Nekompatibilní aplikace? Poradíme, jak je nainstalovat z Google Play (root)

Google Play – náhleďák

Tu situaci zná jistě každý. Někdo vám doporučí nějakou aplikaci nebo si o ní někde přečtete, ale při pokusu o její nainstalování ji v Obchodě Play nenajdete. Pokud to vezmete přes odkaz, Obchod Play vás vypeče hláškou, že aplikace není kompatibilní s žádným z vašich zařízení. Naštěstí je ale často pravda trochu někde jinde.

Většina takových aplikacích totiž není opravdu nekompatibilní, ale jen omezená vývojářem pro některé vybrané smartphony. Často se jedná o exkluzivní aplikace pro některé z prémiových smartphonů nebo o doplňky k nim. Pokud ale potřebujete přesně takové nekompatibilní aplikace a v celém obchodě nejsou vhodné alternativy, co s tím?

Nekompatibilní aplikace

Hledat apk balíček se nemusí vyplatit

Jednou možností je riskovat a googlit apk balíček. I kdybyste ho ale našli, nikdo vám nezaručí, že je bezpečný, protože právě takové balíčky jsou často nakažené škodlivým kouskem kódu, který z jinak výborné aplikace mohou udělat nepříjemný malware. Naštěstí je tu i druhá možnost, jak nekompatibilní aplikaci získat. A to přímo z Obchodu Play.

Jen je třeba mu trošku zalhat a tvrdit mu, že vaše zařízení je přesně to, které aplikace žádá. Již v minulosti byli někteří zdatnější jedinci schopni přepsat systémový soubor built.prop, který pracuje právě s identitou zařízení. Jenže je to poměrně zdlouhavý krok plný nejistoty. Stačí totiž jedna hloupá chybka a telefon již nemusí nastartovat. Než se s námi pustíte do testování postupu, je třeba zmínit, že aby byl postup funkční a účinný, je třeba mít na svém zařízení zpřístupněná práva superuživatele (root).

Jak nainstalovat nekompatibilní aplikace?

1. Běžte do nastavení a povolte instalaci aplikací z neznámých zdrojů.

2. Stáhněte si balíček aplikace Market Helper (v Obchodě Play není z důvodů jeho obcházení, jelikož je balíček na stránkách autora, a rozborem kódu prošel, budeme mu věřit)

3. Spusťte aplikaci Market Helper

4. Uvidíte čtyři rozbalovací nabídky (v případě více google účtů pět): typ zařízení, model zařízení, region a operátora (někteří operátoři chybí). Z počátku jsou údaje vypnlěné tak, aby odpovídaly vašemu zařízení a výchozímu nastavení. V závislosti na požadované aplikaci zde změňte typ a model zařízení, případně i lokaci, bude-li to nutné.

5. Pokud máte vše nastaveno podle svých potřeb, stiskněte dole tlačítko „Activate“.

Jak nainstalovat nekompatibilní aplikace - vše nastaveno

6. Na obrazovce by vám měl vyskočit dotaz na povolení práv root, ty potvrďte. Pak už jen uvidíte hlášku o úspěšném změnění identity vašeho telefonu.

7. Vraťte se do nastavení a znovu zakažte instalaci aplikací z neznámých zdrojů.

8. Navštivte Obchod Play a stránku nekompatibilní aplikace a vesele instalujte

Nyní by se vaše zařízení mělo hlásit jako zcela jiné a mělo by to mít vliv i na Obchod Play. Pokud se vám stane, že postup nebude fungovat a nekompatibilní aplikace nepůjde stále nainstalovat, zkuste smazat cache Obchodu Play. I my jsme museli tento krok provést, po smazání cache již ale vše fungovalo jak má.

Daniel Macho
O Autorovi - Daniel Macho

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (30)