Nejlepší aplikace pro rootnuté telefony – 2. díl

root_ico

Minulý týden jsme si představili první várku osmi užitečných aplikací, určených výhradně pro telefony s rootem. Dnes pokračujeme druhým dílem, ve kterém si ukážeme další programy, jež byste rozhodně neměli přehlédnout.

adbWireless

Na termín ADB (Android Debug Bridge) jste již pravděpodobně během soužití s Androidem narazili. Pokud ne, vězte, že se jedná o sadu nástrojů pro vývojáře, která je součástí balíku Android SDK. Skládá se z klienta (běží na PC) a serveru (ten běží na telefonu), a dovoluje uživateli komunikovat se zařízením přes tzv. ADB příkazy. Tento způsob komunikace je například využíván některými aplikacemi pro root telefonu, které se spouštějí z Windows. Doplňme, že ke spojení počítače a telefonu je používán kabel, a je nutné nainstalovat správné ovladače. Jenže geekové mají rádi svobodu, tak proč by se měli nechat svazovat kabelem? adbWireless dělá přesně to, co naznačuje jeho název – umožňuje ADB spojení skrze bezdrátovou síť.

K popisu samotné aplikace není moc co dodat – jak můžete vidět na screenshotu níže, program nabízí pouze velké zelené/červené tlačítko, kterým lze zapnout a vypnout bezdrátové ADB připojení. K dispozici je také widget, který si můžete vytáhnout na plochu, a aktivovat tuto funkci jedním tapnutím. Po aktivaci se dozvíte IP adresu, nezbytnou pro ADB připojení z PC.

https://www.youtube.com/watch?v=xlv5-NUnZSQ

16f5444322060f03dfb43f52ed47d3cd?s=128&d=retro&r=G
The app was not found in the store. :-(

Move2SD Enabler

Jednou z novinek Androidu 2.2 Froyo byla možnost přesunu aplikací na SD kartu. I když to při první veřejné prezentaci na Google I/O v roce 2010 vypadalo jako velmi vzrušující záležitost, k širokému přijetí ze strany vývojářů došlo výrazně později, leckdy dokonce vůbec.

Aplikace Move2SD Enabler umožňuje uživatelům přesunout všechny aplikace na SD kartu, včetně těch, jež to oficiálně nepodporují. Stejně, jako v případě aplikace adbWireless, je tento proces zjednodušen na stisknutí jednoho tlačítka. Stačí tedy stáhnout a nainstalovat aplikaci, zvolit externí úložiště (External) místo automatického režimu (Auto), a klepnout na tlačítko Apply. Od tohoto okamžiku by měla mít každá aplikace v Nastavení aktivní tlačítko přesun na SD kartu. Pokud používáte Android 2.2, pak by tato aplikace rozhodně neměla chybět v „palubní výbavě“ vašeho telefonu – zvlášť, když je zdarma.

P. S.: pozor především u aplikací, nabízejících widgety na plochu – u těch, jež přesun na kartu nativně nepodporují, zpravidla přestanou widgety fungovat.

https://www.youtube.com/watch?v=KNtu8VstvZ0

2f7a234e8744f291e19aaaa25075080c?s=128&d=retro&r=G
The app was not found in the store. :-(

Theft Aware

Theft Aware je podstatně složitější než ostatní položky z dnešního seznamu. Jedná se o komplexní aplikaci pro zabezpečení telefonu, jež vám umožní vzdáleně sledovat telefon, pokud dojde k jeho ztrátě nebo odcizení. Kromě sledování dovoluje zařízení vymazat, odposlouchávat, a provádět další činností bez vědomí pachatele. Pokud byste chtěli vyzkoušet podobné a osvědčené řešení zdarma, můžeme doporučit Android Lost.

Aplikace již ale není dále rozvíjena ani podporována, a na oficiální stránce Google Play je doporučena instalace avast! Free Mobile Security, který je jejím nástupcem.

Android Theft Aware APP – Awesome app – Free until the 19th of January.

Android Theft Aware APP - Awesome app - Free until the 19th of January.


e9cf7cf2340956e0e0f4d2d15a0da1c7?s=128&d=retro&r=G
The app was not found in the store. :-(

MyBackup

Pokud byste rádi zazálohovali data z vašeho telefonu, pak může být právě MyBackup tou ideální aplikací pro vás. Na rozdíl od mnoha jiných potěší skutečností, že je k dispozici jak v placené verzi, tak také zcela zdarma.

S tímto jednoduchým a uživatelsky přívětivým programem můžete nejen zálohovat aplikace včetně dat a linků na Google Play (například před změnou ROM), pozornost si zaslouží také možnost plánování automatických záloh. Na paměťovou kartu se zálohují například protokoly hovorů, záložky prohlížeče, SMS, MMS, kalendář, nastavení systému, domovské obrazovky (včetně pozic ikonek), budíky, slovník, seznamy skladeb a další.

Jak jsme již naznačili, existují dvě verze aplikace: zdarma s téměř všemi funkcemi, a komerční za 4,99 dolarů. Hlavní rozdíl je, že verze zdarma umožňuje ukládání zálohy pouze na SD kartu, zatímco prémiová verze zpřístupňuje ukládání do cloudu na serverech Rerware.

Kdyby aplikace uměla zálohovat na SFTP/FTPS/SCP nebo něco podobně bezpečného, určitě by se stala pomyslným vítězem své kategorie.

Android Market Pick: MyBackup Pro | Pocketnow

Android Market Pick: MyBackup Pro | Pocketnow


4f788286c6ac4208ccf3142014c349d0?s=128&d=retro&r=G
The app was not found in the store. :-(

DroidWall – Android Firewall

Patrně nemusíme našim čtenářům vysvětlovat, co je to FUP, a že jeho překročení znamená snížení rychlosti mobilního připojení k Internetu na úroveň srovnatelnou s 14,4kbps modemy. Naštěstí existuje několik řešení – jedním z těch přívětivějších je aplikace DroidWall, která zabrání přiškrcení datového toku a umožní vám získat kontrolu nad tím, které aplikace zbytečně bez vašeho vědomí polykají cenné megabajty. Hlavní funkcí je vypnutí přístupu ke 3G nebo Wi-Fi pro libovolnou aplikaci, takže můžete snadno definovat, které programy mohou přistupovat k síti a které nikoli, případně které tak mohou činit jen při připojení přes Wi-Fi. Samozřejmě, že kromě úspory datových přenosů DroidWall poslouží také k vyšší bezpečnosti – stačí deaktivovat přístup k Internetu podezřelým aplikacím, čímž zabráníte tomu, aby odesílaly data neznámo kam. Jako bonus získáte záznamy všeho, co se děje v rámci připojení k síti.

Je to ideální řešení, pokud nemáte neomezený datový tarif, nebo chcete prodloužit životnost baterie.

Před případnou odinstalací nezapomeňte vypnout firewall, jinak budete muset telefon restartovat.

DroidWall Demo

DroidWall Demo


7de01c9478dea45035fa1c4c19008313?s=128&d=retro&r=G
The app was not found in the store. :-(

Button Savior

Pokud váš Android telefon nemá žádná, nebo má špatně ergonomicky dostupná hardwarová tlačítka a nutí vás spoléhat na jejich softwarové alternativy, možná vás zaujme Button Savior („tlačítko spasitel“).

Je to jednodušší a adaptabilnější, než malá a těžko stisknutelná tlačítka „Domů“ či „Menu,“ jež se výrobce rozhodl vložit do oznamovací lišty. Tato aplikace zobrazí plovoucí panel se softwarovými tlačítky, který může být situován kdekoliv na obrazovce. Kromě tlačítek, jež jsou k vidění na druhém screenshotu, jsou k dispozici další nastavení, kde můžete zapnout i netradiční tlačítka, fungující jako zástupci pro číselník a fotoaparát. Připraveno je také několik grafických témat, s jejichž pomocí snadno změníte vzhled lišty tak, aby vizuálně ladila se systémem.

Button Savior by vás mohl zaujmout i tehdy, je-li vaše zařízení s Androidem vybaveno fyzickými tlačítky, z nichž například některé přestalo fungovat.

Button Savior (Root)
Button Savior (Root)

Na závěr dnešního dílu bychom rádi slyšeli vaše názory. Vynechali jsme vaše oblíbené aplikace? Podělte se o tipy přes následující formulář!

Zdroj: Android Police.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (10)