TOPlist

Která země má nejrychlejší mobilní data přes 3G/4G?

nejrychlejsi_mobilni_pripojeni_ico

OpenSignal je společnost, která se specializuje na mapování pokrytí mobilního připojení. Hlavním zdrojem údajů o kvalitě jsou uživatelé, kteří mají nainstalovanou mobilní aplikaci OpenSignal. Firma nyní přišla s další hloubkovou analýzou o stavu mobilních sítí v jednotlivých zemích. Na rozdíl od loňského roku, kdy měřila datové přenosy jen přes LTE, letos zjišťovala, která země má nejrychlejší mobilní data přes 4G i 3G? Zpráva tak poskytuje mnohem více vypovídající informace pro běžné spotřebitele.

Výsledky jsou postaveny na datech získaných od 822 556 uživatelů z celého světa. Zpráva také ukazuje, kolik času uživatelé tráví na Wi-Fi, jež zpravidla bývá rychlejší než mobilní konektivita.

Nejrychlejší mobilní data má Jižní Korea, Česko je 20.

Vítězem pomyslné soutěže o nejrychlejší mobilní data je Jižní Korea s průměrnou přenosovou rychlostí 41 Mbps. Stříbro si odnáší Singapur s rychlostí 31 Mbps, následují Maďaři s průměrnou naměřenou rychlostí 26 Mbps. Jedná se přitom o zprůměrované výsledky několika měření, čili nejde o pouhé teoretické rychlosti, které tak rádi deklarují mobilní operátoři. Na přední příčky tak mohou dosáhnout jen země s opravdu dobrým pokrytím a reálnou vysokou přenosovou rychlostí. Česko v tomto měření sil skončilo na pěkném 20. místě s průměrnou rychlostí přenosů 16,21 Mbps, Slovensko bylo 19. – průměrná naměřená rychlost u našich východních sousedů byla 16,69 Mbps.

Nejrychlejší mobilní data má Jižní Korea Nejrychlejší mobilní data má Jižní Korea

Pro srovnání: v USA si spotřebitelé mohou užívat průměrnou rychlost 12,3 Mbps, ve Velké Británii 13,7 Mbps a v Číně dokonce 18 Mbps. Zejména výsledky rámci celé Evropy se lišily, zejména ve Skandinávii a některých zemích východní Evropy bylo k vidění mnoho výsledků nad 20 Mbps. Proti tomu ve Francii, Německu, Itálii, Řecku a Portugalsku se průměrné rychlosti pohybují okolo 13 Mbps.

Průměrné přenosové rychlosti v mapě Průměrné přenosové rychlosti v mapě

Jak jsme naznačili výše, výsledky jsou závislé na dostupnosti sítě a existuje korelace mezi úrovní pokrytí a průměrnou rychlostí přenosů. V mnoha zemích je zavádění 4G LTE teprve v plenkách, takže významnou část populace zde pokrývají pomalejší 3G a často i 2G sítě. Data ukazují, že v Jižní Koreji je snazší najít spojení 4G než 3G.

S pokrytím jsme na tom viditelně hůř

Dalším zajímavým měřítkem je dostupnost 3G nebo lepšího signálu mobilní sítě. Zde opět vítězí Jižní Korea s hodnotou 98,54 %, následuje Japonsko (95,52 %) a Izrael (95,23 %). Česko v tomto měřítku skončilo až na 83. místě se 68,69 %, Slováci jsou na tom lépe – díky hodnotě 74,23 % jim patří 71. příčka. Je zajímavé, že v Číně je horší pokrytí než v USA, přesto zde byla naměřena vyšší průměrná rychlost přenosu dat. To naznačuje velké rozdíly mezi oblastmi s rychlým a pomalým Internetem. Silně zalidněné oblasti těží z investic do nejnovějších technologií 4G LTE-Advanced, zatímco ostatní území je ponecháno na pomalejších 3G a 2G připojeních.

Žebříček podle úrovně pokrytí 3G/4G signálem Žebříček podle úrovně pokrytí 3G/4G signálem

Výsledky tohoto výzkumu ukazují, že existují velké rozdíly mezi rychlostmi a technologiemi 3G a 4G. Například připojení CDMA EV-DO nabízí průměrné rychlosti stahování menší než 1 Mbps, zatímco LTE-Advanced může „tlačit“ data rychlostí vyšší než 30 Mbps. Země se základním 4G LTE se mohou pohybovat kdekoli mezi tím.

Stále více než polovinu času trávíme na Wi-Fi

Výsledky také ukazují, že velké množství majitelů chytrých telefonů je stále silně závislých na připojení přes Wi-Fi. S největší pravděpodobností je to důsledek nízkých rychlostí 4G v některých zemích a omezených datových objemů. Ve 46 zemích uživatelé smartphonů strávili více než 50 procent svého času na Wi-Fi. Je zajímavé, že i v některých zemích s nejrychlejšími rychlostmi datových přenosů 3G/4G, jako jsou Nizozemí, Nový Zéland a Čína, strávili uživatelé více než 60 procent svého času na Wi-Fi. Poměrně realistickým důvodem může být cena za jeden přenesený gigabajt, která je stále mnohem vyšší než v případě tradičního vysokorychlostního připojení k Internetu. Češi skončili v tomto kritériu na 23. místě s 55,69 % času stráveného na Wi-Fi, Slováci jsou na 51. místě se 48,99 %.

Kolik času uživatelé tráví na Wi-Fi? Kolik času uživatelé tráví na Wi-Fi?

Zdroje: androidauthority.com, opensignal.com, opensignal.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (4)