Nejnovější aplikace z Google Play #175: další předpověď počasí

nejnovejsi-aplikace-z-google-play–175

V tomto díle Nejnovějších aplikací vám představíme další předpověď počasí pro Android. Dále tu máme program, zobrazující aktuální jmeniny, aplikaci na záchranu zvířat a průvodce, který vám ukáže zajímavá místa v okolí.

Svátky pro Česko – pro důsledné gratulanty

Začneme v českých vodách, konkrétně aplikací Svátky pro Česko, na kterou nás v diskuzi pod 173. dílem tohoto seriálu upozornil sám autor. Své dílko představil takto: „Jedná se o svátky v Česku. Aplikace zobrazí, kdo měl včera, má dnes a bude mít zítra svátek. Je také možné vyhledávat jména nebo zobrazit kalendář.“

V Obchodě Play pak najdete následující výčet hlavních funkcí:

  • zobrazení včerejšího, dnešního a zítřejšího svátku na úvodní stránce
  • celoroční kalendář svátků
  • vyhledávání svátků

Plánované funkce:

  • přidání jmen do oblíbených
  • při kliknutí na svátek zobrazí informace o jménu
  • upozornění na svátek

Po týdnu od publikace zaznamenala aplikace mezi pěti a deseti staženími. Instalovat ji můžete na telefony a tablety s Androidem 4.1 a novějším.

Svátky pro Česko
Svátky pro Česko

The Weather Mood – další předpověď počasí

Aplikace s předpovědí počasí patří na Androidu k nejpopulárnějším a každý další přírůstek je bedlivě sledován. Proto jsme nemohli minout program The Weather Mood, který je v Obchodě Play přibližně měsíc. Ano, je tu další předpověď počasí, která z hlediska poskytovaných informací patří k těm jednodušším. To ale není na škodu – mnozí uživatelé oceňují stručný výstup bez zbytečností. Možná se ani nebudeme bát označit The Weather Mood jako jednu z nejprostších meteorologických aplikací, kterou si pro Android můžete stáhnout.

Program stačí zapnout, vyčkat na zjištění polohy a během okamžiku budete vědět, jaké je a bude počasí. Pokud chcete zjistit situaci na jiném místě, stačí zadat jeho jméno. Samozřejmě nechybí nastavení jednotek teploty a rychlosti větru. Alfou a omegou je tedy jednoduché rozhraní, nabízející jen ty nejzákladnější informace. Autoři se sice nedrží standardů Material Designu, ani nenabízejí možnost změny vzhledu, přesto si myslíme, že si tento program najde svou cílovou skupinu.

Během jednoho měsíce si program The Weather Mood nainstalovalo více než padesát tisíc uživatelů a jeho průměrná známka je 3,7. 4 MB velký instalační balíček lze použít na zařízeních s Androidem 4.0 a vyšším.

The Weather Mood
The Weather Mood

Nearby Mapp – co je zajímavého v okolí?

Chcete najít zajímavá nebo užitečná místa ve vašem okolí? Pak by se vám mohla hodit aplikace Nearby Mapp. Její funkce je prostá a v podstatě odpovídá názvu: umí vyhledat nejbližší bankomat, bary, restaurace, banky, čerpací stanice, hotely, kina a mnoho dalších bodů zájmu. Výsledky zobrazí ve formě seznamu, seřazené od nejbližších.

Příjemným překvapením je, že cekem efektivně hledá okolní místa i v Česku, přičemž nabízí opravdu relevantní výsledky. U jednotlivých podniků jsou k dispozici informace o adrese, vzdálenosti, telefonním čísle, webových stránkách a řada dalších údajů. Škoda chybějící lokalizace do češtiny a možná až příliš vysokého objemu zobrazované reklamy.

Během tří týdnů zaznamenal tento program poměrně úctyhodných sto tisíc stažení a může se chlubit průměrnou známkou 4,4. 16,5 MB velký soubor lze instalovat na Android 4.0.3 a novější.

Nearby Mapp
Nearby Mapp

Dodejme, že poměrně dobrý přehled o místech ve vašem okolí si můžete udělat také díky funkcím, jež jsou nativně obsažené v Mapách Google.

Zvíře v nouzi – zachraňujte zvířata

175. díl Nejnovějších aplikací v Obchodě Play zakončíme opět v českých luzích a hájích – tentokrát zbrusu novou aplikací, které se již dostalo mediální pozornosti. Pod programem Zvíře v nouzi jsou podepsáni Miroslav Poživil a Tereza Štočková. Cílem aplikace je zachraňovat životy zvířat. Jak? Podívejme se na popisek v Obchodě Play: „Při nálezu zraněného nebo opuštěného volně žijícího zvířete je zapotřebí co nejrychleji kontaktovat spádovou záchrannou stanici. Aplikace na základě polohy telefonu určuje spádovou záchrannou stanici, které je možné se ihned dovolat stisknutím „Volat pomoc“. Nálezce zraněného zvířete může sdílet svoji aktuální polohu se záchrannou stanicí, popřípadě vložit vlastní bod do mapy a sdílet polohu tohoto bodu. Tímto nebude již docházet k dalším časovým prodlevám, kdy není zachránce schopen přesně určit místo nálezu zraněného zvířete. Při sdílení polohy je možné do SMS nebo e-mailu vložit fotografii zraněného zvířete.“

Ačkoli je tento program v Obchodě Play teprve deset dní, nainstalovala si ho již více než tisícovka uživatelů. Průměrná známka je velmi pěkných 4,9 z 5,0 možných. Jen 3 MB velký balíček můžete instalovat na zařízení s Androidem 4.1 a novějším.

Předchozí díly seriálu Nejnovější aplikace z Google Play

Objevili jste v Obchodě Play nějaké nové aplikace, které by stály za zmínku v příštím díle tohoto seriálu? Nebo jste přímo autorem nového programu? Pak neváhejte a dejte nám o nich vědět v diskuzi pod článkem!
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (7)