Microsoft vydělává 5x více na Androidu než na vlastním Windows Phone

google vs microsoft

Na první pohled se tomu těžko věří, ale Microsoft vydělává díky Androidu 5x větší částku (konkrétně 1,6 miliard dolarů), než se svým operačním systémem Windows Phone. Serveru ZDNet se podařilo dostat k zajímavým datům společnosti Nomura (ano, je to ta, se kterou Česko vedlo vleklou arbitráž), ze kterých vyplývá, že Microsoft příjmy ze systému Android lepí ztrátu vlastní divize EDD (Entertainment and Device Division). Do té spadají kromě operačního systému Windows Phone i služba Skype a vše okolo Xboxu. Xbox prý Microsoftu prodělává zhruba 2 miliardy dolarů a celá divize by bez příjmu z Androidu byla ve ztrátě kolem 2,5 miliardy dolarů.

Android-Jelly-Bean-VS-Windows-Phone-8-2

Příjmy jsou generovány na základě licenčních dohod mezi oběma společnostmi. Přepočteno na kusy – Microsoft získává z každého prodaného telefonu s Androidem zhruba 5$. Podle některých spekulací to mělo být až 15$, což se nepotvrdilo. Celý příběh je o to šťavnatější, že zisky generované systémem Windows Phone dosahují pouze 347 milionů dolarů (příjmy jsou 3,3 miliardy dolarů), což je zhruba 22% částky, kterou Microsoftu přináší Android.

Zdroj: AA, ZDnet

Matěj Machytka
O Autorovi - Matěj Machytka

Akční a věčně pozitivní člověk, studující svůj vysněný obor - marketingovou komunikaci a PR. Ujíždím na elektronické hudbě, zajímám se o DJing a jsem pravidelným… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (20)