MIUI 8 a Mi Max: Nové rozhraní a obrovský phablet od Xiaomi

Xiaomi Mi Max a MIUI 8 – náhleďák

Xiaomi včera oznámilo dvě novinky. Za prvé se pochlubilo novým grafickým rozhraním MIUI 8 a za druhé představilo nové zařízení, pojmenované Xiaomi Mi Max. Pokud vám připadá, že již název prozrazuje větší úhlopříčku, tak se rozhodně nemýlíte. Jen jste možná nečekali, že bude až tak velký. Ale hezky popořádku.

MIUI 8

Rozhraní MIUI (údajně se má správně vyslovovat: me ju:áj) doprovází smartphony Xiaomi už odedávna. Grafické prvky se v průběhu let drobně měnily, ale základní myšlenka zůstala povětšinou stejná – jednoduché rozhraní, se všemi ikonami na ploše, horizontálním posuvem a zjednodušeným nastavením pro laiky.

Nejnovější verze na první pohled vypadá o něco vyspěleji, než ty předchozí, což je rozhodně dobré znamení. Nová verze pak samozřejmě přináší několik nových funkcí, které mají smartphony Xiaomi specificky odlišit. Mezi ně by měl patřit například speciální úsporný režim, limitér spouštění dalších aplikací, zatímco jedna je aktivně používána, údajně dobře funkční detektor spamu a podvodných zpráv a také třeba zajímavě řešený multitasking a manažer práce s více okny.

Aktualizace na MIUI 8 by měla také přinést další novinky, jako například čtečku QR kódů přímo v aplikaci fotoaparátu, editor fotografií, přepracované systémové písmo nebo systémové barvy měnící se podle okolností (světlo/tma/počasí).

A že je aktualizace pro Xiaomi opravdu důležitá dokazuje i výčet zařízení, která mají MIUI 8 obdržet. Budou jimi Xiaomi Mi 2 / 2S / 3 / 4 / 4C / 4S / 5 / Max, všechna zařízení Note a všechna zařízení RedMi. Pokud některý z modelů vlastníte, můžete se od 16. května registrovat do beta testu, který začne 1. června. O něco později, 17. června pak má vyjít již o něco stabilnější verze ROM pro vývojáře. Nejsme si ale jisti, zda budou systémové obrazy dostupné alespoň v angličtině.

Xiaomi Mi Max

Xiaomi Mi Max se stane asi tím největším smartphonem, který kdy Xiaomi vyrobilo. Jeho úhlopříčka 6,44″ již totiž pomalu hraničí s úhlopříčkou menších tabletů. FullHD rozlišení zajistí jemnost 342 ppi. Při výrobě pak Xiaomi sáhlo po technologii IPS.

Xiaomi Mi Max (4)

Zajímavostí je, že se smartphone bude prodávat ve třech variantách, a to nejen barevných, ale i výkonnostních:

  • 3 GB RAM + Snapdragon 650 + 32 GB úložiště
  • 3 GB RAM + Snapdragon 652 + 64 GB úložiště
  • 4 GB RAM + Snapdragon 653 + 128 GB úložiště

[aps_product_sz id=“394166″]

Všechny tři varianty by pak měly dostat do vínku baterii o kapacitě 4850 mAh, od které Xiaomi slibuje přísun výpočetního výkonu přinejmenším po celý den. Jak víme, Xiaomi je jedním z mála výrobců, kteří jsou při oznamování výdrže střízliví a upřímní. Můžeme tedy očekávat, že při troše šetření se možná i na dva dny používání dostaneme.

Záda telefonu bude zdobit fotoaparát s rozlišením 16 Mpx a čtečka otisků prstů. Phablet se pak také bude moci pochlubit infraportem a podporou dvou SIM karet. Tloušťka těla se zastaví na 7,5 mm a vážit bude celých 203 g. A jaká bude pořizovací cena? Nejnižší specifikaci pořídíte v Číně za 1499 yuanů, což je v přepočtu necelých 5500,- Kč (reálná prodejní cena na našem trhu by mohla být cca 6500,- Kč), nejvyšší pak za 1999 yuanů, tedy asi 7300,- Kč (reálně u nás by mohlo být asi 8000,- Kč).

Xiaomi Mi Max (1)

Na telefon s kovovým tělem, obrovskou úhlopříčkou, masivní baterií a dalšími zajímavými specifikacemi je to poměrně pěkná cena, a to i v případě reálné možné české cenovky. Teď už opravdu jen chybí, aby Hugo Barra dostal své výrobky na evropský trh oficiálně a žně mohou začít.

Zdroj: miui.com.

Daniel Macho
O Autorovi - Daniel Macho

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (6)