TOPlist

Mapy Google pomohou vozíčkářům i maminkám s kočárky

mapy-google-pomohou-vozickarum-ico

Skupina zaměstnanců společnosti Google věnovala 20 % svého pracovního času tomu, aby usnadnila život vozíčkářům a maminkám s kočárky. Díky této aktivitě Mapy Google pomohou při výběru podniku, neboť budou poskytovat údaje o tom, zda nabízí bezbariérový vstup.

Mapy Google pomohou vozíčkářům Mapy Google pomohou vozíčkářům

Proč jsme hned v první větě psali o dvaceti procentech pracovního času? Protože podle oficiální politiky mohou zaměstnanci společnosti Google trávit až 20 % pracovní doby prací na jiných projektech, které nesouvisejí s jejich hlavní náplní. Právě takto v minulosti začaly projekty, jako jsou například Gmail, AdSense či Google News. Aby zaměstnanec mohl využívat této výhody, musí o ni požádat svého nadřízeného. Většina to však nedělá, což potvrzuje si ředitel pro personální otázky Lazlo Bock. Jednou z výjimek je produktový manažer Disku Google Rio Akasaka, který v rámci 20% výjimky pracuje na funkcích pro usnadnění přístupu v Mapách Google.

Mapy Google pomohou i díky komunitě

V posledním roce se Akasaka se svým týmem věnoval zavedení pravidel přístupnosti do Map Google. V současnosti poskytuje tato aplikace celou řadu informací o podnicích a institucích, jako jsou otevírací doba, adresa, exponované hodiny, recenze či fotky. Nicméně údaj o bezbariérovém vstupu až dosud chyběl. Nově by se v podrobnostech měla zobrazovat informace o přístupnosti pro lidi s omezenou pohyblivostí.

Odkud budou Mapy Google tuto informaci čerpat? Spolehnou se v tomto směru na svou komunitu „Místních průvodců“, což jsou uživatelé, kteří jsou ochotni odpovídat na otázky, týkající se navštívených míst. Na počátku tohoto roku přibyla v pokládaných dotazech otázka na přístupnost pro vozíčkáře, přičemž z milionů odpovědí získal Google poměrně dobrý základ pro další zpracování. Vypadá to sice jako marginální změna, nicméně pro uživatele, odkázané na invalidní vozík či hole, nebo pro maminky s kočárky je to docela důležitá informace.

Akasaku zaujala skutečnost, že neexistují žádná pravidla, kterými by se řídily požadavky na přístupnost mapových aplikací. Proto přišel s vlastním nápadem, který by měl usnadnit život všem uživatelům s omezenými možnostmi pohybu. Funkce je zatím k dispozici jen na území Spojených států, nicméně časem by se měla objevit i u nás.

Zobrazení informací o bezbariérovém vstupu Zobrazení informací o bezbariérovém vstupu

Co říkáte na to, jak Mapy Google pomohou vozíčkářům? Máte nějaké další nápady, jak by se v tomto směru mohly zlepšit? Napište nám je do diskuze pod článkem!

Zdroj: businessinsider.com, engadget.com, thenextweb.com, theverge.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (6)