LG vyvinulo 18palcový displej, který lze srolovat do ruličky

lg_ohebny_ico

Jihokorejský výrobce elektroniky – společnost LG – představil prototyp flexibilní obrazovky, který je tak ohebný, že ho můžete srolovat do ruličky. Na rozdíl od dosavadních pokroků v této oblasti, kde byly dosud prezentovány jen menší displeje, jde o obrazovku s velikostí úhlopříčky 18 palců (cca 46 centimetrů).

LG vyvinulo 18palcový displej, který lze srolovat do ruličky LG vyvinulo 18palcový displej, který lze srolovat do ruličky

LG se zabývá vývojem flexibilních displejů již poměrně dlouho – výsledkem je například LG Curved TV, tedy první dostupná televize se zakřivenou obrazovku. Novinka ale v ohebnosti překoná všechny předchozí – displej se totiž snadno může proměnit v trubici o průměru pouhých 3 cm. Díky využití polyamidových vláken je také nová obrazovka tenčí než předchozí generace.

Samotné parametry obrazovky ale zatím nejsou nijak světoborné – slabým místem je nízké rozlišení 1280 x 810 obrazových bodů, což v praxi znamená jemnost 80 ppi, a to je výrazně pod současnými standardy. Společnost plánuje pokračovat v tomto směru a do roku 2017 hodlá vytvořit flexibilní UltraHD panel s úhlopříčkou 60 palců.

Před více než půlrokem představila firma LG svůj první telefon se zahnutou obrazovkou – LG G Flex (recenzi Honzy Dolejše najdete ve článku Telefon LG G Flex: Ohebný bumerang s brutální cenou). Ve druhém čtvrtletí tohoto roku je očekáváno představení druhé generace tohoto telefonu, který by měl být prý ještě pružnější. Ne vždy je ale start nové technologie zcela bez problémů – v lednu jsme psali o tom, že LG G Flex má problém – na displeji se objevují bublinky. Největší konkurent Samsung má na svém kontě také jeden telefon s ohnutým displejem – Samsung Galaxy Round.

Pokud jde o vyhlídky těchto obrazovek, jejich zásadním kladem by měla být výrazná úspora prostoru. Kromě toho bude pružné přenosné obrazovky možné v budoucnu použít pro prezentace a zlepšení mobility pracovních míst. „Srolovatelná televize“ by se jistě stala zajímavým designovým doplňkem mnoha interiérů. Hudbou budoucnosti jsou pak ohýbatelná a možná i „srolovatelná“ mobilní zařízení, jako jsou tablety a telefony. Právě představení 18″ ohebného displeje je tak ukázkou, že výrobci míní tento směr vývoje vážně.

LG vyvinulo 18palcový displej, který lze srolovat do ruličky LG vyvinulo 18palcový displej, který lze srolovat do ruličky

Zdroje: Chezasite, Ubergizmo, 4PDA, Engadget.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (6)