TOPlist

Motorola Milestone – recenze

motorola-lenovo-logo

Recenzi na HTC Legend nyní střídá další obsáhle sepsané shrnutí, tentokrát na zámořskou Motorolu Milestone, která vyšla již minulý rok v USA, ale na českých trh se dostává až teď. Recenze se opět skládá ze dvou pohledů na přístroj, což dává více objektivnosti.

Úvod

Motorola Milestone není ve světě žádnou novinkou, přesto pro nás a další evropské země to novinka je. Již od minulého roku (podzim) se tento telefon prodává v USA, a to pod označením Droid. Nyní se přístroj dostal i do České republiky a celé Evropy a i když název je rozdílný, jedná se o naprosto stejný telefon. I když vlastně ne tak docela, Milestone, alespoň na českém a slovenském trhu (zapůjčený přístroj byl od slovenského prodejce), běží již na Androidu 2.1 (většina distribucí). Android ve verzi 2.1 je obohacen o několik věcí, které ale konkrétně za zmínku moc nestojí. Další a vlastně poslední rozdíl mezi CDMA (Droid) a GSM (Milestone) verzí je podpora multidotekového ovládání. Prvně zmíněný Droid multitouch nemá a druhý, nebo-li Milestone, je o tuto fuknci pinch-to-zoom plně obohacena. To je na úvod pravděpodobně vše, nyní už se podíváme na samotnou recenzi.

Pozn. (Martin Prokop) Z recenze níže poznáte, že jsem zaujatý společností HTC, a tak je tímto faktem ovlivněn obsah. Jednoduše jsem na přístroje HTC s prostředím Sense zvyklý, což se bohužel odráží na hodnocení právě Motoroly Milestone.

Rozbalování a první dojem

Motorola Milestone mi přišla poštou až domu, a tak po vybalení z ochranné krabice už na mě čekalo jen samotné balení, ve které je Milestone dodávána. Balení je spíše odbélníkového tvaru a na přední straně je vyzobrazen telefon a pod ním nápis „The phone without compromise“ neboli „Telefon bez kompromisů.“ Zda tomu tak je se dozvíte po přečtení celé recenze.

Balení obsahuje samotný telefon Motorola Milestone, baterii o kapacitě 1400 mAh, adaptér, USB kabel s výstupem microUSB, klasická sluchátka s výstupem 3,5mm, stručný návod a CD se softwarem pro synchronizaci s počítačem (pouze fotografie a videa).

mm_3

Po vyndání přístroje z krabice a vložení SIM karty a baterie přichází čas na první dojem, který je více než dobrý. Konstrukce působí kvalitně, displej o velikosti 3,7 palců dojmu jen přidává. I přestože je přístroj díky hadrwarové klávesnici o něco těžší, dobře se drží v ruce a jen tak nevypadne. Zadní strana je na ruku příjemná a člověk tak necítí žádný nepříjemný plast. I po vysunutí hadrwarové QWERTY klávesnice, která je kvalitně zpracovaná, se první dojem nezkazí, neboť konstrukce vyjíždění je vskutku skvělá – nic nevrže, neskřípe a ani nevadí to, že je potřeba trochu více síly.

Kompletní specifikace

  • rozměry a hmotnost: 116 × 60 × 14 mm, 165 g
  • displej: 3,7“, kapacitní TFT, 480 × 854, 16 mil. barev
  • sítě a data: GSM (850/900/1 80 0/1 900 MHz), WCDMA (900/2 100 MHz), GPRS (třída 12), EDGE (třída 12), HSDPA (10,2 Mb/s), HSUPA (5,76 Mb/s), GPS
  • konektivita: microUSB, Bluetooth (A2DP), Wi-Fi
  • paměť: 512 MB ROM, 256 MB RAM, podpora microSDHC
  • baterie: 1 400 mAh
  • procesor: Cortex-A8 550 MHz
  • operační systém: Android 2.0 (Android 2.1)
  • hudba: přehrávač hudby, 3,5mm jack
  • fotoaparát: 5MPx (2 592 × 1 944), video (720 × 480), autofocus, dvoudiodový blesk
mm_1

Vzhled a konstrukce

Designově i konstrukčně je Milestone zpracována velmi hezky. Černou barvu doplňuje barva zlatá, umístěna je na hardwarové klávesnici. Touto barvou je pozlacena i spoušť fotoaparátu a mřížka reproduktoru. Celkově tak přístroj působí velmi elegantně a je vidět, že se zde designéři a konstruktéři Motoroly se zde vyřádili co to jen šlo.

Na přední straně přístroje se nachází displej o velikosti 3,7 palců, který zvládá rozlišení 480 x 854px a 16 milionů barev. Po jeho rozsvícení je člověk mile překvapen, ale například v porovnání s AMOLED displejem, který nyní najdeme u většiny nových přístrojů (HTC Legend či Desire), je displej u Milestone o kapku horší. Díky použitému displeji barvy nejsou tak ostré a výrazné v porovnání s konkurencí. Displej je malinko zapuštěn do konstrukce a neleží tak souběžně s přední stranou přístroje. Toto nepatrné zapuštění mi ze začátku trochu vadilo, ale dá se s tím žít (není to tak drastické jako například u Sony Ericssonu Xperie X1). Pod displejem je rozložena čtveřici dotykových tlačítek, jako má například Nexus One. Ze začátku mi přišla zajímavá, ale po pár hodinách používání pro mne byla stále méně prakticá, neboť jsem do nich neúmyslně ťukal a tím dělal věci, které jsem v plánu neměl (hlavně klik na tlačítko domů mě vytáčel nejvíce). Přesto věřím, že se na to dá zvyknout a po čase to člověku ani nepřijde jako nevýhoda (snad jen v zimě, při -20°C).

mm_6

Na bocích najdeme několik tlačítek. Na levé straně je umístěn pouze vstup na microUSB kabel, na pravém pak dvojice tlačítek pro regulaci hlasitosti a pod nimi spoušť fotoaparátů, která je, jak jsem již zmínil, hezky pozlacená. Spoušť má dvě polohy – zaostření a vyfocení.

Pavel doplňuje:

Podle mě je vstup microUSB umístněn dost nešťastně, jelikož držení telefonu při připojení k PC či nabíječce je dost nekomfortní. Ono i hledání vstupu při připojování kabelu je nepohodlné. Otáčet telefon na bok a trefovat se levou rukou do USB vstupu, chce u praváka cvik.

Zadní strana obsahuje objektiv fotoaparátu, který má rozlišení 5MPx a dokáže natáčet video v rozlišení až 720 x 480px. Vedle objektivu je umístěna dvojice přisvětlovacích diod, která svou funkci plní dá se říct dobře.

Poslední dvě strany, které je nutno zmínit před hadrwarovou klávesnicí je vršek telefonu, kde najdeme konektor pro sluchátka či reproduktory a tlačítko pro zapnutí/vypnutí a pro přechod do a z pohotovostního režimu, které je podle mého umístěno vcelku nevhodně, protože trefit se na něj není dvakrát jednoduché (to je ale opět jen otázka času a jelikož jsem telefon testoval pouze pár dní, je tím moje hodnocení přístroje ovlivněno). Další, neboli dolní strana už nic neskývá, je zde umístěn pouze mikrofon.

Pavel doplňuje:

„Zapínací“ tlačítko mi ze začátku dělalo také menší problém, ale po pár týdnech je zapínání displeje telefonu u mě bez problémů. Člověk si prostě musí zvyknout z jiného zařízení a vědět kde zmáčknout.

Vysouvací QWERTY klávesnice vypadá moc pěkně, na první pohled působí povedeně, ale tento dojem s prvním delším psaním opadne. Tlačítka jsou poměrně malá a mezery mezi jednotlivými písmeny jsou miniaturní. Klávesnice je složena ze čtyř řad a na pravé straně je velice vkusně umístěn pětisměrný d-pad, který se mi používal dobře. O klávesnici se to bohužel v dnech testování říct nedalo. Rychleji a lépe se mi psalo na softwarové klávesnici v landscape módu – to ale neznamená, že ostatním uživatelům Motoroly Milestone klávesnice nesedne a budou preferovat SW klávesnice. Přesto musím ještě dodat, že po několika dnech testování jsem si na ni trochu zvykl a psaní se tak vylepšilo, přesto mě nepřesvědčila, abych při každé sms, mailu atd. udělal tzv. slide a vysunul právě HW klávesnici.

Pavel doplňuje:

Co se týká návrhu klávesnice, je pravda, že na trhu jsou zařízení, které to zvládly lépe. Tlačítka u Milestone jsou malá a umět na nich psát chce více zvyku. Problém je při přesouvání prstů z jedné klávesy na druhou a poznáním, zda jste už na té správné. Podle mě by pomohlo, kdyby byly klávesy o trochu více vyboulené, aby hmatově daly více najevo, kde právě jste. Po několika týdnech používání, HW klávesnici vysouvám opravdu při dlouhém psaní a vše ostatní píši na malé SW, nebo SW klávesnici na šířku. Dalo by se říci, že je střídám a pokud se rozepíšu víc, než jsem čekal, přepínám na HW variantu.

mm_9

Holý systém Android

Jak jistě víte, Milestone běží na „čistém“ OS Android, tzn., že nemá žádnou nadstavbu jako například Sense od HTC či TouchWiz od Samsungu. I když Motorola používá v ostatních přístrojích prostředí Motoblur, které dává přednost hlavně sociálním sítím, Milestone o toto UI obohacena není. I když je zde Android ve verzi 2.1, nic nového prostředí až na pár výjimek nepřináší. Sice máte k dispozici 5 domovských obrazovek, ale takhle v základu na ně v podstatě není co dát. Co přidává na dojmu jsou Live Wallpapers, díky nimž telefon dá se říct oživne. Jelikož jsou ale náročnější na procesor, může se stát, že celé prostředí sem tam nezareaguje rychle, či se „sekne“. Trhání v přecházení mezi obrazovkami jsem si ale všímal i se statickým pozadím, a to naopak dojmu ubírá. Jinak je systém poměrně svižný a žádná operace mu netrvá příliš dlouho. Hry na něm vypadají a šlapou slušně (zkoušel jsem například Raging Thunder 2 a dojem z hraní byl více než dobrý).

Pavel doplňuje:

Prostředí Androida působí rychlým dojmem, ale sem tam se stane, že nezareaguje tak jak jste zvyklí. Určitě by pomohlo, kdyby šel podtaktovaný procesor přepnout z 550 MHz na svou skutečnou rychlost a to 600 MHz. (TI OMAP 3430, Arm Cortex A8 600 MHz).

screen-lock

Fotoaparát

Na zadní straně přístroje najdeme fotoaparát s rozlišením 5MPx, který zvládne i video, a to velmi kvalitní. Zvuk i obraz je plynulý a pravděpodobně nejlepší, který jsem na přístroji s Androidem zatím viděl. Fotografie na tom také nejsou špatně, stále to ale není žádný zázrak a řekl bych, že například nyní vydaný HTC Desire je na tom se snímky o něco lépe (video má ale stále horší). Na ukázky snímků + videa se můžete podívat níže.

ukazka_1 ukazka_3

ukazka_5

Ukázka videa je ke stažení na tomto odkazu!

Multimédia

Co se týče multimédií, Milestone je na tom velmi dobře. Díky velikému displeji o velikost 3,7 palců si užijete každý film či video. Kvalita výchozího zvuku je také poměrně dobrá, a to jak z reproduktorů, tak ze sluchátek. V tomto bodě Milestone například nad HTC Desire vyhrává.

Organizátor, kontakty a běžné používání

Organizátor, nebo-li kalendář a ostatní věci k němu náležicí je opět klasický Android. V ničem převratný, přesto přehledný a dobře použitelný. Samozřejmě spolupracuje s vaším účtem na Googlu a je možné si umístit widgety na hlavní obrazovky. Kontakty dostaly v novém Androidu 2.0 (popř. 2.1) novou podobu. Jsou vylepšeny o několik funkcí, jako například rychlá volba kontaktu, která vyběhne po kliku na obrázek u každého políčka. Máte pak na výběr, zda chcete volat, poslat SMS, případně e-mail. Tzn., že touto novinkou je urychlena běžná práce s telefonem, která je jinak velmi dobrá. Co mi ale na zařízení stále chybí, je prostředí Sense. Jelikož nyní používám HTC Desire a předtím jsem měl několik měsíců HTC Hero, je tím moje hodnocení ovlivněno, přesto si nemohu pomoci. Občas jsem v telefonu nenašel to, co jsem potřeboval, což bylo také zapříčeněno rozdílnými názvy v angličtině, v které je přístroj zatím dodáván (update na češtinu by měl přijít snad letos v létě).

Pavel doplňuje:

Zařízení lze použít i ve firemním prostředí, jelikož je v systému obsažena možnost synchronizace s účtem exchange. Kalendář a e-mail mají své aplikace a widgety.

Výdrž baterie

Co se týče baterie, ta má kapacitu 1400 mAh, tzn., že něco by vydržet měla. Při normálním používání (hry, fotoaparát, internet, IM, Facebook a twitter aplikace atd.) vydržela cca 2 dny, což je slušné. Nejvíce baterii samozřejmě zatěžuje GPS, Wi-Fi a další připojení, kterými telefon disponuje. Na životnosti ani nepřidává naplno nastavený jas dipleje a další funkce v základu neběžící.

Ostatní, jinam nehodící se poznatky

Internetový prohlížeč

Ten je na displeji a velkém rozlišení velmi dobře použitelný, stránky se načítají průměrnou rychlostí, například HTC Desire je na tom o něco lépe, ale rozhoduje jen pár sekund. Stránky se na něm zobrazí většinou korektně.

GPS

V základu je i navigace Motonav přímo od Motoroly. Ta je samozřejmě v anglickém jazyce, ale mapové podklady jsou i pro Českou republiku. Signál se většinou chytne rychle, cca během pár minut a výpočet trasy také netrvá dlouho. Motonav je v telefonu pouze ve zkušební verzi, pokud se nepletu, tak na 30 dní. Se zaplou GPS a stálým příjmem signálu se baterie vybíjí několikrát rychleji, ale i na delší cesty po republice to bude stačit.

Pavel doplňuje:

GPS mě v tomto telefonu mile překvapila. „Chycení“ satelitů probíhá většinou rychle, někdy bych i řekl bleskově. Když jsem si vzpomněl na HTC Touch Pro a jeho nekonečné doby připojování na satelty, musel jsem radostí zamáčknout slzu, jaká to byla rychlost. Nevím, zda to je GPS přijímačem, či systémem Android, ale je to paráda.

screen-keyboard

Klady

  • Konstrukce přístoje a vysouvací QWERTY klávesnice (mechanismus)
  • Velký displej
  • Fotoaparát a nahrávání videa ve velkém rozlišení a dobré kvalitě
  • Multitouch
  • Odezva systému
  • Dobrá kvalita zvuku z reproduktorů i sluchátek

Zápory

  • Postavení kláves na hardwarové klávesnici
  • Malé okraje okolo dipleje
  • Dotyková tlačítka pod diplejem (věc názoru, někomu vyhovují více, někomu méně)
  • Trhavost hlavních obrazovek

—————-

Pavel doplňuje:

Klady

  • Konstrukce přístroje, přítomnost HW klávesnice
  • Velký displej
  • Multitouch (je návykový)
  • Odezva systému

Zápory

  • Menší klávesy a malé rozestupy HW klávesnice
  • Dotyková tlačítka pod displayem (již jsem si na ně ale zvykl)
  • Někdy pomalejší reakce, slušel by plně odemčený procesor na 600 MHz
  • Větší šum fotografií
  • Nemožnost v základu přijímat vizitky vCard pomocí bluetooth a MMS (zatím se mi podařilo zprovoznit pouze přijímání přes bluetooth)
  • Nemožnost v základu připojit počítač přes telefon k internetu (podařilo se mi zprovoznit pomocí aplikace druhé strany)

—————-

Srovnání s ostatními přístroji s Androidem

V ruce jsem měl cca 8 přístrojů s Androidem (G1, Magic, Hero, Galaxy Spica, Desire, Milestone, Droid Eris a Samsung Moment) a nejlepší pocit jsem měl pravděpodobně z HTC Desire a právě Motoroly Milestone, do ruky padne i přes větší váhu opravdu dobře její konstrukce je opravdu povedená.

Přesto se zaměřím spíše na srovnání právě s HTC Desire, který je podle mého nyní největší konkurent Motoroly v ČR. Konstrukčně na tom jsou oba modely velmi dobře, v displeji a prostředí vyhrává HTC, a to díky AMOLEDu a UI Sense. V rychlosti systému bych připsal bod také Desiru. V multimédiích je to ale velmi vyrovnané. Výstupné zvuky jsou lepší spíše Motoroly a i video se může chlubit větší kvalitou. Co se týče fotografií, zde je to velmi vyrovnané, přesto bych se přiklonil spíše k HTC Desire. Celkově je tak pro mne vítěž jasný – HTC Desire, a to hned z několika výše uvedených a dalších důvodů. Opět je to ale podmíněno tím, že bych nevyužil hardwarovou klávesnici a tím, že jsem jakýsi fanda společnosti HTC.

mm_hero

Závěr

Přesto není pochyb, že Motorola Milestone je kvalitní zařízení, které si zaslouží být mezi nejlepšími Androidy vůbec. Stále zde opakuji slovo konstrukce, ale nemohu si pomoct, ta je opravdu povedená. Proto jestli hledáte zařízení okolo 12 500 Kč a potřebujete hardwarovou klávesnici, na kterou jste ochotni si během několika dnů zvyknout, je Milestone právě pro vás.

Doufám, že jsem v recenzi zodpověděl všechny vaše otázky, pokud ne, nebojte se zeptat, pokusím se nyní odpovědět přesně.

Motorolu Milestone na recenzi zapůjčila firma IRDistribution, s.r.o


Autor: Martin Prokop                                 Druhý pohled: Pavel Štůsek

Martin Prokop
O Autorovi - Martin Prokop

Autor se zabývá webdesignem, PC hrami, vším moderním kam patří i OS Android a všechny přístroje na něm běžící. více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (24)