LG Optimus L3 – sympatický mrňous [recenze]

LG-Optimus-L3

LG se snaží se svou stylovou L řadou oslovit nejrůznější skupiny potenciálních zákazníků a to od těch začínajících, kterým stačí jenom základní funkcionalita a důležitá je pro ně nízká cena (L3), až po náročnější uživatele požadující výkon a velký displej (L9). No a dneska se společně podíváme právě na toho nejlevnějšího z této rodiny. Je jím LG Optimus L3.

LG-Optimus-L3

Cena Optimusu L3 začíná na hranici cca 2600 Kč a tzv. „šedivku“ seženete ještě o pár stokorun levněji. Telefon nám do redakce dorazil bez jakéhokoliv příslušenství, ale v běžném prodeji by mělo balení obsahovat nabíječku, kabel a sluchátka.

Vzhled a konstrukce

Na první pohled telefon zaujme svým líbivým, moderním designem, který kombinuje ostré hrany a zakulacené prvky. Černá přední strana přechází v stříbrné boky, které se snaží imitovat kov (ovšem jedná se pouze o plast) a zadní straně pro změnu vévodí bílá barva. Při bližším zkoumání zjistíme, že výrobce osadil telefon pouze tím, co je bezprostředně nezbytné k jeho fungování. Nad displejem se nachází pouze logo LG, repráček pro hovory (slouží zároveň i jako hlasitý reproduktor, žádný další zde nenalezneme) a někde je jistě ukrytý senzor přiblížení, který se mi ani při detailním pohledu nepodařilo odhalit (ale při hovorech funguje bezchybně). Přední kameru či senzor pro regulaci jasu displeje bychom zde hledali marně. Pod displejem se pak nachází jedno hardwarové (home) a dvě senzorová tlačítka (nastavení a zpět). Na bocích nalezneme pouze nezbytné zapínací tlačítko a vstup na 3,5 mm jack (vrchní strana), kolébku pro ovládání hlasitosti (levá strana) a mikrofon s micro USB vstupem na spodní straně. Zezadu nás zaujme akorát čočka fotoaparátu, která je zasazena do stylového stříbrného rámečku, a pod ní druhé logo LG.

CAM00035

1

Díky tomu, že jsou záda zakulacená, telefon velmi dobře padne do ruky. Zadní kryt je z bílého vroubkovaného plastu, a proto se nemusíte bát vyklouznutí z ruky a ulpívajících otisků (černá, ve které si lze tento telefon také pořídit, by na tom v ohledu „zašpinitelnosti “ mohla být ještě o fous lépe). Po oddělání krytu se dostaneme k vyměnitelné baterii, slotu na microSD kartu (lze ji vyndat i vez vyjmutí baterie) a SIM kartu (klasická velikost).

CAM00040

Rozměrově  (102,6 x 61,6 x 11,8 mm) se jedná o opravdového prcka. Samozřejmě by se našel prostor k nějakému tomu zmenšení okrajů nebo zvětšení displeje, ale u nejnižšího modelu toto samozřejmě nemůžeme očekávat. Díky velké baterii se váha vyšplhala na 109 gramů a v rukou působí trochu jako malá cihlička, což ale nemyslím záporně. Konstrukčně se LG opravdu pochlapilo a „ el trojka“ je kvalitně vyvedený kus. Nikde nic nevrže, vše drží pevně pohromadě a máte pocit, jako byste v rukou měli mnohem dražší telefon. Za konstrukci rozhodně palec nahoru.

CAM00028

Hardwarové parametry

  • 800 MHz jednojádrový procesor (ARMv7)
  • Grafický akcelerátor Adreno 200
  • 302 MB RAM
  • 1 GB Interní paměť + 157MB paměť pro aplikace, MicroSD karty do 32 GB
  • 3,2“ TFT displej, 320 x 240 pixelů, 262 tisíc barev
  • HSDPA 3,6 Mbps
  • Wi-Fi 802.11 b/g/n
  • Bluetooth 3.0 (EDR, A2DP)
  • GPS, A-GPS
  • Android 2.3.6 Gingerbread, LG Optimus 2.0 UI
  • Fotoaparát 3 MPx (2048 x 1536 px)
  • FM rádio
  • Baterie Li-ion 1500 mAh
  • Rozměry: 102,6 x 61,6 x 11,8 mm
  • Hmotnost: 109 g

Katalog Android zařízení

Katalog Android zařízení

Specifikace, recenze, galerie, video, hodnocení, porovnávání...

Pro více informací navštivte náš katalog zařízení.


LG Optimus L3 je low-endový telefon a tomu také odpovídá výbava. Procesor s jedním jádrem tiká na 800 MHz a zajišťuje plynulý chod systému. O rozběhnutí základních her je zase postaráno díky grafickému čipu Adreno 200. Paměť RAM má hodnotu 302 MB. Sice bychom radši viděli vyšší hodnotu, na druhou stranu konkurence je na tom u těch nejlevnějších modelů hůře. K žádným problémům se zpomalováním telefonu nedocházelo a běžně bylo při používání volných více než 100 MB RAM. Jedinou nevýhodou tedy zůstává, že při multitaskingu se aplikace budou častěji ukončovat.

2012.10.26-00.31.51

Vnitřní paměť má pouhý 1 GB, což lze snadno vykompenzovat použitím MicroSD karty (až do velikosti 32 GB). K tomu je zde ještě dalších 157 MB vyhrazených pro instalaci aplikací, bohužel je zde jedno velké ALE. Většinu z těch 157 MB si ukousnou předinstalované aplikace a pro uživatele je reálně dostupných něco málo přes 50 MB, což je opravdu málo a nepomůže tomu ani fakt, že většina aplikací jde přesunout na SD kartu. Pro příklad uvedu, že třeba takový Facebook má něco kolem 30 MB a nejde přesunout na kartu. Potom už se tedy toho do telefonu moc nevejde. V tomto případě bych uvítal o něco větší paměť na aplikace, klidně na úkor vnitřní paměti.

2012.10.26-00.32.37

Telefon podporuje rychlé datové přenosy technologií HSDPA a to do rychlosti 3,6 Mbps. Z dalších možností konektivity nechybí Bluetooth ve třetí verzi s podporou A2DP a samozřejmě ani  Wi-Fi.

 

Displej

Displej telefonu je chráněn krycím sklíčkem a má úhlopříčku 3,2 palce. Je to malá úhlopříčka, a proto bych každému zájemci doporučoval si telefon nejdříve vyzkoušet, aby zjistil, zda se mu bude dobře ovládat. Osobně se mi ovládal dobře a neměl jsem problém ani s psaním na qwerty klávesnici ve vertikální poloze. Lidem s tlustějšími prsty by to ale možná mohlo působit potíže.

CAM00061

Teď si řekneme něco o hlavních nedostatcích displeje. Tím prvním je nízké rozlišení 320 na 240 bodů. Rastr displeje je vidět i z větší dálky a samozřejmě na takto malém rozlišení nezobrazíte mnoho detailů. Například při prohlížení internetu je třeba přibližovat jako o život. Chtělo by to alespoň o třídu vyšší rozlišení (480 x 320) a je holt vidět, že zde se hodně šetřilo. Má druhá výtka směřuje k pozorovacím úhlům displeje, kdy se už při malém natočení začnou měnit barvy a podstatně klesá čitelnost. Ve vertikální poloze je to ještě snesitelné, ale v horizontální poloze jsou barvy zkresleny i při kolmém pohledu a je nutno telefon různě natáčet, dokud neuvidíte přirozenější zobrazení.

CAM00059

Podsvícení zobrazovacího panelu není špatné, i když je pravdou, že na přímém slunci toho moc neuvidíte. Navíc zde nenalezneme senzor pro regulaci jasu, a tak je třeba intenzitu podsvícení regulovat ručně. Osobně jsem to vyřešil tak, že jsem nastavil podsvícení na nejvyšší hodnotu a nechal jsem to tak po celou dobu testování, pak s podsvícením většinu času nebyl problém.

CAM00067

Celkově dokáže displej rozpoznat až pět dotyků najednou.

2012.10.21-18.47.36

Systém

Sice zde nenalezneme čtyřkový Android, ale pouze už notně zaprášený Gingerbread (konkrétně ve verzi 2.3.6), v tomto případě bych to ale za příliš velké negativum nepovažoval. Systém je velmi dobře odladěný, a přestože L3 nemá nijak výkonný hardware, vše běhá jako po másle, odezva je blesková a nikde se zbytečně nečeká. Uživatelům/začátečníkům, pro které je toto zařízení určeno, starší systém nejspíš vadit nebude a pokud je tohle cena za dobrou plynulost, tak se to dá akceptovat.

2012.10.19-16.37.55

Aktualizace na novější verzi Androidu v plánu není, což by ani nevadilo, ale celkový dojem z plynulého a odladěného systému kazí občasné restarty telefonu. Nepodařilo se mi vypozorovat, co přesně je způsobuje. Např. dvakrát se mi telefon restartoval při pokusu spustit budík, napotřetí se ale spustil bez problémů. Jindy se mi zase telefon restartoval naprosto bezdůvodně po ukončení hovoru. Bylo by dobré, kdyby LG vydalo nějakou aktualizaci. V telefonu byl software ve verzi V10c a aktualizační program mi žádnou aktualizaci nenabízel, takže nezbývá, než počkat.

2012.10.23-18.31.56

Jak jsme u LG zvyklí, i v tomto případě v telefonu nalezneme grafickou nadstavbu v podobě LG Optimus UI 2.0. Toto je sice starší verze, než jakou mají ostatní telefony řady L (ty mají verzi 3.0), ale i zde byla pravděpodobně upřednostněna plynulost před honbou za novou grafikou. V základu máte k dispozici pět pohotovostních ploch, na které můžete dle libosti umisťovat zástupce aplikací, widgety, kontakty apod.

2012.10.19-16.38.08

V seznamu nainstalovaných aplikací jsou přehledně odděleny předinstalované a vámi stažené aplikace. Celý seznam jde jednoduše „sbalit“ jednoduchým pinch-to-zoom gestem, i když popravdě jsem v této funkci moc velký smysl neviděl (čtěte: „použil jsem to jednou, abych to vyzkoušel a pak už nikdy“).

2012.10.26-21.25.19

Notifikační lišta nabízí klasicky přehled zmeškaných událostí či různých upozornění a jak jsme z nadstaveb výrobců zvyklí, i zde můžeme rychle zapínat/vypínat některé funkce nebo ovládat hudební přehrávač.

2012.10.20-01.14.49

Při dlouhém podržení středového tlačítka se dostanete k nabídce posledních spuštěných aplikací, mezi kterými se můžete přepínat. Na výběr máte posledních osm aplikací, ale díky menší paměti se vám často stane, že aplikace se při nečinnosti uspí a při přepnutí se bude spouštět znova.

2012.10.26-00.21.05

V natavení systému máte možnost nastavit si všechny důležité funkce a nic podstatného zde nechybí. Na druhou stranu zase neočekávejte žádné „ vychytávky“ navíc. Prostě jednoduchá klasika.

2012.10.23-18.31.39

Aplikace

V telefonu nalezme předinstalovány některé ze základních aplikací. Samozřejmě nesmí chybět klasická nabídka Google aplikací – Gmail, Mapy, Navigace, Google+  a další. Poté tu máme další aplikace přímo do LG.

2012.10.19-16.47.16

Hudební přehrávač

Přehrávač nenabízí žádné rozšířené možnosti, ale na základní poslech stačí bohatě. Podporuje klasické formáty jako MP3 a WMA, ale nezalekl se ani před bezztrátovým FLACem. Výstup na sluchátka svou kvalitou nijak nevybočoval z průměru. Na běžný poslech postačí, ale zázraky od něj nečekejte. Hlasitý reproduktor naproti tomu velmi mile překvapil. Jeho hlasitost byla více než dostatečná a určitě nemusíte mít strach, že by vás telefon ráno nevzbudil.

2012.10.23-18.24.16

FM rádio

I zde nalezneme pouze základní možnosti, ale nemůžu říct, že by mi něco scházelo. Kromě jednoduchého přelaďování stanic si můžeme šest kanálů uložit jako rychlou volbu a to je v podstatě vše.

2012.10.23-18.18.55

Video přehrávač

Kromě základních formátů MP4 a 3GP si přehrávač poradil i s obyčejným AVI a to včetně bezchybného zobrazování titulků s českou diakritikou. Video v nižším rozlišení telefon zvládá bez problémů, ale s přehráváním 720p a výše nepočítejte.

2012.10.26-17.39.48

2012.10.26-17.39.39

Prohlížeč

Prohlížeč mi svým celkovým pojetím hodně připomínal Operu Mobile, což jednoznačně myslím jako pochvalu. Nejdůležitější ovládací prvky jsou neustále po ruce na spodní liště (tlačítka zpět/vpřed, přepínání mezi panely, přidání nového panelu a nastavení). Při otevření nového panelu se dostanete do nabídky oblíbených stránek, který si můžete přizpůsobit. Načítaní stránek je relativně rychlé a bez problémů plynulé.

2012.10.19-16.52.30

2012.10.19-16.51.52

Polaris Viewer

Tato aplikace nám umožní zobrazovat základní dokumenty ve formátech PDF,DOC,XLS a PPT, včetně jejich novější variant končících na x. Zkoušel jsem několik dokumentů a se všemi si aplikace poradila naprosto bez problémů. Možnost zobrazení dokumentů mě velmi potěšila a u takto levného zařízení bych ji automaticky neočekával.

2012.10.26-21.34.43

2012.10.26-21.35.02

Kalendář

Kalendář si můžeme zobrazit podle základních kritérií (den/týden/měsíc/agenda), můžeme vytvářet nové události a editovat ty stávající, můžete si nastavit různé druhy upozornění… jednoduše řečeno ani zde se nesetkáme s ničím překvapujícím, ale nic podstatného nechybí.

2012.10.23-18.23.15

Některé z dalších aplikací si ukážeme jenom telegraficky pomocí obrázků a krátkých popisků.

2012.10.23-18.22.14 Aplikace hodiny – jediná možnost, jak se dostat k budíku

2012.10.23-18.26.11 Zprávy a počasí – přístup k aktuálním informacím

Trochu jsem měl strach, že díky dnes již poměrně málo používanému rozlišení a poměru stran displeje 4:3 budou mít aplikace problémy s kompatibilitou. Nakonec se ukázalo, že mé obavy byly zbytečné a za dobu testování jsem se nesetkal s nekompatibilní aplikací. Dobrou zprávou je, že ani základní hry nedělaly telefonu žádný problém. Angry Birds, Cut the Rope, Doodle Jump nebo třeba Fruit Ninja běžely jako po másle. Dokonce ani s jednoduššími 3D hrami by neměl být problém. Zkoušel jsem Jet Car Stunts a hra běžela plynule.

Fotoaparát

Fotky můžeme pořizovat v maximálním rozlišení 3 MPx (2048 x 1536 bodů) a asi každému je jasné, že od fotoaparátu u základního modelu výrobce nemůžeme očekávat žádnou oslnivou kvalitu a té se taky nedočkáme. Samozřejmě nejvíc záleží na podmínkách. Při denním světle se na fotky dá koukat, naopak v noci je sotva poznat, co jste vyfotili. Fotoaparát nepodporuje automatické ostření, nemá přisvětlovací diodu a na fotkách je hodně šumu. Nejlepší obrázek si uděláte při prohlédnutí pořízených fotografií.

CAM00013

CAM00026

CAM00019

CAM00001

CAM00008

Video lze natáčet  v rozlišení až 640 x 480 bodů a o jeho kvalitě si opět uděláte nejlepší představu z názorného příkladu.

Nastavení fotoaparátu je sice jen základní, ale více asi ani není třeba. Jedinou věcí, která mě štvala, bylo nemožnost vypnout zvuk spouště, který se ozýval i při vypnutých zvucích v telefonu.

2012.10.23-18.20.05

2012.10.19-16.43.23

GPS

GPS v telefonu nemám co vytknout. Fix byl velmi rychlý, při zapnutých datech prakticky okamžitý a při vypnutých datech bylo zaměření polohy otázkou asi půl minuty. Testoval jsem v aplikacích Mapy a Navigace a nikdy se nevyskytl žádný problém, navigace byla přesná a rychle reagovala. Spokojenost.

2012.10.26-21.33.42

2012.10.26-21.33.18

Telefonování a SMS

I dnešní moderní smartphony si musí bez problému poradit s telefonováním, Optimus L3 nevyjímaje. Kvalita hovoru byla velmi dobrá, druhá strana si nestěžovala na špatnou slyšitelnost a to ani v hlučnějším prostředí. Prostředí telefonu nabízí snadnou vyhledatelnost a správu kontaktů a celkově jsou telefonní funkce na standardně dobré úrovni.

2012.10.23-18.34.29

2012.10.19-17.25.04

Na první pohled se může zdát, že pro psaní SMS není telefon díky malému displeji moc vhodný. Nutno ale říct, že po chvilce se dá na malou plochu zvyknout a psaní nedělá větší problémy. Zvlášť při horizontálním otočení telefonu by neměli mít zásadní potíže ani lidé s trochu tlustějšími prsty. Ke klávesnici bych měl snad jedinou výtku, kterou je absence čárky v základním zobrazení, ale v případě nespokojenosti s klávesnicí samozřejmě není problém stáhnout si nějakou z Google Play.

2012.10.19-17.23.58

Výdrž

Jednou z nejsilnějších stránek telefonu je právě jeho výdrž. Kombinace malého displeje a 1500 mAh baterie holt udělá své. Při aktivním využívání počítejte minimálně se dvěma dny na jedno nabití. Střídmější využívání pak může přinést i více dnů. Mé použití:  denně dvě hodniny poslech hudby, několik hovorů a SMS, 30 minut na internetu a cca jedna hodina dalších činností a graf můžete vidět níže (nutno dodat, že telefon nebyl na začátku v plně nabitém stavu, ale zase v průběhu jsem jej připojil k počítači, čímž se to vyrovnalo).

2012.10.24-01.10.05

Závěr

LG Optimus L3 patří k té nejnižší třídě telefonů s Androidem, ale i přesto nabízí hodně muziky za málo peněz. Z oficiální distribuce jej můžete sehnat za cenu kolem 2,5 až 3 tisíc korun, z neoficiální to je ještě o pár stokorun méně. Samozřejmě je nutno brát ohled na konkurenci. Tu tvoří hlavně Samsung se svým modelem Galaxy Y nebo Galaxy Pocket, které jsou ale v některých parametrech horší než LG, a potom nejlevnější modely od čínských výrobců, jako například Huawei Ideos X3, který sice nabízí lepší rozlišení displeje, v některých dalších parametrech ale ztrácí. Pro začínající uživatele, kteří pokukují po svém prvním smartphonu, není LG Optimus L3 špatnou volbou a pokud se LG podaří odstranit některé softwarové nedodělky, pak bych se jej nebál označit za velmi dobou volbu.

Klady:

  • výdrž
  • kvalitní zpracování a vzhled
  • plynulý systém 
  • nízká cena 
  • podpora paměťových karet

Zápory:

  • displej 
  • občasné restarty 
  • malá paměť na aplikace

Za zapůjčení telefonu děkujeme společnosti LG

Aktuální cena: zdroj: heureka.cz

Jan Slovák
O Autorovi - Jan Slovák

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (7)