LG Optimus L9 – pořádné pádlo za hubičku [recenze]

lg-optimus-l9

Velký displej, dlouhá výdrž, kvalitní zpracování a přitom nízká cena. To vše slibuje LG Optimus L9. Dostojí svým slibům? To se dozvíme v dnešní recenzi.

LG Optimus L9 mc1

Na testování jsme měli k dispozici předprodukční vzorek, který ještě mohl obsahovat nějaké nedodělky a ani balení nebylo finální, takže jemu se věnovat nebudeme. V obchodech by pak telefon měl samozřejmě obsahovat základní příslušenství jako nabíječku, USB kabel, sluchátka a možná i NFC tag.

Vzhled a konstrukce

Optimus L9 sází stejně jako celá L řada na ostře řezané hrany a stylový vzhled. Telefon bude k dispozici ve dvou barvách a to černé (tu měl námi testovaný kousek) a bílé. Dominantou přední strany je samozřejmě displej. Nad ním nalezneme logo LG, reproduktor pro telefonní hovory, kameru pro videohovory a senzor přiblížení. Bohužel chybí světelný senzor, který by zajišťoval automatickou regulaci jasu displeje. Pod displejem se potom nachází prostřední hardwarové a po jeho stranách dvě senzorová tlačítka. Prostřední (Home) tlačítko je sice hodně úzké, ale díky tomu, že mírně vystupuje na okolí, není problém s jeho mačkáním. Levé senzorové tlačítko slouží jako šipka zpět a pravé pro přístup k nastavení či dalším možnostem. Jejich citlivost je velmi dobrá a podsvícení také. Šipku pro návrat bychom sice raději viděli na pravé straně, ale je to jenom otázka zvyku a po pár dnech si na to zvyknou i ti, kteří měli na předchozím telefonu šipku na opačné straně.

DSC02460

Boky jsou tvořeny dvěma pruhy s pokoveným plastem, mezi nimiž je úzký proužek z vroubkovaného plastu. Jedinou věcí na pravém boku je zapínací tlačítko, které je poměrně hodně zapuštěné (nebo spíše málo vystouplé) a občas chvilku trvá, než jej nahmatáte a zmáčknete. Na druhou stanu místo něj můžete použít prostřední tlačítko pod displejem. Na opačné straně je tlačítko pro ovládání hlasitosti, v prostřední části zřetelně rozděleno malým výstupkem. Horní část si pro sebe zabrala zdířka na 3,5 mm jack a dírka prvního mikrofonu, spodní část zase microUSB vstup a druhý (hlavní) mikrofon.

DSC02488

Zadní část překrývá jeden velký plastový kryt s vroubkovaným povrchem. Jeho celistvost přerušuje akorát čočka fotoaparátu s přisvětlovací diodou a mřížka, za kterou se ukrývá hlasitý reproduktor.

DSC02515

Baterie je volně vyměnitelná a dostat se k ní lze „sloupnutím“ zadního krytu. Tím samým manévrem se dostaneme i k SIM kartě (standardní velikost) a paměťové kartě (k jejímu vyjmutí ale musíte vydělat baterii).

 DSC02486

Jako celek působí telefon velmi pevně a je kvalitně zpracován. Nikde nic nevrže a snad i něco vydrží. Jediným slabým místem by mohl být velký zadní kryt, který v prostřední části úplně nedoléhal na tělo telefonu, ale nejednalo se o nic vážného.

Rozměry telefonu jsou 131,9 x 68,2 x 9,1 mm a není to žádný drobeček. Pokud máte rádi telefony, které se dobře ovládají jednou rukou, poohlédněte se jinde. Na druhou stranu je nutno dodat, že díky malým okrajům kolem displeje se jedná ve své kategorii o jeden z nejmenších modelů a při porovnání se Samsungem Galaxy SII, který má 4,3 palcový displej, je nárůst velikosti celkem zanedbatelný. Telefon dobře padne do ruky a na svou velikost je překvapivě lehký (125 g).

DSC02476

Hardwarové parametry

  • 1 GHz dvoujádrový procesor (TI OMAP 4430)
  • Grafický akcelerátor PowerVR SGX 540
  • 1 GB RAM
  • 4 GB úložiště, microSD karty (až 32 GB)
  • 4,7 palcový IPS displej s qHD rozlišením (960 x 540 pixelů)
  • HSPA+: 21 Mb/s, HSUPA: 5,76 Mb/s
  • Wi-Fi: 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, DLNA, Wi-Fi hotspot
  • NFC
  • Bluetooth: 3.0 (A2DP)
  • GPS, A-GPS
  • Systém Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich s rozhraním Optimus UI
  • fotoaparát: 5 MPx (2392 x 1944 pixelů), automatické zaostřování, LED blesk, Full HD video
  • přední kamera: VGA (640 x 480 px)
  • FM rádio
  • Baterie: Li-Po 2150 mAh
  • Rozměry: 131,9 x 68,2 x 9,1 mm
  • Hmotnost: 125 g

Katalog Android zařízení

Katalog Android zařízení

Specifikace, recenze, galerie, video, hodnocení, porovnávání...

Pro více informací navštivte náš katalog zařízení.


Hardwarově sice není „eldevítka“ top telefon, ale rozhodně se nejedná o žádné ořezávátko. Máme zde dvoujádrový procesor od Texas Instruments, který se stará o plynulý chod systému a grafický akcelerátor PowerVR SGX 540, se kterým ani náročné hry nejsou problém. Paměť RAM má hodnotu 1 GB, z čehož je uživateli reálně dostupných 767 MB.

Screenshot_2012-11-08-12-44-59

Vnitřní paměť telefonu je 4 GB, ale dostupných je pouze 2,3 GB a tato paměť je sdílená pro soubory i aplikace. Naštěstí nechybí slot na paměťové karty. Problém s místem by mohl nastat, pouze pokud byste chtěli nainstalovat mnoho her náročných na místo, ale my jsme se s nedostatkem místa nesetkali.

Screenshot_2012-11-08-12-44-47

Bohatou konektivitu zajišťují rychlé datové přenosy HSPA+ (teoreticky až 21 Mb/s), Bluetooth třetí generace, Wi-fi podporující Wi-fi Direct a nechybí ani v poslední době stále více rozšiřující se NFC (podporován je Android Beam pro přenos souborů).

Displej

Velký displej s úhlopříčkou 4,7 palců bude jistě velkým lákadlem tohoto přístroje. Jak je na tom s jeho kvalitou? Inu, vůbec to není špatné. Jedná se o IPS displej a má rozlišení qHD, tedy 960 x 540 pixelů. Použitá výrobní technologie zaručuje dobrou čitelnost na slunci a velké pozorovací úhly, což se zde potvrdilo. Ani na přímém (podzimním) slunci nebylo problém displej přečíst, barvy byly věrné i při různém natočení telefonu a zkrátka na displej byla radost pohledět. Nevýhodou je, že intenzitu podsvícení si budete muset regulovat sami, neboť telefon postrádá světelné čidlo.

DSC02498

U takto velkých úhlopříček jsme většinou zvyklí na rozlišení 720p a zde máme pouze qHD. Přesto bylo zobrazení dostatečně jemné, a pokud člověk není zvyklý na HD displej, ani si toho nevšimne.

 DSC02499

Displej dokáže rozpoznat až 10 dotyků najednou (asi to nikdy nikdo nevyužije, ale jenom tak pro informaci).

Screenshot_2012-11-08-11-37-59

Systém

Telefon běží na Androidu ve verzi 4.0.4 a na něm je nástavba od LG s názve Optimus UI 3.0. Je zde sedm pohotovostních obrazovek, na které si můžeme umisťovat dle libosti ikony a widgety. V dolní části máme čtyři ikony, které si taky můžete přizpůsobit podle sebe. LG šlo dokonce tak daleko, že si ke každé ikoně předinstalované aplikace můžete vybrat vlastní obrázek. Stačí podržet na ikoně chvilku prst, poté co jej pustíte se u ikony objeví malý štěteček a pokud na ikonu klepnete znova, dostanete se do nabídky, kde si můžete vybrat jeden z mnoha nabízených obrázků. V nastavení si pak můžete vybrat ze čtyř přednastavených témat, které změní vzhled téměř všech ikon a také vzhled celého prostředí.

Screenshot_2012-01-20-08-38-01

Screenshot_2012-11-05-10-26-49

 

To však není vše, v nastavení je spousta dalších možností, jak si přizpůsobit systém k obrazu svému. V nastavení si například můžete vybrat, jaký efekt se bude zobrazovat při přecházení mezi pohotovostními obrazovkami, jak dlouho budou svítit přední tlačítka, nechat si zobrazit stav baterie v procentech v notifikační liště a další detaily, mezi nimiž si snad nedokážu vybavit něco, co by mi chybělo. Nastavení je opravdu bohaté a Optimus UI 3.0 je asi první nástavba, u které jsem neměl nutkání nahrazovat ji alternativním launcherem, neboť vše si bylo možno přizpůsobit dle libosti.

Screenshot_2012-11-08-12-51-01

Screenshot_2012-11-08-13-31-37

Snad jedinou nevýhodou je celkově velká náročnost na paměť RAM, kdy bývá často z dostupných 767 MB volných cca jenom 100 MB a například po ukončení nějaké náročnější hry chvilku trvá, než se znova načtou všechny ikony a widgety na plochách.

Screenshot_2012-11-08-12-53-28

Aktualizace na novější verzi systému zatím nebyla oznámena, snad se Jelly Beanu dočkáme.

Notifikační lišta

Notifikační lišta oproti standardu doznala lehkých úprav. Samozřejmě zde najdeme nejrůznější upozornění, rychlý přístup k nastavení a jak jsme zvyklí z nástaveb výrobců, i zde máme několik přepínačů pro rychlé zapnutí wifi, bluetooth apod. LG ale šlo dál a můžeme si přímo vybrat přepínače dle libosti. V případě, že zvolíte více přepínačů, než se vejde na obrazovku, není problém dostat se k ostatním pomocí posunutí, tudíž je jedno, kolik si jich zvolíte.

Screenshot_2012-11-08-12-47-03

Zamykací obrazovka

Telefon se odemyká po stisknutí zapínacího tlačítka na pravém boku nebo stisknutím prostředního tlačítka pod displejem. Zamykací obrazovka lze plně přizpůsobit. Můžete si vybrat druh zámku (posunutí, gesto, PIN, heslo, rozpoznání tváře), tapetu na pozadí, libovolné čtyři aplikace, ke kterým chcete mít rychlý přístup a také styl hodin. Užitečnou funkcí je také možnost nastavit si, za jak dlouho se telefon po vypnutí obrazovky uzamkne.

Screenshot_2012-10-26-22-49-08

Screenshot_2012-11-05-23-27-45

Úsporný režim

Můžete si nastavit, při jakém vybití se úsporný režim aktivuje, jaké funkce budou vypnuty, jaký bude jas displeje a doba jeho svitu a tak dále.

Screenshot_2012-11-08-12-46-08

Quick Memo

Quick Memo je užitečná funkce pro dělání poznámek. Funguje velice jednoduše. Stačí buď kliknout na zástupce Quick Memo v notifikační liště nebo zmáčknout zároveň obě tlačítka pro ovládání hlasitosti a v ten okamžik telefon pořídí screenshot obrazovky a spustí jednoduchý editor, ve kterém si můžete do snímku vpisovat prstem různé poznámky. Jakmile jste hotovi, můžete si snímek uložit do galerie a kdykoliv se k poznámkám vrátit.

Screenshot_2012-11-08-13-58-08

Aplikace

LG Optimus L9 nabízí kromě klasických Google aplikací jako Youtube, Gmail (nebo alternativní emailový klient), Mapy, Google+ apod. i vlastní aplikace. Pojďme se na některé z nich podívat.

Screenshot_2012-01-20-08-38-35

Screenshot_2012-01-20-08-38-48

Backup

Zálohovací aplikace, která vám umožní zazálohovat vše v telefonu. Přes kontakty a SMS až po nainstalované aplikace. Můžete si naplánovat, kdy se vám bude telefon zálohovat, jak pravidelně apod. Dle slov zástupců LG by zálohy měly být kompatibilní mezi všemi novými telefony od LG, takže pokud si pořídíte nový telefon, tak vám bude stačit jenom obnovit zálohu a pokračovat, kde jste skončili.

Screenshot_2012-11-05-12-45-56

Screenshot_2012-11-05-12-46-25

Budík/Hodiny

Dle názvu aplikace je celkem jasné k čemu slouží. Máme zde budík, u nějž mě kromě klasického nastavení potěšila možnost vypnutí budíku pomocí seřazení čísel od nejmenšího po největší. Pak zde máme časovač, světový čas nebo stopky.

Screenshot_2012-11-05-12-52-18

Screenshot_2012-11-05-12-52-30

File share

Jednoduchá aplikace pro sdílení souborů přes Wi-fi Direct. Bohužel jsem neměl druhé zařízení, které by tuto technologii podporovalo, takže jsem nemohl vyzkoušet rychlost přenosu dat.

Screenshot_2012-11-05-12-58-25

 

FM rádio

Pokud rádi posloucháte klasické FM rádio, tak vám tato aplikace přijde vhod. Do oblíbených si můžete uložit až šest stanic a je zde možnost nastavit si automatické vypnutí, jestliže usínáte se sluchátky na uších.

Screenshot_2012-11-05-13-05-16

Hudební přehrávač

LG se odhodlalo k zajímavému kroku a tím je, že zde máme rovnou dva hudební přehrávače. Jeden je přímo od LG a druhým je Hudba Play přímo od Googlu. Oba nabízí v podstatě to samé jenom v trochu jiném kabátku. U obou nalezneme například funkci náhodného přehrávání nebo výběr kritérií, podle kterých chcete vybrat skladbu (podle alba, interpreta atd.), ale aplikace od Googlu vyhrála tím, že nabízí jednoduchý ekvalizér a také jí nedělo problém scrobblování přes Last.fm, což aplikace od LG nezvládla. Hudba Play bude pro nás mít samozřejmě ještě větší význam až  Google u nás začne podporovat prodej hudby v Google Play a s ním i všechny navázané funkce (nebo se může hodit těm, kteří už mají tyto funkce aktivovány teď).

Screenshot_2012-11-05-13-12-17

Screenshot_2012-11-05-17-36-37

Prohlížeč

I zde máme na výběr ze dvou alternativ a opět tu proti sobě stojí aplikace od LG a od Googlu (Chrome).  Tady záleží hodně na osobních preferencích. Pokud máte i na počítači nainstalovaný Chrome a využíváte jeho propojení a synchronizaci přes Google účet, tak bude volba asi jasná. Naopak prohlížeč od LG nabízí například jednoduché zoomování stránek pomocí naklánění telefonu. V samotném prohlížení internetu mezi nimi nebyl žádný znatelný rozdíl. Oba jsou velmi rychlé a prohlížení stránek je plynulé.

Screenshot_2012-11-05-13-28-28

Screenshot_2012-11-05-13-34-31

Kalendář

Klasika, se všemi potřebnými funkcemi a nastaveními. Líbilo se nám, že celkem šikovně využívá velké plochy displeje.

Screenshot_2012-11-05-13-48-16

Kalkulačka

Na první pohled úplně obyčejná kalkulačka, ale nabízí například i základní goniometrické funkce nebo historii výsledků.

Screenshot_2012-11-05-13-36-04

LG Tag+

Šikovná aplikace, která vám umožní přiřazovat funkce k NFC tagům (nějaké možná budou i ve finálním balení telefonu nebo je možnost dokoupit si je).

Screenshot_2012-11-05-13-41-34

Polaris Office

Nalezneme zde i tento známý kancelářský balík. Můžete zde otevírat a případně i editovat základní typy dokumentů (např. DOCX, XLSX, PPTX, PDF). Přestože má telefon velký displej, tak si troufám říct, že žádné sáhodlouhé dokumenty v telefonu psát nebudete, ale pro jednoduchou editaci na cestách je to naprosto ideální.

Screenshot_2012-11-08-12-06-45

Screenshot_2012-11-08-12-07-11

QuickTranslator

Zajímavá aplikace, která vám přeloží text, na který namíříte fotoaparát. V online režimu máte k dispozici všechny slovníky, které nabízí Google Translator. Jeden slovník si potom můžete zdarma stáhnout do offline režimu (za další se pak platí), ale mezi offline slovníky bohužel chybí čeština, což dost snižuje využití této aplikace na cestách. Skenování textu je poměrně přesné, i když zdaleka není dokonalé. Na výběr je zde možnost skenovat jednotlivá slova nebo celé řádky.

Screenshot_2012-11-08-11-49-09

Slovník

Klasický offline slovník. Abyste jej mohli používat offline, musíte si nejprve slovník stáhnout. První stažený slovník je zdarma, za další se platí. Bohužel i zde chybí mezi nabízeními jazyky čeština, což činí pro našince tuto aplikaci prakticky zbytečnou.

Screenshot_2012-11-08-12-24-47

Smart Share

Využíváte sdílení souborů přes DLNA? Pak toto je aplikace přesně pro vás.

Screenshot_2012-11-06-11-51-31

Smart World

Smart World je vlastně takový Google Play od LG. Naleznete tu hry a aplikace, které si můžete zdarma stáhnout. Je to vlastně to samé, co nabízí Samsung a jeho Samsung Apps, s tím rozdílem, že zde jsou méně zajímavé aplikace (většina z nich je k dispozici zdarma i na Google Play).

Screenshot_2012-11-08-12-30-11

Správce souborů

Tato aplikace zvládá základní správu souborů jako přejmenování, přesunutí, vytvoření nové složky, vyhledávání atd. Podporuje také provázání s Dropboxem nebo zabalení  souborů do formátu ZIP.

Screenshot_2012-11-05-13-48-44

 

Video přehrávač

Video přehrávač si bez problému poradí se všemi nejběžnějšími typy souborů (MP4, AVI, MKV) a to klidně i ve Full HD rozlišení. S českými titulky také nebyl problém a to včetně korektně zobrazené diakritiky. Pokud si rozkoukáte nějaký film a pak se k němu vrátíte, začne se přehrávat od místa, kde jste skončili.

Screenshot_2012-11-04-20-06-55

Remote Call

Tuto aplikaci asi nejlépe popíše obrázek níže.

Screenshot_2012-11-08-12-38-00

Kompatibilita a výkon

Za dobu testování jsme se nesetkali s nekompatibilní nebo nepodporovanou aplikací, z tohoto pohledu je vše v pořádku. Telefon má dostatečný výkon i pro hraní nejnovějších her. Z testovaných her (GTA 3, Dead Trigger, World of Goo) fungovaly všechny plynule a bez problémů.

Screenshot_2012-11-02-15-09-08

Fotoaparát

Optimus L9 má fotoaparát s rozlišením 5 Mpx (2392 x 1944 pixelů), s automatickým ostřením a některými dalšími zajímavými funkcemi. Výsledná kvalita fotek je vždy odpovídající momentálním světelným podmínkám. Při denním světle není problém pořídit ostrou fotku s minimem šumu, naopak v přítmí šumu přibývá. Celkově jsme byli ale s kvalitou fotek spokojeni, zvláště pak makro snímky byly za denního světla opravu pěkné.

CAM00088

CAM00002

CAM00082

CAM00089

CAM00083

Telefon dokáže natáčet video ve Full HD rozlišení s třiceti snímky za sekundu.

LG Optimus L9 – testovací video

LG Optimus L9 - testovací video

Pro natáčení videa jsou zde zajímavé efekty, třeba jednoduché klíčování v reálném čase (telefon musí být na jednom místě a nesmí se pohnout), při kterém si můžete jako pozadí nastavit předdefinovaný obrázek nebo vlastní video. A pak jsou tu efekty pro vtipné deformace hlavy, viz video (má takovou odlehčenou formu, snad se moc neleknete).

LG Optimus L9 – efekty kamery

LG Optimus L9 - efekty kamery

V prostředí fotoaparátu bohužel nelze pořizovat screenshoty, tudíž se budete muset spokojit pouze s fotkami z kompaktu. Máme zde klasické možnosti nastavení jako blesk, vyvážení bílé, nějaké barevné filtry, časovač, GPS značka, natavení ISO, focení panoramatu či sekvence fotek. Zajímavá je funkce vyfocení na zavolání. Pokud tuto funkci aktivujete, stačí říct jedno z pěti přednastavených slov a telefon pořídí fotografii. Bohužel občas vyfocení proběhne, aniž byste některé z těch slov řekli , což tuto funkci trochu degraduje. Potěšitelné je, že při vypnutí zvuků v telefonu se vypne i zvuk fotoaparátu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

GPS

GPS fungovala naprosto bez problémů. Fixnutí bylo otázkou sekund se zapnutými daty a otázkou pár desítek sekund s vypnutými daty. Navigace reagovala rychle, byla přesná a bez výpadků. Testování probíhalo s předinstalovanými aplikacemi Mapy a Navigace.

Screenshot_2012-11-07-22-08-46

 Telefonování a SMS

Telefonování nepřináší žádná překvapení. Vše je na standardně dobré úrovni, žádná podstatná funkce nechybí. Kvalita hovoru byla dobrá a i v hlučném prostředí si obě strany dobře rozuměly.

Screenshot_2012-11-08-13-21-13

U SMS je situace zajímavější. LG si dalo práci s klávesnicí a oproti běžným defaultním klávesnicím je to velký krok kupředu. Po ruce máte nejpožívanější znaky a přepínání na jiné obrazovky je minimalizováno na minimum. Klávesnice samotná hodně připomínala SwiftKey, což je myšleno jako velká pochvala.

Screenshot_2012-10-30-13-09-01

Screenshot_2012-11-07-15-29-03

Pak zde máme funkci, kterou LG nazývá My Style Keyboard, a která vám umožní jednoduchým gestem posunout klávesnici na stranu (ve vertikální poloze) nebo ji rozdělit na dvě poloviny (v horizontální poloze), pro jednodušší psaní na velkém displeji. Dalším podporovaným gestem je přejetí prstem odshora  dolů, čímž klávesnici skryjete.

Screenshot_2012-11-07-15-29-44

Screenshot_2012-11-07-15-28-24

Výdrž

Jednou ze silných stránek telefonu je jeho výdrž. LG osadilo telefon velkou Li-Iontovou baterií o kapacitě 2150 mAh, které je navíc vyrobena novou technologií vylepšující její vlastnosti a opravdu rozdíl je poznat. I při náročném používání, které zahrnovalo několik hovorů a SMS, hodinu brouzdání po internetu, dvě hodiny poslechu hudby, pár minut hraní hry, synchronizaci několika služeb (Google služby, Twitter, Facebook) a další hraní si s telefonem v rámci recenzování, se mi nepodařilo nikdy vybít telefon během jednoho pracovního dne. Vydržel minimálně do poloviny druhého dne. Při střídmějším používání by dva dny na jedno nabití neměly být problém. Samozřejmě to platí i naopak. Pokud budete hrát několik hodin v kuse nějakou 3D hru, pak je možné jej vybít i během jednoho dne, ale vzhledem k velkému displeji je výdrž opravdu dobrá.

Screenshot_2012-11-06-14-05-24

Závěr

Je třeba říct, že LG Optimus L9 se opravdu povedl. Ve všech ohledech se jedná o precizně zpracovaný a odladěný stroj, u kterého lze nalézt jen velmi málo negativ a k tomu všemu nasadilo LG velmi agresivní cenu 7 990 Kč, se kterou budete těžko hledat srovnatelnou konkurenci. Například parametry podobný Huawei P1 stojí kolem 10 tisíc korun (má sice lepší fotoaparát, ale schází mu NFC) nebo cenově srovnatelná Sony Xperia P má o něco lepší parametry, ale zase nemá tak velký displej a má malou baterii. Konečné rozhodnutí zda koupit či nekoupit asi bude záviset na tom, zda je vám po chuti velký displej či nikoliv. Pokud máte raději malé displeje, tak se porozhlédněte jinde (třeba po výše zmíněné Xperii), pokud ale hledáte telefon s velkým displejem, kvalitním zpracováním, vyladěným systémem, dlouhou výdrží a nechcete kupovat drahé high-endové modely, pak toto by mohl být telefon přesně pro vás.

 Klady:

  • výdrž
  • cena
  • veký displej
  • kvalitní zpracování
  • odladěný systém
  • spousta možností, jak si telefon přizpůsobit
  • podpora paměťových karet

Zápory:

  • menší vnitřní paměť
  • chybí senzor světla
  • pro někoho moc velký

Za zapůjčení telefonu děkujeme společnosti LG.

Aktuální cena: zdroj: heureka.cz

ARS2012

Pro tento (nebo samozřejmě jakýkoliv jiný) telefon můžete hlasovat v anketě Android roku 2012 a vyhrát Nexus 7 nebo jeden z vítězných telefonů/tabletů. Hlasovat můžete zde.

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (20)