Infračervené LED pro natáčení ve tmě.
+ Integrovaný mikrofon a reproduktor

Zápory

– Vysoká cena.
– Absence slotu pro paměťovou kartu.
– Cloud není oficiálně v ČR dostupný.

Za zapůjčení děkujeme společnosti NKstore.

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (10)