MediaFire: 50 GB v cloudu pro vašeho Androida

mediafire_ico

MediaFire je poměrně dobře známý server pro on-line ukládání a sdílení souborů. Před týdnem byla vydána aplikace pro Android, což by samo o sobě možná nebylo až tak zajímavé, kdyby uživatelé serveru nedostávali jako dárek 50 GB volného místa. S předstihem můžeme říci, že existují určitá omezení, kvůli kterým možná bude tato aplikace o něco méně atraktivní.

Přijít v dnešní době, kdy ke spočítání všemožných cloudových úložišť už zdaleka nestačí prsty na obou rukách, se zásadní konkurenční výhodou, není jednoduché. Alternativ je celá řada – například Dropbox nabízí zkušenostmi prověřenou obousměrnou synchronizaci mezi více platformami, Disk Google zase zázemí silné společnosti. MediaFire jako důvod, proč byste si měli vybrat právě tuto službu, zvolilo poskytovanou kapacitu – 50 GB pravděpodobně nikde jinde zadarmo nedostanete.

MediaFire přitom není v segmentu mobilních zařízení nováčkem – již dříve byla vydána aplikace pro iOS.

Aplikace sama o sobě umožňuje nahrávat, stahovat, vyhledávat a zobrazovat soubory. Z funkčního hlediska není ani zdaleka tak vybavená, jako například Dropbox.

Co slibuje?

V oficiálním popisku v Obchodě Play se dočtete, že aplikace nabízí následující funkce (v závorce přidáváme naše postřehy):

  • Všechny vaše důležité soubory na dosah ruky.
  • Zobrazení dokumentů, tabulek, prezentací, videí a poslech hudby (omezené možnosti).
  • Pořízení a odeslaní fotografie a videa přímo z aplikace (samotné fotografování či natáčení videa je ale realizováno přes jiný program).
  • Možnost nahrávání fotek z galerie (ovšem pouze po jedné).
  • Vytváření a správa složek.
  • Sdílení souborů zasláním odkazu ke stažení e-mailem, SMSkou, nebo prostřednictvím jiné aplikace, například na sociálních sítích (obdoba služeb LeteckaPosta.cz apod.).
  • Rychlé prohledávání souborů a složek.

Instalace a přihlášení

Stahovat budete 6,8 MB velký instalační balíček. Po spuštění budete požádáni o zadání přihlašovacích údajů – jména a hesla. Překvapivě není možné vytvořit si účet přímo z aplikace, ale je nutné tak učinit na webových stránkách v sekci Sign Up. Následně budete muset ještě PINem potvrdit zadanou e-mailovou adresu – v opačném případě bude účet omezen na padesát stažení. PIN vám přijde e-mailem do zadané schránky.

Teprve poté je možné provést přihlášení v mobilní aplikaci. Další přihlášení pak probíhají automaticky, pokud v nastavení tuto možnost nedeaktivujete.

Přihlášení k MediaFire v mobilní aplikaci Přihlášení k MediaFire v mobilní aplikaci

Uživatelské prostředí

Po prvním spuštění uvidíte pouze modrou lištu s logem a tlačítkem pro vyhledávání v horní části obrazovky, zbytek prostoru pak vyplní bílá plocha se skoro neviditelným nápisem This Folder Is Empty.

Takto vypadá aplikace po prvním spuštění Takto vypadá aplikace po prvním spuštění

Prakticky všechny funkce se skrývají pod tlačítkem [Menu]. Autoři aplikace tedy nedbali na doporučení a neudělali uživatelské rozhraní ve stylu Holo UI, což je škoda – zrovna u takové aplikace by se jistě uplatnilo. Jistě si také všimnete, že nabídky nejsou lokalizovány do češtiny.

Prakticky všechny funkce se skrývají pod tlačítkem Menu Prakticky všechny funkce se skrývají pod tlačítkem Menu

Co tedy můžete dělat? Například vytvářet nové složky – k tomu slouží tlačítko New Folder. Kromě nahrávání souborů můžete složku sdílet, zkopírovat odkaz na ni do schránky, nastavit ji jako soukromou, přejmenovat, přesunout a smazat. Všechny možnosti jsou dostupné po tapnutí na „zobáček“ po pravé straně příslušného řádku.

Co bychom asi od aplikace pro práci se cloudovým úložištěm čekali, je možnost nahrávání souborů. Ta je v nabídce Upload File, následně v integrovaném správci souborů zvolíte požadovaný soubor. Ještě před odesláním lze soubor přejmenovat.

...poté ho můžete přejmenovat …poté ho můžete přejmenovat

Zde ale narážíme na potenciálně poměrně zásadní nedostatek – v jednu chvíli lze totiž vybrat a poslat jen jeden soubor. Nahrané soubory pak lze sdílet, zkopírovat odkaz do schránky, nastavit jako soukromé, přejmenovat, přesunout, smazat a stáhnout (zde je viditelný rozdíl proti složkám – celé složky stahovat nelze).

Soubory je také možné otevírat, a to buď lokálně, nebo přímo v aplikaci. Druhá možnost ale není stoprocentně funkční – například prohlížení tabulky s více listy byla všechno možné, jen ne intuitivní a uživatelsky přívětivé. Přehrávání hudby a videa sice funguje, nicméně k samotné reprodukci je nutná aplikace třetí strany, která umí přehrát streamované audio resp. video.

Další dvě možnosti Take a Picture a Take a Video nabídnou aplikaci pro pořízení fotky nebo videa, přičemž výsledný soubor je následně odeslán do úložiště.

Soubory je také možné otevírat, a to buď lokálně, nebo přímo v aplikaci Soubory je také možné otevírat, a to buď lokálně, nebo přímo v aplikaci

Druhá možnost ale není stoprocentně funkční Druhá možnost ale není stoprocentně funkční

Zklamáním pro nás byla volba Gallery Upload, od které bychom očekávali možnost odeslání více než jedné fotky nebo videa z galerie.

Volba Gallery Upload pro nás byla  Zklamáním Volba Gallery Upload pro nás byla Zklamáním

Poslední sekce Settings nabízí odhlášení od aktuálního účtu, dále zde můžete vidět vaše jméno, e-mail a datum založení účtu. Jediné dvě možnosti, které může uživatel ovlivnit, jsou zobrazování náhledů a ne/odhlašování aplikace při jejím opuštění.

Sdílení/odesílání zatím (?) nefunguje

Pokud jste si zvykli na systémové sdílení dat mezi aplikacemi, vězte, že nic takového aplikace MediaFire (doufáme, že jen zatím) nepodporuje. Nemůžete tak například ve správci souborů či v Galerii odeslat vybrané soubory, fotky, videa nebo dokumenty přes kontextovou nabídku Sdílet/Odeslat do. To vnímáme jako poměrně zásadní nedostatek, srážející funkčnost a využitelnost celé aplikace. Jedinou cestou, jak cokoli nahrát na server, je tedy spuštění aplikace a volba Upload File. Přitom například automatický upload všech nových fotek v telefonu patří k nejužitečnějším funkcím konkurenčního Dropboxu.

To ovšem není zdaleka jediné omezení. Ve verzi zdarma může být maximální velikost jednoho nahraného souboru 200 MB a službu musíte využít alespoň jednou za 300 dnů.

Zdarma, nebo za peníze?

Pokud by vám nestačilo 50 GB, nebo potřebujete ukládat i větší soubory, nabízí MediaFire další programy – ty jsou již ale placené. Ve zkratce:

  • Personal za 1,50 dolaru měsíčně nabídne 50 GB a jeden soubor může mít až 1 GB.
  • Pro za 4,50 dolaru měsíčně nabídne 250 GB a jeden soubor může být velký až 4 GB.
  • Business za 24,50 dolarů měsíčně poskytne 1 TB a velikost jednoho souboru je omezena na 10 GB.

Kromě toho nabízejí vyšší tarify také další výhody – například odstranění reklamy, delší dobu platnosti jednorázových odkazů, uživatelsky definovatelné odkazy na složky a další funkce.

Resumé

Celkově vzato jsme tedy zatím z klienta cloudového úložiště MediaFire poněkud na rozpacích. Pojďme si to shrnout:

Hodnocení:

+ 50 GB úložiště zdarma.
+ Soubory jsou dostupné kdekoli, kde máte Internet (z jiných platforem využijete webové rozhraní).
– Nemožnost odesílat do cloudu více souborů najednou.
– Nemožnost stahovat z cloudu celé složky.
– Absence spolupráce s ostatními aplikacemi skrze systémové sdílení.
– Omezení velikosti souboru na 200 MB.
– Rychlost (nahrání/upload 171MB souboru trvalo přes 15 minut).
– Nemožnost registrace nového účtu přímo z aplikace.

V tuto chvíli si tedy umíme představit praktické využití ve stylu serverů LeteckaPosta.cz – tedy pokud potřebujete někomu poslat soubor, který by neprošel přes e-mailový server, můžete ho nahrát do cloudu a příjemci pouze pošlete odkaz ke stažení. Na zálohování dat se toto úložiště ve verzi zdarma nehodí, ať už z důvodu nemožnosti přenášet více souborů najednou, nebo kvůli omezení maximální velikosti souboru. Oblíbenou synchronizaci mezi více zařízeními či upload fotek, jak je nabízí Dropbox, pak MediaFire nenabízí vůbec.

MediaFire
MediaFire

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (11)