Mějte svá data pod kontrolou

logo_00000

Vejde se tam ještě ten film? Kam se podělo tolik volného místa? Já snad ten soubor fakt smazal… Poznáváte svá slova? Máme pro Vás trojici aplikací, která Vám v podobných situacích usnadní život.

Úvod

S přibývající velikostí úložného prostoru, která se dnes vyšplhala na desítky gigabajtů, se mobilní telefony stávají úložištěm pro velké množství dat, ať už písniček, filmů, obrázků, dokumentů nebo aplikací. Mít přehled o všech svých datech tak přestává být jednoduché a spousta z Vás se určitě nespokojí jen s údajem, kolik volného místa máme ještě k dispozici. Ukážeme si proto dva nástroje, díky kterým budete mít naprostý přehled, co se ve Vašem telefonu skrývá za žrouty paměti a kolik místa si ukusují pro sebe. Třetí do party je aplikace, s jejíž pomocí bude možné obnovit smazané soubory, což se může hodit v případě, že nějaký soubor smažete omylem, nebo si po delší době vzpomenete, že onen smazaný soubor by se přeci jen mohl ještě hodit.

Storage Analyser

Tohoto  pomocníka skvěle vystihuje samotný název aplikace. Po spuštění zanalyzuje datová úložiště a naservíruje nám všechny potřebné informace. Dozvíme se tak například zbývající volné místo na všech úložištích, počet souborů a složek, jejich velikost a procentuální zastoupení, velikost dat v dočasné paměti atp. To vše v příjemném a přehledném kabátku.

20120209_194521

Ve spodní části pod lištou s údajem o počtu souborů a složek a celkovém volném místu nalezneme tři tlačítka. Prvním z nich vybíráme úložiště, které si přejeme prohledat. Zajímavou možností je i prohlížení oddílu na paměťové kartě pro aplikace, což ocení uživatelé používající A2SD. Prostřední tlačítko slouží pro aktivování filtrování složek. Složku přidáme do filtru delším podržením prstu a volbou Filter. Posledním, pravým, tlačítkem určujeme, podle jakého kritéria se mají složky řadit. Na výběr máme řazení podle velikosti, názvu, data přidání nebo počtu souborů.

20120209_194524

Chcete-li se dozvědět přehled novinek, zobrazit tipy, sdílet program s přáteli nebo zabrouzdat do nastavení, svůj prst směřujte na ikonu třech teček nacházející se v pravém hornímrohu.

20120209_203143

cfc160409bd1852553a13b5f9e57d2d2?s=128&d=retro&r=G
The app was not found in the store. :-(

Undelete

Jistě každý z nás tu situaci zažil. V přesvědčení, že daný soubor už nikdy nebudete potřebovat, jste jej smazali a druhý den se za to proklínali. Nemusí však být nic ztraceno. Smažeme-li totiž nějaký soubor, fyzicky na disku stále zůstává, systém mu připíše status „smazán“ a dokud není přepsán jinými daty, je možné jej ve většině případů znovu obnovit. Z toho je patrné, že obnovení souboru bude záležet na více aspektech. Je-li soubor smazán a s telefonem od té doby nebudete pracovat (=přepisovat data), je šance na obnovení poměrně vysoká. Naopak vzpomenete-li si na smazaný soubor po týdnu a telefon jste nijak nešetřili, šance rapidně klesají.
Tato jednoduchá aplikace prohledá paměť telefonu, vyhledá smazané soubory (ve FAT32 mají hodnotu 0xE5 na začátku názvu) a pokusí se je obnovit. Nutno poznamenat, že k těmto operacím jsou vyžadována práva root. Na aplikaci upozornil ve své zprávičce také kolega Honza Šesták.

Na úvodní obrazovce volbou Select storage zvolíme paměť, ze které byl soubor smazán (v mém případě je přístupná pouze paměťová karta) a volbou Scan storage započne telefon prohledávat médium na smazané soubory.

20120209_230826

V přehledném výpisu nalezených souborů lze vyhledávat v poli Enter search text here… v horní části obrazovky. Pogram dokáže roztřídit jednotlivé typy souborů na obrázky, hudbu, video, dokumenty a archivy. Mezi jednotlivými obrazovkami s typy souborů lze přepínat tahem prstu do stran. Ve spodní části jsou tři tlačítka – volbou Select All označíme  všechny soubory ve výpisu, pomocí Restore obnovíme označené soubory a možnost Shred vybrané soubory nadobro smaže (přepíše data a nebude možné je znovu obnovit).

20120209_231259

Verze zdarma dokáže nalézt všechny smazané soubory, obnovit však dokáže jen obrázky. Najde-li tedy aplikace nějaký postrádaný soubor a není to obrázek, musíte se rozhodnout, zda Vám záchrana stojí za necelých 56 Kč, což je cena za plnou verzi aplikace.

Undeleter Recover Files & Data
Undeleter Recover Files & Data

Závěr

Hledáte-li ve svém telefonu tajemného žrouta dat nebo jen kontrolujete, jak jste na tom s volným místem, první dvě aplikace Vám tyto činnosti značně usnadní. Potěší i fakt, že ze své peněženky nemusíte vytáhnout ani zlaťák, jsou totiž obě v základních verzích zdarma. Pátráte-li po ztraceném důležitém souboru, pomoc můžete hledat u aplikace Undelete, která ale vyžaduje root a plnohodnotné obnovování umožňuje až placená verze. Některá data jsou však důležitá a ani tyto dva aspekty nemusí být překážkou.

Používáte nějakou podobnout aplikaci? Podělte se v komentářích.

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (8)