Mobilní operátor T-Mobile spouští ostrý provoz LTE

T-Mobile LTE

T-Mobile testuje provoz vysokorychlostního připojení LTE ve své síti už nějakou dobu. Po několika kolech testování a pilotním provozu v Mladé Boleslavi alias LTE City a na Praze 4 v okolí sídla společnosti konečně přichází ostrý provoz. Od 1. 10. 2013 společnost T-Mobile spustí komerční provoz sítě LTE, a to i bez frekvencí, o které se teprve bude ucházet v aukci kmitočtů. V den spuštění ostrého provozu bude technologií LTE pokryta Mladá Boleslav a 26 % území hlavního města, respektive 33 % populace Prahy. V Mladé Boleslavi je aktuálně v provozu 18 vysílačů a v Praze 140, převážně na území městské části Praha 4. Další 3 vysílače pokrývají budovu ředitelství společnosti. Všechny vysílače šíří signál na frekvenci 1 800 MHz.

Pokrytí technologií LTE k 30.9.2013 Pokrytí technologií LTE k 30.9.2013

T-Mobile ale nehodlá usnout na vavřínech a do konce letošního roku plánuje spustit dalších 112 vysílačů a zvýšit tím pokrytí Prahy až na 36 % území, resp. 50 % populace hlavního města.

Rychlost LTE má své teoretické maximum 100 Mbit/s pro download a 37,5 Mbit/s pro upload, tyto rychlosti však budou vyhrazeny pouze pro zákazníky využívající datové balíčky s FUP 10 GB a vyšším a tarify S námi bez hranic a S námi bez hranic +. Ostatní zákazníci budou mít možnost využívat snížených rychlostí s maximem 42 Mbit/s pro stahování a 5,76 Mbit/s pro odesílání dat.

Jak začít využívat T-Mobile LTE

Pro zákazníky růžového operátora to tedy znamená, že mohou od zítřka na pokrytém území začít využívat aktuálně nejrychlejšího možného připojení v České republice. Službu není třeba nijak aktivovat, operátor na dálku aktualizoval všechny své SIM, takže stačí mít povolena LTE data v nastavení vašeho zařízení. Pokud by ale přeci jen nastal problém, je možné aktualizaci SIM vyžádat přes samoobsluhu Můj T-Mobile nebo telefonicky na zákaznické lince. U SIM karet starších roku 2003 bude pravděpodobně potřeba zajít na pobočku a vyžádat si bezplatnou výměnu SIM karty. Zařízení, která tuto technologii podporují, si prohlédněte níže.

Podporovaná zařízení v nabídce T-Mobile:

Volání přes LTE

Aktuálně nasazená technologie CS-Fallback umožňuje přes LTE hovor pouze ohlásit a následovně se telefon musí přepnout na dostupnou 2G nebo 3G síť. Tento způsob spojení je díky přepínání mezi technologiemi pomalejší a sestavení hovoru se tak protáhne o 2-3 sekundy. T-Mobile plánuje, že ve druhé polovině roku 2014 nasadí technologii VoLTE (Voice over LTE), která tuto prodlevu odstraní.

Máte SIM od T-Mobile a zařízení s podporou LTE? A měli jste už možnost LTE zkusit v testovacím provozu? Jaké jsou vaše zkušenosti nebo očekávání od sítí  LTE?

zdroj: Mobilmania

Ondřej Mika
O Autorovi - Ondřej Mika

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (12)