Modrá tečka v Mapách Google nově ukazuje směr pohledu

modra_tecka_v_mapach_google_ico

Modrá tečka v Mapách Google až dosud zobrazovala pozici zařízení respektive uživatele. Je to jedna z funkcí, kterou již považujeme za samozřejmou a mnohé by možná ani nenapadlo, že se na modrém kolečku dá něco vylepšit. Jak je vidět z poslední aktualizace: jde to!

Je to jedna z těch funkcí, u kterých si uživatel většinou ani neuvědomí, že mu chybí. Mapy Google se v podstatě vždy snažily nějakým způsobem indikovat a zobrazovat směr chůze, jízdy či pohledu. Zatím poslední ideu mohli testovat beta testeři, nicméně nyní se dostává do stabilní verze, tedy k úplně všem.

Modrá tečka v Mapách Google dostala výseč

Poměrně chytré je použití dobře známého indikátoru, doplněného o „zorné pole.“ Modrá tečka v Mapách Google tak dostala kruhovou výseč (Google ji v oficiální zprávě přirovnává k paprsku svítilny), která je o něco praktičtější než pro podobné účely často používaný symbol šipky. Navíc kromě místa a směru pohledu umí indikovat také přesnost. Úhel rozevření výseče totiž koreluje s tím, nakolik si je zařízení zobrazovaným směrem jisté. Čím užší paprsek, tím přesnější směr. Čím je paprsek širší, tím větší je pravděpodobnost, že kompas telefonu je špatně kalibrovaný, což znamená, že jeho senzory nefungují, jak by měly.

Modrá tečka v Mapách Google nově ukazuje směr pohledu Modrá tečka v Mapách Google nově ukazuje směr pohledu

Výstižně to vyjadřuje následující animace, na které je prováděna kalibrace kompasu opsáním osmičky. Čím je určení směru jistější a přesnější, tím je úhel výseče menší. Pokud tedy chcete co možná nejpřesnější informaci o směru, doporučujeme jako první krok provést právě kalibraci. Tu je možné provádět kdykoli – nemusí být ani spuštěné Mapy či jiná aplikace.

Způsob kalibrace kompasu Způsob kalibrace kompasu

Je to zdánlivě malá změna, nicméně indikátor v podobě paprsku podává v jediném pohledu více informací. Kromě toho může připomenout nutnost kalibrace kompasu. Funkce je aktivována na straně serveru, takže není specifická pro konkrétní verze aplikace Mapy Google, ani není nutné ji povolovat. Pokud se modrá tečka v Mapách Google v novém provedení na vašem telefonu nebo tabletu ještě nezobrazuje, pravděpodobně se dočkáte do konce tohoto týdne.

Co říkáte na nový způsob zobrazování směru pohledu? Je modrá tečka v Mapách Google dostatečným indikátorem? Nebo vás napadne či jste někde viděli lepší provedení? Podělte se o své dojmy a názory v diskuzi pod článkem.

Google Maps
Google Maps

Zdroje: androidauthority.com, androidpolice.com, maps.googleblog.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (8)