TOPlist

microSD karta: zbytečnost, nebo nutnost? (víkendová hlasovačka)

kara_ico

Pro naše čtenáře jistě není novinkou, že vnitřní úložiště mnoha chytrých telefonů lze rozšířit pomocí paměťové karty. Zejména u starších a levnějších modelů je velikost interní paměti často nedostatečná – vždyť do 8GB prostoru se musí vměstnat operační systém i se všemi stále bobtnajícími systémovými aplikacemi a jejich následnými aktualizacemi, dočasné soubory a uživatelem nainstalované programy, nepodporující přesun na paměťovou kartu. Když k tomu „přihodíte“ ještě nějakou graficky zdařilejší hru, písničky a videa, budete s prostorem v koncích rychleji, než byste vyslovili příjmení našeho redaktora – tedy „Švec.“

A právě proto poskytují výrobci možnost rozšířit si úložiště pomocí paměťové karty formátu microSD. Bohužel ale tato „vychytávka“ nefungovala naprosto podle představ uživatelů. Na paměťovou kartu lze sice uložit písničky, videa, dokonce i přesměrovat úložiště fotoaparátu, ale řada aplikací s tímto úložištěm prostě nespolupracuje. K odklonu od paměťových karet „pomohl“ i Android 4.4 KitKat, který významně omezil přístup aplikací k tomuto typu paměti. Tento krok v podstatě znamenal, že se microSD karta na nějakou dobu ocitla mimo hru, nicméně s posledními verzemi OS Android se situace pomalu ale jistě lepší. Android 6.0 Marshmallow dokonce podporuje připojení karty k systému podobným způsobem, jako by se jednalo o interní úložiště.

Jaké jsou další argumenty pro a proti používání microSD karet? Hlavní důvod, proč si pořídit paměťovou kartu, lze shrnout do pořekadla „za málo peněz hodně muziky“ – za relativně snesitelnou částku totiž získáte poměrně velké úložiště. Ukažme si to na příkladu: jestliže si pořídíte Samsung Galaxy S6 Edge s kapacitou interní paměti 32 GB, zaplatíte za něj v průměru 19 422 Kč. Za verzi se dvojnásobnou velikosti interního úložiště zaplatíte průměrně 22 287 Kč, takže za 32 GB prostoru navíc připlatíte 2 865 Kč, to jest 89 Kč za jeden gigabajt. Za víceméně stejnou částku přitom jde koupit 128GB microSD karta Sony class10, kterou původní kapacitu „zvednete“ na více než čtyřnásobek a za 1 GB tak zaplatíte asi 23 Kč, tedy čtvrtinu. V e-shopech však jistě seženete i levnější kousky.

V čem je microSD karta nevýhodná? V její neprospěch hovoří již výše zmiňovaná slabší podpora ze strany systému a aplikací, jakož i pomalejší rychlost a spolehlivost tohoto typu úložiště ve srovnání s posledními modely interních pamětí, používaných v chytrých telefonech. S dalšími důvody, které vysvětlují odklon velkých výrobců od podpory paměťových karet, se můžete seznámit ve článku Johanny Kovaczicz 5 pádných důvodů, proč se výrobci vyhýbají microSD kartám.

Hlasovačka: je pro vás microSD karta nutností, nebo zbytečností?

Pojďme se podívat na to, jak vidí důležitost paměťové karty naši čtenáři. V následujícím hlasování můžete dvěma klepnutími vyjádřit svůj názor.

[gravityform id=“26″ title=“false“ description=“true“ ajax=“true“]

V diskuzi pod článkem se pak můžete podělit o své argumenty ve prospěch či neprospěch paměťových karet.

Hlasovačka z minulého týdne

Před týdnem jsme v rámci cyklu Víkendová hlasovačka a diskuze chtěli vědět, jak často hrajete na svých telefonech hry. Nutno konstatovat, že zastoupení „pařmenů“ v řadách našich čtenářů je nezanedbatelné – více než třetina, konkrétně 37 % respondentů, hraje každý den (20 % více než hodinu, 17 % méně než hodinu). Skoro každý den hraje hru další pětina hlasujících, což dohromady dává nadpoloviční většinu.

Na druhé straně máme 14 % čtenářů, kteří nehrají hry „prakticky nikdy,“ 7 %, jež hrají jen několikrát za měsíc a 8 % hrajících méně než několikrát za měsíc.

Hlasovačka z minulého týdne Hlasovačka z minulého týdne

Ukazuje se tak, že současné chytré telefony se staly oblíbenou herní platformou, což potvrzuje i čtenost a popularita článku z našeho pátečního cyklu Pařba na víkend.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (48)