Mapy Google 9.19 s mnoha novinkami (nejen) v navigaci (+odkaz pro stažení)

mapy_google_919_ico

Vývojáři Google se po svátcích a veletrhu CES vrátili zpět do plného nasazení a jako první se uživatelé v tomto roce dočkali aktualizace aplikace Mapy Google. Nejnovější verze s číslem 9.19 přináší pěknou porci novinek!

Mapy Google 9.19 přinášejí pěknou porci novinek! Mapy Google 9.19 přinášejí pěknou porci novinek!

Přibyla obrazovka pro nastavení časové osy, která poskytuje lepší kontrolu nad touto funkcí. Novinkou je také přepínač pro rychlé zapnutí a vypnutí hlasových pokynů navigace. Asi nejzajímavější je nový režim řízení, využívající znalosti Googlu o návycích a historii vyhledávání k předpovídání cíle cesty a zobrazování užitečných informací během jízdy.

Režim řízení

Navigace je nesporně jednou z nejužitečnějších funkcí Map Google, ale jsou chvíle, kdy je poněkud zatěžující ručně vybírat každý cíl. Situaci na cestě vám navíc mohou zkomplikovat uzavírky nebo kolony. S novou verzí aplikace Mapy Google je tu i nový režim řízení, který poskytne uživateli řadu užitečných informací.

Mód řízení je nová verze režimu navigace, využívající historii polohy a hledání na webu k tomu, aby odhadla, kam máte namířeno. Na základě těchto dat pak dokáže poskytnout dopravní informace a odhadovaný čas příjezdu. V podstatě je to taková zkratka, jako zástupci pro cestu domů či do zaměstnání, s tím rozdílem, že nabízí cíle na základě vašeho obvyklého chování. Nový režim lze spustit pomocí zástupce na úvodní obrazovce nebo z postranní nabídky přímo v aplikaci.

Dostáváme se k malé komplikaci, která s tímto módem souvisí: režim řízení je nutné aktivovat. Postup sice nefunguje všem, nicméně několik uživatelů potvrdilo, že cesta vede přes:

  1. Nastavení v postranní nabídce.
  2. Odhlásit se z Map Google.
  3. Ukončení aplikace.
  4. Spuštění aplikace.
  5. Nastavení v postranní nabídce.
  6. Přihlásit se.

Další uživatelé pak tvrdí, že k zobrazení režimu řízení pomohla až aktualizace aplikace Google, případně svezení telefonu se spuštěnými Mapami v autě. Některým se však nepovedlo k této možnosti dostat žádným z uvedených způsobů, což byl i případ našeho redakčního telefonu Sony Xperia Z3 s oficiálním Androidem 5.1.1 Lollipop.

Zapnutí a vypnutí hlasových pokynů

Rozhraní navigace, jež je součástí Map Google, řadě uživatelů vyhovuje, nicméně ozývají se i poměrně početné kritické hlasy na jeho ergonomii. V minulosti byl například přímo na obrazovce s mapou přepínač pro vypnutí a zapnutí hlasových pokynů během navigování. Pozdější aktualizace „přestěhovala“ tuto nabídku pod plovoucí akční tlačítko, kde bylo o něco méně na očích a vyžadovalo jedno klepnutí navíc.

Mapy Google 9.19 vracejí tlačítko hlasových pokynů zpět na obrazovku navigace, kde se vměstnalo mezi ikony vyhledávání a režimu zobrazení. Po klepnutí se zobrazí dvě nebo tři možnosti: zapnutí zvuku, pouze upozornění a vypnutí zvuku. Hlášení upozornění je možné zapnout pouze v režimu standardní navigace, zatímco v novém režimu řízení tato volba chybí. Přepínání mezi zvukovými režimy sice i nadále vyžaduje dvě klepnutí, ale nyní je mnohem intuitivnější a zřejmé, než tomu bylo dříve.

Nastavení časové osy

Časová osa je poměrně elegantní způsob, jak můžete zjistit, co jste dělali a kde všude jste byli během krušného víkendu :). Nejde sice o zcela přesné sledování, nicméně i tak může být velmi užitečné. Mapy Google 9.19 přidávají novou obrazovku nastavení, skrze kterou lze ovlivnit, co bude zobrazováno a jaké údaje jsou shromažďovány.

Do této sekce se dostanete přes kontextovou nabídku, kde bylo dosud možné jen spravovat nastavení polohy a nově je zde nabídka Nastavení časové osy.

Ve starší verzi bylo jedinou možností smazání historie polohy, a to buď pro konkrétní den, nebo jako celku. Nová obrazovka nabízí několik možností, jak omezit ukládaná data. Kromě toho lze povolit, či zakázat zobrazování souvisejících obrázků z Fotek Google nebo zdali má být ke zpřesňování identifikace míst používána historie vyhledávání a aktivita aplikací. V tomto případě ale jde jen o jemné ladění uživatelské zkušenosti, nikoli o zásadní funkce.

Něco se chystá?!

Redaktoři serveru Android Police se podívali na zoubek zdrojovým kódům aplikace Mapy Google 9.19. Tentokrát objevili náznaky, že by se v programu měla objevit nějaká forma seznamu (konkrétně jde o úryvek, obsahující hlášku „Unable to load your to-do list“). Co přesně bude dělat a jak to bude fungovat, není jasné, neboť zde nejsou dostatečná vodítka k určení, zda půjde o izolované seznamy, nebo spojení s některou z několika služeb Google, které seznamy nabízejí. Nicméně samotná informace, že něco takového se objevilo v kódu, je hodna pozornosti.

Možná Google chystá nabídku navigace na více cílů najednou, případně (a to bychom hodně ocenili) poskytne nejkratší nebo nejrychlejší cestu mezi zvolenými body. Bez dalších faktů to ale jsou jen zbožná přání, a jediný řetězec vytržený z kontextu skutečně nic nepotvrzuje, ani nevyvrací.

Kde stáhnout Mapy Google 9.19?

Mapy Google 9.19 jsou postupně uvolňovány standardní formou jako aktualizace. Na jejich stažení ale budete muset několik hodin až dnů počkat. Pokud se vám čekat nechce, je možné stáhnout si instalační balíčky z následujících odkazů. V takovém případě je ale nutné povolit v systémovém nastavení instalaci aplikací ze zdrojů třetích stran.

Soubory APK jsou podepsány Googlem a aktualizují/nahrazují stávající verzi aplikace. Kryptografický podpis zaručuje, že soubor je bezpečný pro instalaci a nebylo s ním v žádném případě manipulováno.

Google Maps
Google Maps

Zdroj: Android Police.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (6)