MORECAST: Předpověď počasí, kterou prostě musíte mít!

moreacast_ico

Předpovědí počasí jsou v Obchodě Play desítky, proto se jen výjimečně objeví nějaká, která ještě dokáže zaujmout. MORECAST vybočuje z řady hned v několika směrech: v první řadě vkusným grafickým prostředím, dalšími faktorem pak jsou kompletní lokalizace do češtiny a poměrně široké množství poskytovaných informací. Co všechno vám může tento program nabídnout a jak vlastně vypadá, to vám prozradíme v krátké recenzi.

Co MORECAST slibuje?

MORECAST je k dispozici pro platformy Android a iOS. Na oficiálním webu jsou jako hlavní vlastnosti a funkce jmenovány:

  • Předpovědi: aplikace vám přesně řekne, kdy bude pršet, jak slunečné či zatažené počasí můžete očekávat, a ukáže vám výhled vývoje teplot na následujících 24 hodin a dalších 14 dnů.
  • Na cesty: sledujte počasí a extrémní situace na zadané trase, aby byl každý váš výlet bezpečný.
  • Porovnávejte: možnost porovnat předpověď počasí na dvou místech současně. Budete se tak například moci rozhodnout, kde raději strávíte víkend.
  • Webové kamery: podívejte se na místa, která vás zajímají, okem lokální kamery. Budete tak mít přehled o tom, jak skutečně vypadá situace.
  • Srážkový radar: sledujte pohyb srážek v interaktivní mapě. Budete připraveni na to, kdy bude pršet a jaká bude intenzita deště.
  • Sdílení: podělte se o počasí se svými přáteli a rodinou.

V Obchodě Play jsou pak uvedeny:

  • Přesnost na úroveň ulice, díky datům z meteorologických stanic v Praze, Brně, Ostravě, Plzni a dalších 22 000 místech v České Republice a ve světě.
  • Předpovědi počasí po hodinách na následujících 3, 7 nebo 14 dní.
  • Uložte si oblíbená místa nebo sledujte počasí na aktuálním místě.
  • Počasí znázorněné na detailních grafech a meteo radaru.
  • Widget s počasím v různých velikostech zobrazí počasí hned na úvodní obrazovce.
  • Sdílejte zážitky a počasí s kamarády a rodinou.
  • MORECAST Síť umožní upozornit další uživatele na extrémní počasí.
  • Porovnejte počasí na 2 místech současně.
  • Navigace s počasím ukáže počasí na místech podél trasy.
  • Kamery s počasím z Prahy, Brna, Ostravy, Plzně a dalších více než 40 000 míst v České Republice a ve světě.
  • Výběr z více jednotek pro lehkou interpretaci.

MORECAST – Free Premium Weather App

MORECAST - Free Premium Weather App

Jak MORECAST funguje v praxi?

Aplikaci ve verzi 2.0.6 jsme nainstalovali na redakční telefon Sony Xperia Z3 s oficiálním Androidem 5.1.1. Instalační balíček velký 13 MB považujeme za poměrně objemný, ovšem s ohledem na vizuální stránku aplikace a poskytované funkce není toto číslo tak překvapivé.

Po spuštění se na krátko zobrazí zaváděcí obrazovka, pak se již ocitnete rovnýma nohama v aplikaci, jejíž vzhled na jedné straně trochu připomíná stylové prostředí programů pro Apple iOS, na straně druhé ale obsahuje i prvky, typické pro Android.

Zaváděcí obrazovka aplikace MORECAST Zaváděcí obrazovka aplikace MORECAST

Úvodní obrazovce dominuje ukazatel aktuální teploty s přesností na jedno desetinné místo, pocitová teplota a grafické vyjádření povětrnostních podmínek. Kromě relativně prosté ikony odráží současnou situaci i tapeta, která se mění podle toho, zda je zataženo, jasno, mlhavo, nebo prší.

V horní liště je kromě zobrazené pozice tlačítko pro vstup do postranní nabídky, v níž najdete možnost přihlásit se, vstup do nastavení, nápovědu, odeslání názoru a odkaz na podmínky využívání služby. V nastavení je možné ovlivnit jednotky teploty, množství srážek, rychlosti, formát času a oddělovače desetinných míst

Vpravo je v nástrojové liště tlačítko pro sdílení na sociální sítě Facebook, Twitter a Google+. Podělit se přitom můžete o fotku, aktuální teplotu, očekávaný vývoj teploty, či předpověď na další tři dny.

K dalším informacím se dostanete tažením obrazovky směrem dolů, což ostatně po prvním spuštění prozradí i plovoucí okénko nápovědy.

Na následující obrazovce si tak můžete prohlédnout předpověď pro aktuální den – kromě ikony a nejvyšší/nejnižší očekávané teploty je tu i stručný textový popisek, který je k naší radosti v češtině. Následuje přehled vývoje situace v noci, ráno, odpoledne a večer.

MORECAST: aktuální situace a předpověď MORECAST: aktuální situace a předpověď

Posouváním horní části obrazovky se lze dostat k dalším podrobnostem:

Když dojdete na poslední obrazovku, čeká zde tlačítko More (jedna z mála položek, kterou zatím autoři nepřeložili). Přes něj se dostanete k předpovědi na:

U každé položky je uveden: čas, ikona, předpokládaná teplota, rychlost větru a množství srážek.

Kromě tabulkového přehledu umí aplikace všechny tři pohledy prezentovat i v přehlednějších grafech.

Dalším posunem z hlavní stránky směrem dolů se dostanete k datům na příští dva dny. Následuje předpověď na sedm dnů dopředu, ze které se skrze tlačítko můžete podívat na dlouhodobou 14denní předpověď.

Budete-li stránkou posouvat dál, dostanete se do sekce Radar, kde je připraven animovaný srážkový radar, ze kterého snadno vyčtete polohu, vydatnost, směr a rychlost deště/sněžení nad územím. Data se stahují pouze na požadavek uživatele. Chyběla nám ale možnost přiblížení a oddálení pohledu na mapu.

Na další stránce je sekce Sdílet. Tady máte možnost sdílet obrázky a fotky počasí s dalšími uživateli služby MORECAST. Fotky je v rámci aplikace možné „lajkovat“ a komentovat.

Poslední sekce Více obsahuje celkem tři tlačítka:

Spodní lišta aplikace obsahuje pět tlačítek pro rychlý přechod mezi sekcemi bez nutnosti posouvat obsah obrazovky: Domů, Předpověď, Radar, Sdílet a Více.

Widgety

Poslední funkcí aplikace MORECAST, kterou jsme ještě nezmínili, jsou widgety na domovskou obrazovku. K dispozici je jich celkem pět:

  • 1×1 detailní – ukazuje aktuální, nejvyšší a nejnižší očekávanou teplotu.
  • 1×1 jednodenní – zobrazuje aktuální teplotu.
  • 4×1 – ukazuje aktuální situaci a nejvyšší/nejnižší očekávané teploty v dalších čtyřech dnech.
  • 4×2 – proti předchozímu widgetu navíc ukazuje rychlost větru a vlhkost vzduchu.
  • 4×3 – zobrazuje stejné informace, jako 4×2, jen v jiném rozložení.


Widgety jsou vkusné, dojem z domovské obrazovky jistě nepokazí, nicméně přivítali bychom větší počet grafických provedení, jakož i widget s hodinami. U každého widgetu lze nastavit zobrazované místo, takže z plochy svého Androida můžete sledovat situaci ve více lokalitách současně.

Resumé

MORECAST je z našeho pohledu vizuálně velice přitažlivá a stylová aplikace, do které autoři dokázali vměstnat překvapivě velké množství informací.

Ovládání je jednoduché a intuitivní – k detailnímu přehledu o vývoji meteorologické situace uživatel vystačí s několika tahy prstu. Přes očividnou snahu o jednoduché ovládání jsme ale některé funkce (konkrétně zobrazení grafů a dlouhodobých předpovědí) objevili až po chvilce zkoumání.

Nesporným kladem je také téměř kompletní lokalizace do češtiny, která sice není úplně dokonalá („more“, „detajlní“), ale rozhodně přispívá k tomu, aby si s aplikací poradili i uživatelé bez znalosti cizích jazyků.

Líbí se nám přehledná prezentace prognóz, díky které není nutné studovat složité texty, ale informace o tom, jak bude v následujících hodinách a dnech, uživatel získá takřka jedním pohledem.

Chválit budeme meteorologický radar jako nedílnou součást aplikace, takže není nutné instalovat další program jen proto, abyste se podívali, kde a jak moc prší.

Unikátní funkcí MORECASTu je zobrazení počasí podél naplánované trasy s ohledem na časy, kdy byste se měli vyskytovat v jednotlivých bodech. Zajímavá je dále možnost porovnat předpovědi pro dvě místa, jakož i pohled očima webových kamer. Rychlé informace o povětrnostních podmínkách lze mít na očích díky několika widgetům.

MORECAST dosud zaznamenal více než půl milionu stažení a jeho průměrná známka v Obchodě Play je 4,4. 13 MB velký balíček můžete instalovat na telefony a tablety s Androidem 4.0 a vyšším. Na závěr vás potěšíme informací, že MORECAST je k dispozici zcela zdarma!

Weather & Radar - Morecast
Weather & Radar - Morecast
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (23)