Temná stránka nákupů v aplikacích: hráč Game of War utratil milion dolarů

milion-dolaru-game-of-war_ico

45letý muž z Kalifornie přiznal u federálního soudu, že svému zaměstnavateli odcizil 4,8 milionů amerických dolarů (asi 121 milionů českých korun). Pozoruhodné na celé kauze je, že milion dolarů utratil prostřednictvím nákupů v aplikaci ve hře Game of War.

Kevin Lee Co přiznal u soudu, který se odehrával v americkém Sacramentu, že od května 2008 do března 2015 zpronevěřil svému zaměstnavateli, společnosti Holt California, bezmála pět milionů dolarů. Kromě jedné pětiny, kterou utratil ve zmiňované hře, investoval získané prostředky například do plastické operace nebo vstupenek na sportovní utkání. Záznamy také ukázaly, že Kevin Lee Co si pořídil několik luxusních vozů a členství v golfovém klubu.

Protože částka ve výši milion dolarů rozhodně není zanedbatelná, vyvstává na mysl otázka, zda si autoři hráče s podezřele vysokými investicemi nemohli všimnout. Pravdou ovšem je, že někteří hráči Game of War jsou ochotni utratit tisíce dolarů a společnost tak denně zaznamenává milionové tržby. Počínání delikventa tak nemuselo budit pozornost, neboť se jednalo o „kapku v moři“.

1920×1080 UnSub LibraryWar30 Video Goog EN

1920x1080 UnSub LibraryWar30 Video Goog EN

Game of War jako díra na peníze: milion dolarů se ztratí

V online strategické hře hráč buduje říše a vojska, jejichž cílem je útočit na ostatní hráče, kteří se snaží o totéž. Čím dále se ve hře dostane, tím větší je pravděpodobnost, že bude muset investovat reálné peníze. Server VentureBeat tvrdí, že aktivní hráči v posledním roce v průměru utratili 550 dolarů (téměř 14 000 Kč). Finance jsou přitom takřka nezbytné pro rychlejší budování a vybavování armády, bez kterého hrozí, že silnější útočník, který je ochoten více utrácet, dobude území spořivějšího hráče. Pokud tedy hráč chce rychle více vojáků a lepší zbraně, musí sáhnout do peněženky.

Podobný koncept najdete v mnoha jiných hrách, nicméně vývojářům z Machine Zone se podařilo získat cílovou skupinu, ochotnou investovat nemalé finanční částky. Hra totiž silně upřednostňuje ty, kteří jsou ochotni vydat peníze, přičemž tito hráči mohou být až stokrát silnější než běžný hráč, který investuje málo nebo vůbec. Dalším prvkem, pobízejícím k investicím, je možnost, že o zakoupené prostředky hráč přijde v boji. Pokud tedy hráč narazí na někoho, kdo je ochoten investovat více, takže má silnější vojsko, může z takové bitvy odejít nejen poražen, ale také o nějaké ty dolary chudší. Jeden z hráčů takto například přiznal, že během pětiminutové bitvy přišel o 2500 eur (skoro 70 000 Kč). „Je to jako hazard, ale bez možnosti vítězství.“ konstatoval poražený.

Zrádné nákupy v aplikacích

Vydělávání peněz skrze nákupy v aplikacích je mezi vývojáři her oblíbenou cestou monetizace. V konečném důsledku totiž může přinést až několikanásobné zisky ve srovnání s jednorázovou platbou za nákup aplikace. Nákupy v aplikaci také eliminují pirátství, které je na Androidu značně rozvinuté. Tvůrci hry Game of War investovali část zisku do masivní a agresivní reklamy, které bylo jednu dobu poměrně těžké uniknout. Reklama na tuto hru se dokonce objevila v přestávce během přenosu patrně nejsledovanější americké sportovní události – finále loňského Super Bowlu.

Game of War – 2015 Super Bowl Commercial „Who I Am“ ft. Kate Upton

Game of War - 2015 Super Bowl Commercial "Who I Am" ft. Kate Upton

Dodejme, že Kevin Lee Co nyní čelí obžalobě, která mu v konečném důsledku může vynést až 20leté vězení.

Jak jsou na tom hráči v řadách našich čtenářů? Investujete do her v rámci nákupu v aplikacích? Pokud ano, jakou nejvyšší částku jste zatím byli ochotni vydat? Co si myslíte o tomto způsobu monetizace her? Podělte se o své názory a zkušenosti v diskuzi pod článkem!

Zdroje: arstechnica.com, androidheadlines.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (19)