Telefon Lenovo Vibe X3: skvělý multimediální společník (recenze)

Lenovo Vibe X3 titul

Telefon Lenovo Vibe X3 aktuálně představuje nejvybavenější model tohoto čínského giganta. Byť název telefonu evokuje spíše nástupce v první řadě stylového telefonu z vrstev Lenovo Vibe X2, není tomu docela tak. Novinka totiž vyměnila kariéru modelky za dráhu profesionálního hudebníka a multimediálního společníka. Jak se telefonu (nejen) v těchto směrech daří, zjistíme v dnešní recenzi.

Obsah recenze

Tradičně štědré balení

První milé překvapení nás čekalo ihned po otevření nadstandardně rozměrné krabičky. Lenovo totiž patří mezi výrobce, kteří na doplňkovém příslušenství v samotném prodejním balení rozhodně nešetří. Vedle telefonu, 2A nabíječky, USB kabelu, základních manuálů a sponky pro vytažení šuplíku na SIM a microSD zde nalezneme například ochrannou fólii na displej nebo čirý silikonový obal. Nechyběl zde ani headset, který se z balení telefonů postupem času vytrácí. Ten zde obsažený sice svou kvalitou náročnější posluchače neoslní, těm příležitostným však bude stačit.

Lenovo Vibe X3 obsah balení 1

Originální design a kvalitní materiály v hlavní roli

Lenovo Vibe X3 přichází s poměrně neotřelým a originálním designem, díky němuž si jej velmi snadno zapamatujete a jen tak nespletete s žádným telefonem od konkurence. Na přední straně nás nejvíc upoutal kontrast černého okolí displeje a bílého plastového rámečku. Výrazné jsou také mřížky stereo reproduktorů na vrchní a spodní hraně telefonu.

Lenovo Vibe X3 přední strana

Na zádech zase naši pozornost přitáhlo okolí čočky fotoaparátu. To je tvořeno jakýmsi mírně vystouplým kovovým modulem, ve kterém se ukrývá také dvojice různobarevných LED diod a především čtečka otisků prstů. Plocha této části je pak bíle nalakovaná, a že se skutečně jedná o kov prozrazují pouze zkosené stříbrné hrany. Celkově se tak jedná o velmi zajímavý designový prvek. Zmíněná čtečka je navíc umístěna velmi dobře a je tak při držení telefonu v ruce snadno dosažitelná.

Lenovo Vibe X3 záda

Lenovo naštěstí nezapomnělo ke stylovému vzhledu přibalit kvalitní materiály a špičkové dílenské zpracování. Rám telefonu je kovový s mírným zakulacením a sraženými hranami. Na zádech se vyjma výše zmíněného kovového modulu nalézá plastový kryt s velmi příjemnou soft-touch povrchovou úpravou. Kolébku hlasitosti spolu se zapínacím tlačítkem nalezneme na pravém boku přístroje. Všechna tři tlačítka jsou přiměřeně vystouplá a nabízejí dostatečnou hmatovou odezvu, díky čemuž se s nimi dobře manipuluje.

Kombinaci kovu a plastu považujeme za velmi praktickou, jelikož telefon díky kovovému rámu působí hodnotně a především bytelně a zároveň nemá záda náchylná na poškrábání. Díky mírně zakulaceným plastovým zádům se Lenovo Vibe X3 velmi dobře drží a i přes jeho velikost nebude mít většina uživatelů s ovládáním jednou rukou větší problém. Konstrukci telefonu Lenovo Vibe X3 se tedy jen velmi špatně cokoli vyčítá, pokud bychom ale měli být až přehnaně kritičtí, upozornit můžeme na trochu ostré okraje kovového rámu. Nejednoho uživatele zajisté potěší přítomnost infraportu.

Přední straně pochopitelně dominuje rozměrný dotykový displej. Nad ním se vedle senzorů a přední kamerky usadila také bílá notifikační LED dioda. Pod displejem nás však čekalo poměrně nepříjemné překvapení. Lenovo je jedním z mála výrobců, který se za žádnou cenu nechce vzdát senzorových tlačítek a také jedním z výrobců, kteří zanevřeli na jejich podsvícení. Bohužel, nejinak je tomu i v tomto případě. Osazení telefonu nepodsvícenými senzorovými tlačítky je krok, s přimhouřením očí pochopitelný u telefonu za 3 tisíce, ale ne u TOP modelu za 13 tisíc. Tlačítka jsou navíc seřazena v opačném pořadí, než je tomu u čistého Androidu a tak jsme ve tmě nejednou tápali.

Lenovo Vibe X3 – první pohled

Lenovo Vibe X3 - první pohled

Skvělý obraz, ještě lepší zvuk

Dostáváme se ke kapitole, kde nebudeme šetřit superlativy. Začít můžeme například u 5,5″ IPS displeje, ten nabízí velmi syté barvy, které se místy blíží až AMOLED displejům. To, že se skutečně jedná o IPS panel, dokazuje ne zcela dokonalá černá, i ta je však na poměry IPS displejů na velmi slušné úrovni. Displej nabízí FullHD (1920 x 1080 px) rozlišení, což je vzhledem k úhlopříčce naprosto dostatečná hodnota a jemnost zobrazení díky němu dosahuje 401 ppi (pixelů na palec). Na velmi dobré úrovni je i čitelnost na slunci.

Lenovo Vibe X3 displej

Pokud by vám tovární nastavení displeje přeci jen nevyhovovalo, můžete si nastavit vlastní vyvážení barev. Oceňujeme také možnost zapnout displej poklepáním, velmi citlivý režim pro ovládání telefonu v rukavicích nebo ochranu zraku v noci, kterou však musíte vždy aktivovat ručně.

Výrobce se chlubí, že je Lenovo Vibe X3 vůbec prvním telefonem na světě, který nabídne hlasité reproduktory s technologií Dolby Atmos, využívanou v kinech ke zprostředkování prostorového zvuku. Až donedávna pak byla tato funkce v mobilech spjata výhradně se sluchátky. Musíme se přiznat, že zpočátku jsme byly k hlasitým reproduktorům poměrně skeptičtí a to, co přišlo po spuštění testovacího videa, jsme v žádném případě nečekali. Reproduktory nejenže hrají opravdu velmi nahlas, jejich projev je na poměry mobilních telefonů také velmi kvalitní a závažné nedostatky neslyšíme v žádné části zvukového spektra. Dokonce i zmíněný prostorový zvuk nepředstavuje jen marketingový tahák, ale je skutečně velmi zřetelně slyšet. Lenovo Vibe X3 se tak směle může postavit i vedle telefonů HTC s reproduktory BoomSound a my si troufáme tvrdit, že v mnoha ohledech i tyto, dnes prakticky ikonické, hlasité reproduktory předčí. Software Dolby Atmos navíc nabízí řadu předvoleb pro film, hry i hudbu a to včetně vlastních profilů.

Lenovo Vibe X3 Dolby Atmos

Chválou nebudeme šetřit ani v oblasti sluchátkového výstupu. Lenovo Vibe X3 totiž obsahuje 32-bit DAC (digital to analog convertor) ESS Sabre ES9018K2M spolu se sluchátkovými zesilovači Texas Instruments OPA1612. I díky tomu je jeho sluchátkový výstup velmi kvalitní. Jestliže jsme hlasité reproduktory přirovnávali k HTC BoomSound, zde se nám jasně nabízí paralela se Sony a jeho telefony řady Xperia Z.

Hardware

Lenovo Vibe X3 nás nezklamalo ani svými specifikacemi a byť se nejedná o naprostou špičku, jen stěží si dokážeme představit, že by výkon telefonu někomu nestačil. Předně je přítomen 64bit chipset Qualcomm Snapdragon 808 s procesorem o 4 úsporných jádrech Cortex-A53 a 2 výkonných jádrech Cortex-A72 doplněný o grafiku Adreno 418. Dále zde máme RAM o kapacitě 3 GB a interní úložiště o velikosti 32 GB rozšířitelné o microSD karty do velikosti až 128 GB. V benchmarku AnTuTu tato sestava nasbírala téměř 46 tisíc bodů, což není vůbec špatný výsledek, i když se rovná spíše loňským vlajkovým lodím. Baterie má lehce nadprůměrnou kapacitu 3500 mAh.

Specifikace telefonu Lenovo Vibe X3

  • Displej: 5,5'' IPS LCD, 1920x1080
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 808
  • RAM: 3 GB
  • Fotoaparát: 21 MP
  • Úložiště: 32/64 GB
  • Baterie: 3500 mAh

Kapesní herní konzole?

Ačkoli se výkon telefonu rovná „pouze“ loňským vlajkovým lodím, v Obchodě Play aktuálně nenaleznete hru, se kterou by si Lenovo Vibe X3 neporadilo. Ve spojení s Dolby Atmos a kvalitním displejem je pak solidní herní zážitek prakticky zaručen. Na zařízení jsme otestovali hororovou střílečku Dead Effect 2, u níž jsme nastavili kvalitu grafiky na maximum a závodní hru Need for Speed: No Limits. Oba tituly jely naprosto plynule.

Konektivita

Telefon nijak výrazně nezaostává ani v oblasti bezdrátové konektivity. Přítomno je zde snad vše, na co si vzpomeneme, výjimku tvoří pouze bezdrátové nabíjení. Jmenovitě můžeme zmínit například rychlou Wi-Fi ac, Bluetooth 4.1, LTE na všech tuzemských frekvencích nebo podporu Dual-SIM. Telefon pojme celkem dvě nanoSIM karty, tedy za předpokladu, že se obejdete bez microSD – druhý slot je totiž hybridní. Rychlá data skrze 3G a LTE sítě lze přijímat prostřednictvím vybrané SIM. Naprosto bezproblémově fungovaly také geolokační služby. Telefon nabízí nejen GPS s podporou A-GPS, ale také GLONASS a digitální kompas.

Lenovo Vibe X3 přední strana (2)

Dávám ti den, maximálně dva

Lenovo Vibe X3 patří vzhledem k použitému hardwaru a 3500mAh baterii k zástupcům dvoudenních smartphonů. Při opravdu náročném pracovním režimu či hraní her však není vůbec žádný problém dostat ukazatel baterie do červených čísel již během jednoho dne. Při pracovním využití, kdy byl telefon neustále online a sloužil ke čtení záplavy e-mailů, komunikaci přes IM klienty, poslech hudby a v neposlední řadě pochopitelně telefonování, nám baterie vydržela 1,5 dne. Telefon postrádá nastavení spotřeby energie a jedinou funkcí, viditelně spjatou se spotřebou energie je ultra úsporný režim, kdy telefon zamkne přístup k většině aplikací a omezí svou spotřebu na minimum.

Lenovo Vibe X3 baterie

Systém

Jako systém je zde použit Android 5.1.1 Lollipop obohacený o nadstavbu Vibe UI, na které Lenovo velmi zapracovalo. Celá nadstavba tak prošla razantní dietou a nyní se v některých ohledech blíží čistému Androidu. Potěšující zpráva přichází pro příznivce nabídky s aplikacemi, ta se totiž dostala do nového launcheru a uživatel si dokonce může zvolit, zda preferuje zmíněné menu, nebo má raději aplikace seřazené na jednotlivých plochách. Redukce celé nadstavby se pozitivně projevila také do chodu telefonu, nejenže systém působí velmi svěže a lehce, ale také tak pracuje. Za dobu testování běžel systém telefonu Lenovo Vibe X3 naprosto plynule a nesetkali jsme se s jediným zadrhnutím či pádem aplikace. Zapomínat nesmíme na možnost odemknutí telefonu pomocí čtečky otisků prstů. Ta fungovala rychle a spolehlivě – k rozsvícení displeje a zároveň odemknutí telefonu tak docházelo v rámci okamžiku. Jediná výtka spjatá se čtečkou tak směřuje k nemožnosti uložení více než 2 otisků.

Zachována zůstala také celá řada softwarových vylepšení, vedle těch, které jsme již zmínili v kapitole věnující se obrazu a zvuku, jsou to například následující funkce:

  • Mikroobrazovka jednou rukou – zmenšení obrazu na displeji pro lepší ovládání jednou rukou
  • Široký dotyk – různé zkratky uděláním gesta na displeji
  • Pořízení snímku otiskem prstu – snímač otisků funguje také jako spoušť fotoaparátu
  • Režim rozdělené obrazovky – režim pro headset na virtuální realitu
  • Režim zabezpečení – v tomto režimu je umožněn přístup pouze k vybranému obsahu
  • Podpora témat
  • Krokoměr
  • Dálkové ovládání elektroniky i na obrazovce uzamčení

Fotoaparát a natáčení videa

Lenovo Vibe X3 nezklamal ani v oblasti fotografování a natáčení videa. Již papírové parametry fotoaparátu nezní úplně zle a zahrnují například 21MPx snímač s technologií fázové detekce obrazu z dílny společnosti Sony (s nejvyšší pravděpodobností se jedná o IMX230). Objektiv nabízí světelnost f/2.0 a o přisvícení scény se starají dvoutónové LED diody. S optickou stabilizací obrazu však nepočítejte.

Výsledné snímky jsou na velmi dobré úrovni při většině situací. Snímkům nechybí ostrost ani věrné barevné podání. Dokonce i s fotografiemi za špatného světla se Lenovo popralo na poměry mobilních telefonů se ctí. Automatické ostření ve většině případů zafungovalo správně a rychle, snad jen s výjimkou velmi blízkých objektů (méně jak 5 cm), to však fotoaparátu v telefonu snad ani vyčítat nemůžeme. 8MPx přední snímač sice dokáže ostřit pouze na obličej, to však není u kamerky nad displejem nutně na škodu a selfie maniaci si rozhodně přijdou na své.

Hlavní fotoaparát zvládá natáčet až UltraHD video a to při snímkovací frekvenci až 30 fps, ta bohužel zůstává neměnná i po přepnutí na nižší, FullHD rozlišení. Telefon zvládá také slowmotion video a to při 120 fps a HD (720p) rozlišení. Také za výsledná videa se telefon rozhodně stydět nemusí, i když softwarová stabilizace obrazu je za určitých situací spíše na škodu.

Výrobce zapracoval také na fotoaplikaci, která nabízí například manuální režim s množstvím nastavení nebo poměrně dobře fungující chytrou detekci scény. Co se aplikace týče, máme jedinou výtku, a sice, že u některých režimů nelze nastavit rozlišení snímku ani poměr stran.

Vedle toho aplikace nabízí řadu režimů, mezi ty základní patří:

  • Super panorama
  • Super noční krajina
  • Umělecké HDR
  • Rozmazané pozadí
  • Panoramatické selfie
  • Zrychlené video
  • Zpomalené video

Fotografie

Fotografie, pořízené v režimu „rozmazané pozadí“

Fotografie, pořízené za zhoršených světelných podmínek

Snímek z předního fotoaparátu

Lenovo Vibe X3 přední foto

Video

Lenovo Vibe X3 – ukázka 4K videa

Lenovo Vibe X3 - ukázka 4K videa

Lenovo Vibe X3 – ukázka FHD videa se stabilizací

Lenovo Vibe X3 - ukázka FHD videa se stabilizací

Lenovo Vibe X3 – ukázka FHD videa bez stabilizace

Lenovo Vibe X3 - ukázka FHD videa bez stabilizace

Lenovo Vibe X3 – ukázka slow motion videa

Lenovo Vibe X3 - ukázka slow motion videa

Fotografie i video v plném rozlišení si můžete stáhnout ZDE

Závěr

Lenovo Vibe X3 představuje relativní novinku na našem trhu a zaváděcí cena 13 tisíc Kč s DPH je vzhledem k tomuto faktu i výbavě telefonu velmi zajímavá. O své místo na slunci se tato novinka bude prát například s konkurencí v podobě LG G4, Sony Xperia Z3 či výrazně levnějším Honorem 7. Ani za jedním ze zmíněných soupeřů však výrazně nezaostává, ba naopak je v některých ohledech i převyšuje.

Během testování si nás tento smartphone jednoznačně získal na svou stranu. Lenovo o něm v reklamách tvrdí, že je to doposud nejlepší chytrý telefon, jaký vůbec kdy vyrobilo. Původně jsme toto prohlášení brali jako řadu jiných PR frází na lehkou váhu, po důkladném otestování však musíme konstatovat, že na tomto výroku výjimečně nejspíš něco opravdu bude.

Na telefonu Lenovo Vibe X3 jednoznačně oceňujeme skvěle vybalancovanou výbavu, skloubenou s kvalitním zpracováním a skvěle odladěným systémem, který nás ani jednou nenechal na holičkách tím, že by se zasekl nebo došlo k pádu aplikací. Ocenit musíme přítomnost čtečky otisků prstů a jen tak nezapomeneme ani na skvělé zvukové dovednosti, ať už spjaté s hlasitými stereo reproduktory nebo sluchátkovým výstupem.

Škoda jen, že výrobce více nezapracoval na optimalizaci spotřeby energie, nemůžeme se totiž zbavit dojmu, že s daným hardwarem by šlo z 3500mAh baterie vymáčknout více než průměrného 1,5 dne bez nabíječky. Naprosto zbytečnou chybou, kterou jen těžce přenášíme přes srdce, je pak chybějící podsvícení tlačítek pod displejem.

Závěrečný verdikt: Co dodat závěrem? Snad jen, že se telefon Lenovo Vibe X3 jednoznačně povedl, a uživatelům, u kterých jsou multimedia na prvním místě, bude rozhodně dělat radost. A pokud někdo na základě aktuální produkce soustředěné především na levnější telefony pochyboval o tom, zda Lenovo oprávněně patří mezi světovou špičku ve výrobě chytrých telefonů, tímto počinem mu výrobce dává jednoznačnou odpověď – ano, patří.

Klady

+ Hlasité reproduktory s Dolby Atmos
+ Sluchátkový výstup
+ Displej
+ Dostatečný výkon

+ Kvalitní zpracování
+ Čtečka otisků prstů
+ Infračervený port
+ Kvalitní fotoaparát

Zápory

– Nepodsvícená tlačítka pod displejem
– Výdrž na jedno nabití by mohla být lepší
– Okraje telefonu trochu řežou do dlaně
– Hybridní slot pro microSD/nanoSIM
– Čtečka si pamatuje maximálně 2 otisky

Za zapůjčení děkujeme společnosti Lenovo.

Vašek Švec
O Autorovi - Vašek Švec

Vaška prakticky od dětství zajímaly nové technologie, ať už se jednalo o telefony, počítače či třeba auta. V době, kdy většina jeho kapesného padla na… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (41)