Podporuje váš telefon navigační systém Galileo, Beidou nebo Glonass? Vyzkoušejte to

Systém Galileo

Na používání systému GPS v telefonu jsme si již zvykli. Stále častěji se však setkáváme i s dalšími pojmy – systém Galileo, Beidou či Glonass. Chcete vědět, zda tyto systémy podporuje i váš telefon? Vyzkoušejte s námi aplikaci GPS Test, která podporu prověří.

Systém Galileo, Beidou a Glonass

GPS (Globální polohový systém) je tu s námi již od roku 2000, kdy byla technologie uvolněna i pro civilní použití. Stojí za ním americká armáda a jedná se v současnosti o nejpoužívanější systém pro zaměření polohy na světě. Využívá jej dnes spousta zařízení, mezi kterými nechybí ani mobilní telefony. Tento systém dnes však není jediný a postupně se přidává také ruský Glonass, evropský Galileo či čínský Beidou. Všechny systémy vznikly a jsou hojně používány pro vojenské účely (s vyšší přesností než pro civilní), stejně tak je ale mohou používat i civilní obyvatelé.

Zatímco GPS a Glonass už telefony podporují zcela běžně, s Galileem a Beidou to tak růžové není. Vzhledem k tomu, že je čínský systém použitelný hlavně nad čínským územím, nás jeho podpora zase tolik zajímat nemusí. Evropský Galileo by ale i na našem území mohl zpřesnit lokalizaci polohy, stejně jako kombinace GPS a Glonass. S jeho podporou u telefonů je to ale dodnes bídné a podporuje jej oficiálně zatím jen pár telefonů. Přitom hardwarovou podporu slibují všechny telefony se Snapdragonem 830, 820, 652, 650, 625, 617 a 435. Aby však byl telefon schopen signál přijmout, musí se dočkat softwarové aktualizace. A v tom bývá problém.

Ruský GLONASS vystačí se třemi orbitami, zatímco americké družice se pohybují na šesti oběžných drahách Ruský GLONASS vystačí se třemi orbitami, zatímco americké družice se pohybují na šesti oběžných drahách

Aplikace GPS Test – jaké satelity „vidí“ váš telefon?

Ať už se jedná o pouhou zvědavost, jaké systémy váš telefon podporuje, nebo skutečně potřebujete ověřit podporu jednotlivých satelitů, pomůže jednoduchá aplikace GPS Test. Ta jednoduše prozradí, zda telefon nejen systém Galileo opravdu podporuje. Po spuštění aplikace se telefon ihned pokusí o lokalizaci polohy, k čemuž použije (při nastavení telefonu na režim Vysoká přesnost) právě satelity GPS, Glonass, Beidou či Galileo. Po nalezení polohy telefonu se objeví v levém horním rohu nápis 3D Fix. Samozřejmě je potřeba pro správný test být pod širou oblohou.

Jak poznat, ze kterých satelitů telefon přijímá?

Po lokalizaci polohy jsou na úvodní obrazovce rovnou vypsány satelity, u kterých je uveden i parametr SNR (odstup signál/šum), číslo satelitu a ikona systému. A právě tento přehled nám postačí k tomu, abychom objevili, zda je systém Galileo a další s telefonem kompatibilní. Právě zmíněná ikonka nám prozradí daný systém – filtrování satelitů a nápověda je zobrazena pod ikonou tří teček a volbou Satellite Filter. Zde si můžeme také zvolit, jaké satelity chceme zobrazit.

V našem případě jsme testovali telefony Samsung Galaxy S6 a Samsung Galaxy S8. V prvním případě dokázal telefon zachytit signál z družic GPS, Glonass a Beidou. Systém Galileo podporován telefonem není. V případě nejnovějšího telefonu Samsung Galaxy S8 jsou však podporovány všechny systémy a tomu odpovídal i výsledek – mezi družicemi se totiž objevily i 3 satelity Galileo.

Podporuje váš telefon systém Galileo?

Zdroje: Galileo, GPS, Beidou, Glonass

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (20)