Milý Ježíšku aneb 12 věcí, které chceme v Androidu 5.0

Milý Ježíšku

Aktuální Android nese číslo verze 4.2.2 a zatím netrpělivě čekáme na Android 4.3 Jelly Bean, který ale bude – soudě z dosud uniklých informací – spíše minoritní aktualizací. S nadějí tak hledíme do budoucnosti a máme spoustu požadavků a přání, která bychom chtěli splnit od Androidu 5.0 Key Lime Pie. Proto už v létě píšeme Ježíškovi, aby měl dost času na přípravu ;)

Khidr Suleman ze serveru IT Pro přinesl seznam dvanácti věcí, které by rád viděl v páté generaci Androidu. Pojďme si ho společně projít a zamyslet se nad tím, jaké jsou naše priority.

Lepší bezpečnost

V tomto směru má Google jednoznačně co dohánět. Jen za poslední týden jste se mohli dočíst o dvou závažných bezpečnostních nedostatcích. Je přitom nad slunce jasné, že s rostoucí popularitou tohoto operačního systému stoupá i zájem o jeho zneužití „temnými silami“. Na rozdíl od desktopů, kde pro Windows existují tisíce virů, je mobilní platforma pro autory škodlivých aplikací zajímavá například snadným přístupem k penězům (zpravidla prémiovým službám) a k osobním údajům.

V Androidu jsou bezpečnostní díry V Androidu jsou bezpečnostní díry

Zejména pro začínající a nezkušené uživatele je Android „blackboxem“, mnohá bezpečnostní upozornění jsou jim nedostatečně vysvětlená a tím i nepochopitelná. Google se sice snaží o větší přívětivost, leč stále to ještě nestačí.

Profily výkonu

Když už máme možnost přepínat mezi několika profily zvuku, proč nám Google stále nedal možnost ovlivnit poměr energetické náročnosti a výkonu? Existují různé situace, ve kterých bychom spíše ocenili delší výdrž baterie na úkor pomalejší odezvy, jenže systém snadné přepnutí do takového módu nenabízí. Nikdo nechce po Googlu „táhlo“ na přetaktování/podtaktování procesoru, ale tři jednoduché profily by se v běžném životě hodily.

Profily výkonu Android nenabízí Profily výkonu Android nenabízí

Zobrazení hlasové schránky

Toto téma u nás asi nebude příliš žhavé – Suleman uvádí, že by bylo příjemné mít možnost rychle zkontrolovat, zda není na hlasovém záznamníku uložena nová zpráva. V Česku ale hlasové schránky moc „nefrčí“, takže předpokládáme, že ani pro naše čtenáře by to nebyl významný přínos.

Hlasový záznamník v Česku příliš nefrčí Hlasový záznamník v Česku příliš nefrčí

Lepší Google Now

V tomto směru naopak budeme asi všichni, kdož Google Now používáme, souhlasit. Zatímco uživatelé v USA mohou skrze tuto funkci zjišťovat celou řadu informací, včetně sportovních výsledků nebo sledování zásilek, na Evropu Google poněkud kašle. Jak včera hrál Baník z Google Now prostě nezjistíte, stejně jako o balíčku se dozvíte až z trojího zazvonění pošťáka (nebo s pomocí aplikace Sledování zásilek).

V USA Google Now nabízí více informací než v Evropě V USA Google Now nabízí více informací než v Evropě

Možnost deaktivace grafické nadstavby

Toto je, alespoň co tak sledujeme v diskuzích, jedna z nejžádanějších funkcí i mezi našimi čtenáři. Hodně z vás by ocenilo, kdyby si mohli alespoň při prvním spuštění nového telefonu vybrat, zda budou používat „čistý“ Android, nebo nadstavbu Sense, TouchWiz, Emotion UI, Optimus UI apod. Částečně byla tato přání vyslyšena vydáním Samsungu Galaxy S4 a HTC One v takzvaných „Google edicích“, které přicházejí s Androidem v jeho původní podobě a brzy se snad dočkáme i možnosti přepínání mezi systémem s nadstavbou a bez ní (viz MoDaCo Switch: přepínání mezi Sense a čistým Androidem pro HTC One).

TouchWiz na Samsungu Galaxy S III TouchWiz na Samsungu Galaxy S III

Podívejme se ale na celou problematiku objektivně: Android je open-source, což v praxi znamená mimo jiné i to, že s ním výrobci telefonů a tabletů mohou provádět, co uznají za vhodné. Je pak na zákaznících, aby svou poptávkou určili, zda je zvolená strategie správná, nebo ne. Šance na deaktivaci grafické nadstavby vidíme tedy jako téměř nulové.

Omezené režimy

Pokud půjčujete své telefony dětem, možná se vám už stalo, že smazaly něco, co neměly, eventuálně nakoupily kredity do hry – samozřejmě z vaší kreditní karty. Některé konkurenční systémy již mají omezené režimy (například Microsoft Kids Corner), které uzamykají citlivé informace a umožňují přístup jen k vybraným aplikacím.

Vyhledání ztraceného zařízení

Existuje celá řada aplikací, které vám pomohou najít ztracený, zapomenutý a při troše štěstí a hlouposti zloděje třeba i ukradený mobil. Z těch nejlepších jmenujme například Android Lost nebo Prey.

Výrobci nabízejí možnost nalezení ztraceného zařízení Výrobci nabízejí možnost nalezení ztraceného zařízení

S vlastním řešením přicházejí také výrobci – jedním z prvních bylo HTC, funkci nalezení a dálkového ovládání mobilu nabízí nejnovější firmwary Samsungů a podobnou službu nabídne také Sony. Proč ale Google dosud nepřišel s jednotným řešením, fungujícím v jednom prostředí s jediným přihlášením na všech Androidech bez rozdílu?

Lepší textové zprávy

Už dávno se „netextuje“ jen přes SMSky, posílané skrze operátora – na scéně se objevila celá řada aplikací, kombinujících krátké zprávy s internetovým chatem. Ano, mluvíme například o WhatsApp Messengeru, Viberu a dalších programech, umožňujících rychlou textovou komunikaci dvou a více lidí.

Je jasné, že zejména mobilní operátoři z tohoto trendu neskáčou nadšením – přeci jen například u nás nejsou dávno doby, kdy za jednu SMS účtovali stonásobky reálných nákladů. To bylo rito! Možná právě snaha nepoštvat proti sobě operátory je důvodem, proč Google zatím inklinuje spíše ke službám, fungujícím jako chat (Hangouts, Talk, …), než aby nabídl přímou konkurenci „esemeskám“.

Offline mapy a lepší kontrola nastavení polohy

Zejména čtenáři střední generace si možná vzpomenou na ten opojný pocit, kdy si do své symbianové Nokie zadarmo stahovali první offline mapy, s jejichž pomocí se pak mohli nechat navigovat takřka po celém světě. Co v tomto směru nabízí Google? Ano, Mapy sice obsahují navigaci, „plechová huba“ dokonce v poslední verzi zohledňuje situaci na cestách, nicméně pokud chcete vyrazit do zahraničí, je celá Navigace Google na dvě věci, a to právě ze dvou důvodů: není možné uložit si mapové podklady offline a v mnoha zemích Google ještě navigování nezprovoznil/nepovolil.

Především díky tomu existuje celá řada offline navigací, mezi kterými už se objevují i některé, jež lze používat zdarma (například Be-on-road či Navigator s mapovými podklady OSM). Ti, kdož preferují nativní aplikace, dodávané se systémem, mají v tuto chvíli smůlu.

K zamyšlení je také možnost nastavit konkrétním aplikacím přístup k informacím o poloze. Zde považujeme za nedostačující možnost schválit nebo odmítnout instalaci programu a raději bychom viděli variantu, kdy programu, který má k lokalizaci uživatele racionální důvody, lokalizaci povolíme, zatímco ostatním aplikacím „zatrhneme tipec“.

Lepší výdrž baterie a výkon

Dvě zdánlivě protichůdná přání se táhnou historií chytrých telefonů jako červená niť. Hodně se čeká od linuxového jádra 3.8, které by mělo přinést menší nároky na operační paměť a baterii. Projekt „Butter“ v Androidu 4.1 sice proti verzi Ice Cream Sandwich přinesl viditelně plynulejší uživatelské rozhraní, většina uživatelů ale po aktualizacích systému hlásí leckdy i rapidně nižší výdrž telefonu. Nějakého viditelnějšího zlepšení se ale asi dočkáme až s příchodem nějaké nové technologie akumulátorů.

Dnešní telefony dlouho na baterii nevydrží Dnešní telefony dlouho na baterii nevydrží

Lepší multitasking

Na desktopech nám připadá naprosto normální pracovat ve více oknech, bez ohledu na to, zda používáme Windows, Linux či Mac OS, přesto si většina majitelů telefonů a tabletů s Androidem poměrně rychle zvykla na relativně omezený multitasking, kdy k přepínání z aplikace do aplikace obvykle slouží hardwarové tlačítko. Jedním z průkopníků práce ve více oknech je Samsung, který nenápadně začal „plovoucím“ video přehrávačem, aby postupně uvolnil další aplikace, schopné života nad jiným programem. Bylo by dobré, kdyby se tímto krokem inspiroval Google a přenesl tuto funkcionalitu do samotného systému.

Tento směr vývoje lze predikovat také z historie – zatímco Microsoft DOS byl schopen spouštět na popředí jen jeden program, navazující Windows postupně přinesla dokonalejší a lepší možnosti práce s více okny najednou.

Kompletní záloha systému

Další nekonečná písnička, kterou ohráváme pokaždé, když si povídáme o našich snech o budoucnosti Androidu. Nutno konstatovat, že systém se zeleným robotem ve znaku v tomto směru dělá nesporné pokroky. Pokud si koupíte nový telefon, už se po zadání jména a hesla k účtu Google synchronizují nejen kontakty a kalendář, ale také celá řada dalších věcí. Dokonce se vám mohou nainstalovat všechny aplikace, které máte ve starém zařízení – ovšem jen někdy se to povede na 100 %. Zásadním nedostatkem je ale obnovení nastavení a dat – to zálohování do účtu Google zatím neumí, takže po skončení instalací můžete zahájit třeba i mnohahodinové nastavování jednoho programu po druhém. Chtěli bychom, aby se po přihlášení obnovilo vše, co je možné – hudba, vyzvánění, textové zprávy, všechna nastavení aplikací i samotného systému. Apple již má cloudovou zálohu, která pomůže s přechodem ze starého iPhonu na nový, takže to jistě není nic, co by Google nezvládl.

Zdroj inspirace: ITPro: Android 5.0 Key Lime Pie: 12 features we want to see.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (35)