TOPlist

Nejnovější Mapy Google 9.47 přinášejí hned několik novinek

nejnovejsi-mapy-google-9-47-ico

Google v noci na dnešek vydal další aktualizaci své mapové a navigační aplikace – nejnovější Mapy Google dostaly číslo verze 9.47. Nepřinášejí sice žádné vysloveně zásadní nové funkce, přesto je seznam provedených změn poměrně hutný. Za všechny jmenujme promítání záznamů časové osy do dalších sekcí aplikace, přepracovanou nabídku kolem modré tečky či možnost sdílení podrobností o firmě nebo podniku.

Co přinášejí nejnovější Mapy Google?

Redaktoři serveru Android Police připravili neoficiální seznam změn, které v poslední verzi aplikace odhalili. V tuto chvíli na něm figurují následující čtyři položky:

  • Tlačítko pro sdílení podrobností o podniku.
  • Widget s časovou osou v rámci stránek o podnicích a firmách.
  • Odkaz na časovou osu v nabídce Vaše místa.
  • Přepracovaná nabídka kolem modré tečky.

Tlačítko pro sdílení podrobností o podniku

Pokud si otevřete stránku nějaké firmy či podniku, najdete v horní nástrojové liště nové tlačítko Sdílet. Jak už název napovídá, slouží ke sdílení informací o daném místě do dalších aplikací – například na sociální sítě či do různých komunikátorů. Snadno tak například můžete svým přátelům poslat informace o restauraci, kde se sejdete na oběd.

Tlačítko pro sdílení v minulosti v Mapách Google bylo. Několikrát se přemístilo, na nějaký čas pak úplně zmizelo (tedy nezmizelo úplně, ale přesunulo se do kontextové nabídky méně používaných akcí). Nyní je tedy zpět a můžete ho používat jedním klepnutím.

Widget s časovou osou v rámci stránek o podnicích a firmách

Časová osa je poměrně užitečná funkce, díky které můžete sledovat, kde jste se pohybovali. Vyhledávací gigant ji poměrně hodně prosazuje, což dokládají i nejnovější Mapy Google. První, kde můžete vidět změnu, jsou stránky podniků, které jste navštívili. Nově je zde řádek s informací o vaší poslední návštěvě. Když klepnete na rozbalovací nabídku, zobrazí se seznam dní, kdy jste se na daném místě nacházeli. Klepnutím na odkaz Zobrazit poslední návštěvu na časové ose si pak můžete prohlédnout poslední záznam v kontextu celého dne. Je to podstatně podrobnější než dosavadní informace o datu poslední návštěvy.

Odkaz na časovou osu v nabídce Vaše místa

Další novinku najdete v sekci Vaše místa na záložce Navštíveno. Vedle každé položky je nyní tlačítko se třemi tečkami. Když na něj klepnete, zobrazí se nabídka Zobrazit na časové ose. Jak už asi celkem předvídatelně očekáváte, dostanete se tudy na časovou osu daného dne, kde uvidíte také návštěvu daného místa.

Obě změny mohou jistě ušetřit trochu času, pokud třeba hledáte, kdy jste navštívili nějakou firmu, restauraci či podnik. Samozřejmě uživatelé, kteří dbají o své soukromí, mohou kdykoli vypnout sledování historie polohy, mazat jednotlivá místa, nebo odstranit celý den.

Přepracovaná nabídka kolem modré tečky

Pokud jste ve starší verzi klepli na modrou tečku, zobrazující polohu v mapě a směr pohledu, vyskočilo na vás dialogové okno s řadou položek. Nejnovější Mapy Google reagují zcela jinak: nabídkou, vynořující se ze spodní hrany obrazovky. Tato nabídka čítá jen tři položky: Zobrazit místa v okolí, Kalibrovat kompas modrého bodu a Nahlásit problém: modrý bod. Počet položek byl tedy výrazně redukován a obsahuje jen ty nezbytné. Celkově lze říci, že tato změna zřejmě ničemu výrazně nepomůže, ale nabídka alespoň vypadá o něco lépe.

Přepracovaná nabídka kolem modré tečky Přepracovaná nabídka kolem modré tečky

Jak získat nejnovější Mapy Google 9.47?

Google vypouští verzi 9.47 jako OTA aktualizaci, takže pokud ji ještě nemáte, měli byste se jí dočkat v rámci následujících hodin až dnů.

Jestliže čekat nechcete, pak je další možností stažení instalačního balíčku z alternativního zdroje APKMirror. V takovém případě je ovšem nutné mít v systémovém nastavení povolenou instalaci aplikací z neznámých zdrojů. Instalační soubor je podepsán Googlem a inovuje stávající aplikaci. Kryptografický podpis zaručuje, že je bezpečný pro instalaci a nebylo s ním žádným způsobem manipulováno.

Google Maps
Google Maps
Využijete nové možnosti, které přinesly nejnovější Mapy Google?

Zdroj: androidpolice.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (1)