TOPlist

Miliarda aktivních uživatelů. To hlásí Gmail i WhatsApp v jeden den

Miliarda uživatelů u dvou gigantů – náhleďák

Taková věc se příliš často nevidí. V jediný den hlásili dva američtí giganti: „miliarda aktivních uživatelů naší služby!“ Těmi giganty není nikdo jiný než odvěcí rivalové Google a Facebook. Jejich komunikační služby dosáhly stejného počtu aktivních uživatelů ve stejný den. Který z nich má navrch?

Miliarda aktivních uživatelů Gmailu

CEO Googlu, Sundar Pichai, ve včerejších odpoledních hodinách oznámil, že Gmail vstupuje do nového měsíce s miliardou aktivních uživatelů. To je na mailovací službu opravdu hodně pěkné číslo.

Miliarda uživatelů Gmailu - Twitter

Aplikace Gmail pro Android dosáhla miliardy stažení již v květnu 2014, tedy již více než před dvaceti měsíci. A to se stalo teprve dva roky poté, co se Gmail stal nejoblíbenější mailovou službou na planetě. Tehdy, v roce 2012, hlásil Google 425 000 000 aktivních uživatelů. Pokud budeme trošku počítat, zjistíme, že se uživatelská základna rozrostla o více než 100 % za rekordní tři roky a pár měsíců navrch.

Miliarda aktivních uživatelů WhatsApp

Aby Facebook nezůstal pozadu, během několika málo okamžiků po oznámení milníku Googlu přispěchal se svým oznámením také. I v jeho případě se jednalo o komunikační nástroj, tentokrát však o nástroj krapet osobnější. WhatsApp se tedy počínaje únorem dostává také do klubu „miliardářů“.

Facebook již v září oznámil, že služba WhatsApp dosáhla hranice 900 milionů aktivních uživatelů, což znamená, že zbývajících 100 milionů uživatelů nabrala služba za necelých pět měsíců. To je opravdu obdivuhodná rychlost.

whatsapp_2

Na rozdíl od Gmailu vyrostl ale WhatsApp o poznání rychleji. Zatímco Gmail střádá své uživatele již od roku 2004, WhatsApp byl spuštěn teprve o pět let později. Gmail si své uživatele získával postupně tím, že poskytoval uživatelům velice kvalitní službu, která dodnes těžko hledá soupeře. WhatsApp se stal populární díky své osobitosti, jednoduchosti a především oblasti použití.

Každá ze služeb je jiná a navzájem si nemají jak konkurovat. Pro obě služby je ale miliardový milník obrovský úspěch. Uvidíme, jak dlouho bude trvat, než nám tito dva giganti odhalí dosažení dalších met. Službě WhatsApp by mohl růstu ještě dobře posloužit americký trh. Tamní uživatelé ji totiž zatím údajně na chuť zrovna nepřišli a považují ji za „podivínskou“. Často je to ale způsobeno právě jejím názvem, který se v angličtině plete s výrazem „what’s up“, který v překladu znamená „co je? / co se děje?

Zdroj: AP.

Daniel Macho
O Autorovi - Daniel Macho

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (7)