TOPlist

Nejnovější aplikace z Google Play #202: sledujte televize v mobilu

Nejnovější-aplikace-z-Google-Play-#202

Představíme vám aplikaci, se kterou se budete moci dívat na české a slovenské televize. Dále tu máme nástroj na měření pokrytí Wi-Fi a jednoduchý „poznámkový blok“. Neměli byste přehlédnout také nástroj, s jehož pomocí můžete otestovat svůj telefon a zařízení na zranitelnost BlueBorne. Ano, je tu zase pondělí, a s ním již 202. díl pravidelného cyklu Nejnovější aplikace z Google Play.

WifiHeatmap – prověřte si pokrytí Wi-Fi sítí

Potřebujete zjistit, jaké má pokrytí vaše Wi-Fi? Využijte podklady z Map Google a vytvořte si „tepelnou mapu“, ze které vyčtete, jak je kde silný signál. Stačí se jen projít s telefonem v kýžené lokalitě.

Postup je docela jednoduchý:

  • Spusťte aplikaci a vyčkejte, než dojde k načtení mapových podkladů.
  • Upravte zobrazení tak, aby objekt, kde hodláte provádět měření, zabíral co možná největší část obrazovky.
  • Pohybujte se po objektu a současně s tím označujte prstem na displeji, kde se právě nacházíte.
  • Během tohoto procesu bude postupně vytvořena mapa, zobrazující sílu signálu bezdrátové sítě v jednotlivých místech.

Zjištěná měření mohou například pomoci zjistit, které zdi „tlumí“ signál Wi-Fi více než jiné, a kam by případně bylo vhodné umístit další přístupový bod.

Aplikace je v Obchodě Play necelé tři týdny a za tu dobu si ji stáhlo něco přes sto uživatelů. Dosavadní průměrná známka je 4,0. Balíček velký 4 MB lze použít na zařízeních s Androidem 5.0 a vyšším.

WifiHeatmap
WifiHeatmap

notin – notes in notification – jednoduché poznámky v oznámeních

Notin je další aplikace na vedení poznámek. Od konkurentů se liší především tím, že zobrazuje uložené poznámky v oznámeních, takže je budete mít neustále na očích. Není to tedy systém pro dlouhodobou evidenci, jako jsou například Google Keep nebo Evernote. Hodí se spíše pro případy, kdy si potřebujete udělat rychlou poznámku, kterou během krátké doby nějak využijete (například splníte úkol). Z hlediska funkčnosti se jedná o naprosto základní „poznámkový blok“, který staví na zajímavém nápadu využití notifikační oblasti.

Jako hlavní vlastnosti a funkce jsou jmenovány:

  • Rychlé vytvoření a uložení poznámky.
  • Neustálé připomínání formou oznámení.
  • Snaha o pěkný design.
  • Snadno použitelné uživatelské rozhraní.
  • Žádné zbytečné nebo složité funkce.

Během tří týdnů tuto aplikaci vyzkoušelo více než tisíc uživatelů a její průměrná známka je 4,5. Instalační balíček velký jen 1,5 MB můžete použít na telefonech a tabletech s Androidem 4.4 a novějším.

notin - notes in notification
notin - notes in notification

BlueBorne Vulnerability Scanner by Armis – je váš telefon zranitelný?

V uplynulém týdnu byla oznámena zásadní bezpečnostní díra v komunikačním protokolu Bluetooth, a to tzv. BlueBorne. Přes toto rozhraní přitom dnešní telefony komunikují například se sluchátky, chytrými hodinkami, náramky, handsfree a dalším příslušenstvím. S využitím nalezených zranitelností lze ovládnout zařízení, aniž by o tom jeho majitel měl sebemenší ponětí.

Google již vydal opravu v bezpečnostní aktualizaci pro zaří, ta by měla zacelit zranitelnosti objevené výzkumníky společnosti Armis Labs. Stejná chyba však existuje i v systémech Windows, Linux a některých verzích iOS.

Armis – BlueBorne Explained

Armis - BlueBorne Explained

Nebezpečí zranitelnosti BlueBorne tkví v tom, že většina zařízení má aktivní Bluetooth, i když to není nutné. Útočník se ani nemusí pokoušet spárovat s cílovým zařízením, aby jej úplně převzal. Celkem bylo zjištěno osm zranitelností, z nichž čtyři jsou označeny jako kritické. K nejzávažnějším problémům patří vzdálené spuštění kódu.

Společnost Armis Labs vydala do Obchodu Play oficiální aplikaci pro testování zranitelnosti. Stačí ji nainstalovat do zařízení, a během několika okamžiků se dozvíte, zda útoky BlueBorne fungují i na vašem zařízení. Pokud je telefon zranitelný (tedy pokud nemáte nejnovější opravy), aplikace může skenovat lokální zařízení Bluetooth a zjistit, zda jsou zranitelná i ta.

Během prvních dvou dní od publikace si aplikaci stáhlo více než pět tisíc uživatelů. Její průměrná známka je 4,3. Balíček velký 2,5 MB můžete použít na zařízeních s Androidem 4.1 a vyšším.

BlueBorne Vulnerability Scanner by Armis
BlueBorne Vulnerability Scanner by Armis

Česko-Slovenské televízie – sledujte televize v mobilu

Na závěr tu máme aplikaci, díky které můžete na svém telefonu sledovat české a slovenské televize. Popisek v Obchodě Play je bohužel velmi stručný a nedozvíte se z něj nic podstatného. Komentáře uživatelů však většinou pochvalují funkčnost většiny nabízených TV stanic. Z českých kanálů jmenujme například ČT1, ČT2, Nova 2, Nova Action, Nova Cinema, Nova Gold. Nova HD, Prima, Prima Cool, Prima Love, Prima Zoom a TV Barrandov. K dispozici jsou také tři dětské, čtyři dokumentární a devět filmových stanic. Pochvalu si rozhodně zaslouží moderní uživatelské rozhraní.

Po třech týdnech si tuto aplikaci stáhlo více než tisíc uživatelů a její průměrná známka je 4,3. Instalační soubor velký 17 MB lze použít na zařízeních s Androidem 3.1 a novějším.

Česko-Slovenské televízie
Česko-Slovenské televízie

Předchozí díly seriálu Nejnovější aplikace z Google Play

Objevili jste v Obchodě Play zajímavou novou aplikaci? Dejte nám o ní vědět v diskuzi!
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (12)