MyScript Calculator: Kalkulačka bez tlačítek

myscript_calculator_ikona

Nebaví vás přemýšlet nad tím, jak zadat příklad do kalkulačky, aby ho pochopila a vypočítala správný výsledek? S aplikací MyScript Calculator už nebudete muset řešit, kde použít závorky, nebo ve kterém okamžiku zadat odmocniny.

Při práci s kalkulačkou – lhostejno, zda jde o tradiční „hardwarovou“, nebo softwarovou na počítači či v telefonu – je nutné dodržovat určitá pravidla. Ukážeme si to na názorné ukázce. Jak zadáte do kalkulačky následující příklad: odmocnina ze zlomku dva lomeno třemi (odmocnina tedy stojí nad celým zlomkem)? Pokud jednoduše „naťukáte“ odmocninu, pak zadáte dvojku, dělení a trojku, výsledek bude špatně. Kalkulačka totiž nejprve odmocní pouze čitatele, a teprve poté vydělí výsledek třemi. Aby výsledek odpovídal zadání, je na běžné kalkulačce nutné použít závorky.

A nebo také ne! Pokud si stáhnete a nainstalujete aplikaci MyScript Calculator od vývojářského studia Vision Objects, můžete uvedený příklad spočítat bez nutnosti bádat nad tím, zda a případně kam umístit závorky. Tato kalkulačka totiž nemá tlačítka – příklady na ní budete zadávat psaním na displeji.

Aplikace se spouští v režimu na šířku, kdy poskytne virtuální bílý papír s vodorovnou čárkovanou linkou. V pravém horním rohu je jediné tlačítko, sloužící pro smazání obsahu obrazovky. Není nutné žádné nastavování – hned můžete začít psát na displeji příklady.

Prostředí aplikace MyScript Calculator

Prostředí aplikace MyScript Calculator

Lépe to samozřejmě půjde se stylusem, ale rozpoznávání rukou psaného textu (resp. čísel) nám fungovalo bez problémů, i když jsme k zadání použili prst. Samozřejmě čím větší a citlivější displej, tím bude rozpoznávání jednodušší a přesnější. Stačí napsat zadání a chvilku počkat, než ho aplikace pomocí jednoduchého OCR převede. Během toho se budete moci pokochat graficky vychytaným přechodem, kdy se ručně napsané číslice promění v „počítačový“ zápis.

Převod z ručního zápisu je vyšperkován přechodem

Převod z ručního zápisu je vyšperkován přechodem

Více než z tisíce slov si jistě uděláte přesnější představu z následujícího videa. Kolik je tedy odmocnina ze zlomku dva lomeno třemi?

MyScript Calculator: Kalkulačka bez tlačítek

MyScript Calculator: Kalkulačka bez tlačítek

V porovnání s jakoukoli kalkulačkou tato nabízí podstatně intuitivnější zadávání, kdy stačí napsat matematický výraz na obrazovce stejně, jako byste ho napsali na papír. Nemusíte se učit žádný postup, jak a v jakém pořadí zadávat čísla nebo matematické symboly – stačí psát přirozeně.

MyScript Calculator v tuto chvíli podporuje následující operace:

  • sčítání
  • odčítání
  • násobení
  • dělení resp. zlomky
  • umocňování
  • odmocňování
  • závorky
  • konstantu Π (Ludolfovo číslo)
Výpočet s Ludolfovým číslem

Výpočet s Ludolfovým číslem

 

Dělení ve zlomkovém zápisu

Dělení ve zlomkovém zápisu

 

Dělení v konvenčním zápisu

Dělení v konvenčním zápisu

Kromě uvedených matematických operací můžete také mazat jednotlivé části zadání – stačí je škrtnout či přeškrtat (přesnější by bylo napsat „začmárat“) a během okamžiku zmizí.

MyScript® Calculator (Android)

MyScript® Calculator (Android)

Uživatelé jsou tímto programem doslova nadšení – hodnocení 4,8 z pěti možných (jen 4,9 % hodnotících udělilo známku horší než 4) při více než 100 000 instalacích svědčí o takřka maximální spokojenosti. Z českých uživatelů citujme komentář Martina, který napsal: „intuitivní kalkulačka s geniálním potenciálem, rychlejší než klasický kalkulátor, naprosto dostačující pro nevědecké účely.“

I komplikované příklady lze zadat jednoduše

I komplikované příklady lze zadat jednoduše

Otázkou je, jak rychle půjde další vývoj – od první publikace v Obchodě Play 29. června vyšla jen jedna minoritní aktualizace, řešící pády při spuštění výukového programu na některých zařízeních a pády aplikace po delší době nečinnosti. V každém případě můžeme konstatovat, že jde o mimořádně zajímavou a průkopnickou aplikaci. Pozitivně vnímáme také skutečnost, že MyScript Calculator můžete nejen používat zdarma, ale dokonce ani neobsahuje žádnou formu reklamy. V budoucnosti se pravděpodobně objeví placená verze Pro, která přinese další porci funkcí.

V současné době je podporován Android od 2.1 a novější, v blízké budoucnosti se prý chystá verze pro iOS.

MyScript Calculator
MyScript Calculator

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (13)