MHDroid: S Androidem hromadnou dopravou

No Image-02

MHDroid dokáže vyhledat spojení nejen z jedné zastávky do druhé, ale také z/do aktuální polohy, nebo místa zvoleného na mapě.

Před měsícem jsme si představili aplikaci Pubtran, usnadňující cestování hromadnou dopravou. Není to ale jediný program tohoto typu pro Android – dnes se podíváme na konkurenční produkt MHDroid.

Začněme uživatelským rozhraním, které je založeno na trochu jiné filozofii než minule testovaný Pubtran, a hodnotím ho jako velmi intuitivní. Při prvním spuštění MHDroidu je uživatel dotázán, kde chce vyhledávat spojení, následně se již dostane k zadání startu a cíle. Testování probíhalo v Ostravě, proto jsem hned jako první plus zaznamenal schopnost vyhledat nejbližší zastávku MHD vzhledem k aktuální poloze načtené z GPS (malé mínus pomyslně uděluji za to, že GPS je nutné aktivovat ručně – program sám toto nenabízí). Pro mimoměstské je taková funkce neocenitelná a konkurence v našem městě zatím zaostává.

Nástupní a výstupní stanici je také možné vybrat z abecedně řazeného seznamu, ve kterém lze vyhledávat. Další možností, kterou MHDroid získává proti konkurenci nesporný náskok, je vybrání míst na mapě (použity jsou klasické mapy Google), přičemž aplikace nabídne seznam nejbližších zastávek vzhledem k zadaným polohám. Tímto způsobem lze například zadat místo svého bydliště, kam nejspíš budete jezdit nejčastěji, případně je možné další často navštěvované destinace přidat do oblíbených (to lze provést i dlouhým stiskem vybrané zastávky v seznamu). Oblíbené položky jsou pak řazeny podle pravděpodobnosti užití vzhledem k aktuální poloze a času. Uživatel je tedy ušetřen nutnosti zjišťování názvu zastávek – stačí, pokud ví, odkud a kam chce jet a program vše podstatné najde sám.

Zadat výchozí a cílovou stanici je možné několika způsoby

Zadat výchozí a cílovou stanici je možné několika způsoby

Základní hledání tedy probíhá následovně: na záložce Start zvolíte počáteční zastávku, na záložce Cíl kde chcete vystoupit a na poslední Spoje můžete prohlížet výsledky. Volitelně je možné nastavit i jiný než aktuální čas odjezdu. Stejně jako u konkurence ale nelze zadat požadovaný čas příjezdu. Najít spojení zpět je otázkou stisku jednoho tlačítka, kterým přehodíte výchozí a konečnou zastávku.

Výsledky vyhledání spojení

Výsledky vyhledání spojení

Proti Pubtranu výrazně chybí podrobný přehled všech stanic/zastávek, jimiž budete projíždět, s časy příjezdů a odjezdů, což považuji za důležitou funkci (např. pokud chcete znát, po které zastávce budete vystupovat). Škoda, že v případě vlaků není možné zobrazit aktuální zpoždění, což se také může cestovatelům hodit.

Seznam podporovaných měst je proti Pubtranu, který jich nabízí 38, poněkud chudší, neboť čítá třináct položek. Aktuálně to jsou:

  • Brno
  • České Budějovice
  • Hradec Králové
  • Jihlava
  • Karlovy Vary
  • Liberec
  • Olomouc
  • Ostrava
  • Pardubice
  • Plzeň
  • Praha
  • Ústí nad Labem
  • Zlín

Kromě toho nechybí ani meziměstská spojení vlakem a/nebo autobusem.

Vybírat můžete ze třinácti měst a meziměstských spojů

Vybírat můžete ze třinácti měst a meziměstských spojů

Přes menu lze informace o vybraném nebo o všech spojích sdílet, tedy poslat e-mailem, SMSkou či zkopírovat do schránky. Diskutabilní je možnost zobrazení cesty na mapě, kde bych čekal podrobnou mapku, zobrazující jednotlivé body cesty, nicméně zobrazeny jsou pouze spojnice mezi startem a cílem, případně ještě přestupní zastávky.

Zobrazení mapy trasy je spíše orientační

Zobrazení mapy trasy je spíše orientační

Resumé

Zásadní přínos MHDroidu vidím ve schopnosti vyhledat spojení nejen z jedné zastávky do druhé, ale také z/do aktuální polohy, nebo místa zvoleného na mapě. Ocitnete-li se v neznámém městě, pak vám tato funkce ušetří nemálo starostí a třeba i pomůže najít nejbližší zastávku na mapě. Jedinou větší výtku mám k chybějícím podrobnostem o zvoleném spoji – především pak průjezdním zastávkám.

Verdikt, zda je lepší Pubtran nebo MHDroid, tedy nepadne, neboť obě aplikace nabízejí užitečné funkce, jež v té druhé chybí a patrně zcela bezkonkurenční produkt by vznikl vytažením jednotlivých předností a spojením do jednoho programu. Rozhodnutí tedy zůstává na vás, uživatelích a budeme rádi, když se o své názory podělíte v diskuzi pod článkem.

Informace o programu

Testovaná verze: 20100919-2
Cena: zdarma (je možné přispět autorům přes PayPal)
Autoři: Petr Nálevka a Martin Šťáva
Web programu: http://sites.google.com/site/androidmhdroid/home
Velikost aplikace v telefonu: 0,96 MB
QR kód:

QR kód MHDroid

QR kód MHDroid

Článek byl převzat z Blog.Zarohem.cz.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (11)