Leagoo Lead 2 – čínský sympaťák s nízkou cenovkou (recenze)

Leagoo Lead 2 hlavni obrázek

Mobilní telefony výrobce Leagoo se na trhu objevily teprve minulý rok. V nedávné době se začaly prodávat i u nás formou oficiální distribuce s českou lokalizací. Naší vůbec první recenzí značky Leagoo je model Leagoo Lead 2, který lze v tuzemsku pořídit za zhruba 3 500 Kč. Vyplatí se do tohoto nového číňana investovat, nebo bude lepší zůstat u telefonů zavedených značek?

Obsah recenze

Obsah balení

Telefon Leagoo Lead 2 k nám dorazil v poměrně velké zelené krabičce. Její vnitřek je vyplněn několika boxy ukrývajícími špuntová sluchátka, nabíjecí adaptér a datový kabel. V krabičce rovněž naleznete fólii na displej a manuál.

Vzhled a dílenské zpracování

Naše první seznámení s modelem Lead 2 bylo spíše pozitivní. Telefon je z převážné většiny tvořen plastem, výjimkou jsou boční rámy z hliníku, díky nimž Leagoo Lead 2 při pevném uchopení neklouže z ruky. Kromě částečného hliníkového zpracování nás rovněž potěšila i zadní povrchová úprava, která je jednak příjemná na dotek, a také na ní neulpívají otisky prstů. Bez čeho bychom se naopak obešli, je vystouplý fotoaparát zadní strany zařízení, což ovšem nelze vnímat jako negativum. Leagoo Lead 2 je příjemně tenké (6,9 mm) a lehké (139 gramů) zařízení. Kompaktní rozměry pak malinko narušuje výška zařízení, která nám na 5″ displej připadá příliš velká – 145,3 mm. To už samo o sobě naznačuje, že ovládání telefonu jedno rukou nebude zrovna jednoduchou záležitostí, a také že není.

leagoo lead 2 - černá a bílá barva

Leagoo Lead 2 v černé a bílé barvě

Přední stranu zařízení tvoří 5″ qHD displej a nepříliš úzké rámečky podél displeje. Ve spodní straně se nachází 3 senzorová tlačítka – Menu, Domů, Zpět. Zde musíme pochválit, že jsou podsvícená, neboť u levnějších telefonů to není zrovna pravidlem. V horní straně sídlí reproduktor pro volání, přední fotoaparát a senzory. Prostor nad a pod displejem je dle našeho názoru zbytečně velký. Právě kvůli tomu telefon dosahuje větších rozměrů.

Leagoo Lead 2 - přední strana telefonu

Leagoo Lead 2 – přední strana telefonu

 

Zadní strana telefonu Leagoo Lead 2 nevybočuje ze zavedeného standardu, a tudíž nenabízí nic neobvyklého. Vrchní část pokrývá vystouplý fotoaparát s bleskem, spodní pak hlasitý reproduktor. Zhruba uprostřed zadního krytu se rýsuje logo výrobce. Povrchová úprava zadního krytu je sice velmi příjemná, nicméně kryt lze snadno promáčknout, což občas vyvolá lehké vrzání. Co se týče ovládacích tlačítek, na levém rámu se nachází kolébka hlasitosti, na pravém pak vypínací tlačítko. Aby se vám podařilo tlačítka zmáčknout, musíte vyvinout opravdu velkou sílu, což vás začne po chvíli silně iritovat. MicroUSB konektor pro nabíjení a 3,5 mm jack najdete na horním rámu zařízení.

Leagoo Lead 2 - záda telefonu

Leagoo Lead 2 – záda telefonu

Telefon Leagoo Lead 2 ze všech stran

Hardware a displej

Telefon Leagoo Lead 2 je poháněn čtyřjádrovým procesorem od MediaTeku – MT6582, kterému sekunduje 1 GB operační paměti RAM. Procesor nabídne frekvenci 1,3 GHz a grafické jádro Mali-400. Pro ukládání vašich dat vám poslouží 8GB interní úložiště rozšířitelné o microSD karty až do 64 GB. S fotoaparátem Leagoo Lead 2 pořídíte snímky s maximálním rozlišením 13 MPx. Pro „selfie“ je určen přední 5MPx. Výdrž baterie je díky 2200mAh spíše nadprůměrná, a to především „díky“ nízkému rozlišení displeje, o čemž se více rozepíšeme v následující kapitole. V rámci konektivity nesmíme zapomenout zmínit, že Leagoo Lead 2 je Dual SIM telefon, podporuje tedy 2 SIM karty současně.

Specifikace telefonu Leagoo Lead 2

  • displej: 5.0″ IPS s rozlišením 960 x 540 pixelů (qHD)
  • procesor: Čtyřjádrový MT6582 4×1,3GHz
  • paměť: 1 GB RAM, 8GB vnitřní úložiště (z toho dostupných zhruba 6 GB)
  • operační systém: Android 4.4 (Android KitKat)
  • fotoaparát: 13MPx zadní, 5MPx přední, natáčení videa v Full HD rozlišení 720P x 30 FPS
  • baterie: 2200 mAh
  • konektivita: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS (A-GPS)
  • rozměry: 145.3 x 71.2 x 6.9mm , Hmotnost: 135 gramů
  • sítě: 2G: GSM/GPRS/EDGE:850/900/1800/1900 MHz, 3G: WCDMA/HSPA/HSPA+:850/2100MHz

[aps_product_sz image=“https://www.svetandroida.cz/wp-content/plugins/sz-catalog-extend/catalog-default.png“ title=“Katalog Android zařízení“ subtitle=“Specifikace, recenze, galerie, video, hodnocení, porovnávání…“ desc=“Pro více informací navštivte náš katalog zařízení.“ button=“Zobrazit katalog“]

Leagoo Lead 2 – první pohled

Leagoo Lead 2 – první pohled

Leagoo Lead 2 - první pohled

Displej

Leagoo se u modelu Lead 2 rozhodlo pro qHD rozlišení – 960 x 540 pixelů. To je bohužel na 5″ displej opravdu málo. Důsledkem takto nízkého rozlišení je patrný rastr, a to hned na první pohled. Barvy a pozorovací úhly IPS displeje jsou sice hezké, rozlišení to ovšem určitým způsobem „zabíjí“. Třeba takový YouTube vám nabídne rozlišení pouze 360p, což zkrátka na 5″ displeji nevypadá dobře. Pokud u telefonu používáte automatickou regulaci jasu, v případě Leagoo Lead 2 vás nezklame.

Zvukový výstup a reproduktor

Kvalita zvukového výstupu ze zadního hlasitého reproduktoru je spíše průměrná. Reproduktor dokáže hrát docela hlasitě, ovšem při vyšších hlasitostech dochází ke značnému zkreslení. Pokud patříte mezi náročné posluchače a na zvukovém výstupu hlasitého reproduktoru vám dost záleží, Lead 2 vás svojí kvalitou příliš neuspokojí. Za zmínku také ještě stojí skutečnost, že při položení telefonu na jeho záda dochází při poslechu hudby k lehčímu zvukovému útlumu.

Leagoo Lead 2 - hlasitý reproduktor (2)

Leagoo Lead 2 – hlasitý reproduktor

Testy výkonu (Benchmarky)

Herní výkon

K otestování herního výkonu telefonu Leagoo Lead 2 jsme si tentokrát vybrali hry N.O.V.A 3 Freedom Edition, Real Racing 3 a nejnovější díl akční série her Modern Combat. Na základě specifikací telefonu jsme se domnívali, že výkon při hraní nebude dostačující, ovšem opak je pravdou. Ani jedna ze zmiňovaných her se nesekala či nevykazovala znatelné snížení snímků za vteřinu. Na hraní tedy Leagoo Lead 2 můžeme doporučit.

Konektivita

Wi-Fi a Bluetooth

Wi-Fi signál během našeho týdenního testování nevykazoval žádné nečekané poklesy či výpadky. Jeho dosah je velmi dobrý, protože jsme „chytali“ signál i v místech, kde ostatní telefony s příjmem silně zápasily. Přes Bluetooth jsme již klasicky poslali soubor z telefonu do tabletu, přičemž vše proběhlo bez sebemenších komplikací.

Datové sítě

Leagoo Lead 2 se řadí k Dual Sim telefonům. V nastavení správy SIM karet si můžete zvolit, jaká z vašich SIM bude výchozí pro volání, zprávy a datové připojení.

Leagoo Lead 2 - Dual Sim management

Leagoo Lead 2 – Dual Sim management

Připojení k počítači

Po připojení telefonu k počítači máte na výběr z několika možností synchronizace. Buďto můžete telefon připojit jako úložiště USB, zařízení pro média (MTP), Fotoaparát (PTP) nebo v režimu Pouze nabíjení, čímž se deaktivují veškeré synchronizační služby a dojde tak k rychlejšímu nabíjení.

GPS

Dříve, než jsme se vydali testovat GPS, jsme byli velmi skeptičtí, neboť Leagoo Lead 2 disponuje starším procesorem od MediaTeku. Tyto procesory, jak jistě dobře víte, mívají s příjmem GPS signálu problém. Především pak u neznámých čínských telefonů, u nichž se občas stává, že GPS nefunguje vůbec. Existují sice různé opravy GPS (GPS FIX), ovšem nevidíme důvod, proč by nemělo GPS fungovat už při vybalení telefonu z krabice. V případě telefonu Leagoo Lead 2 však musíme GPS pochválit – fungovalo totiž na výbornou. Na počáteční velmi rychlou fixaci polohy navazovala zhruba 30minutová cesta autem, při které navigace přes Google Mapy ani jednou nezaváhala. Jakožto navigátora můžeme Leagoo Lead 2 jedině doporučit.

Baterie a výdrž

U telefonu Leagoo Lead 2 se nemusíte bát, že by vás z hlediska výdrže nechal ve štychu. Kapacita baterie činí 2200 mAh, což je ve spojení s qHD rozlišením a nenáročným procesorem velmi dobrá hodnota. Telefon při běžném používání nemá problém vydržet i 2 dny. Záleží ovšem na náročnosti používání. V našem případě se jednalo o prakticky permanentní připojení k síti skrze Wi-Fi či mobilní data, používání GPS, surfování po internetu, vyřizování emailů, volání a pár SMS. S tím vším se baterie telefonu vypořádala velmi dobře, i když lze možná říct, že na úkor nízkého rozlišení displeje. My v této sekci recenze ovšem hodnotíme výdrž a ta je velmi dobrá.

Baterii jsme podrobili 2 testům výdrže. U obou testů byl jas telefonu nastaven na polovinu, hlasitost zadního reproduktoru na maximum, synchronizace vypnuta. Wi-Fi jsme nechali u obou testů zapnutou.

Test 1 – přehrávání YouTube videa v HD rozlišení přes celý displej.

Leagoo Lead 2 - test výdrže (video)

Leagoo Lead 2 – test výdrže (video)

Závěr testu videa – při testování výdrže u přehrávání videa se za 30 minut vybilo 9 % baterie, což je pěkný výsledek.

Test 2 – výdrž baterie při hraní her

Leagoo Lead 2 - test výdrže (hry)

Leagoo Lead 2 – test výdrže (hry)

Závěr testu hraní her – 10% úbytek při hraní hry Temple Run 2 není také vůbec špatný.

Test 3 – výdrž baterie při procházení webu. Do telefonu jsme nainstalovali prohlížeč Doplhin Browser a nastavili jsme automatickou aktualizaci stránky (www.svetandroida.cz) na interval co 15 vteřin.

Leagoo Lead 2 - test výdrže (prohlížení webu)

Leagoo Lead 2 – test výdrže (prohlížení webu)

Závěr testu procházení webu – 14% úbytek při procházení webu už tak skvělý není, ale stále to není nic hrozného.

Uživatelské prostředí

Leagoo Lead 2 je poháněn operačním systém Android ve verzi 4.4 KitKat. Během našeho týdenního testování jsme obdrželi jednu systémovou aktualizaci. Těžko říci, zda se telefon dočká i nějaké další, nicméně 4.4 KitKat pro takto levný telefon je docela slušný základ. Uživatelské prostředí je navíc velmi plynulé, a to především díky čistému Androidu. V základu se v telefonu nachází 2 Launchery – Leagoo Launcher a Google Launcher. Leagoo Launcher na první pohled připomíná prostředí MIUI, je totiž ochuzen o hlavní nabídku aplikací a navíc má defaultně nastavené ikony z MIUI. Google Launcher je pak pro čistý Android více typický (pokud jste někdy měli tu čest s telefony řady Nexus). Každý z těchto launcherů má něco do sebe, a i kdyby vám náhodou ani jeden z nich nevyhovoval, můžete sáhnout po alternativní variantě z Google Play. Nyní si vypíšeme některé funkce telefonu, které nás u Leagoo Lead 2 zaujaly:

  • Probuzení gestem – aktivace těchto gest dokáže odemknout telefon a okamžitě vás odkázat do aplikace, jejíž gesto jste nakreslili na displej. Jednotlivým znakům můžete v nastavení přiřadit konkrétní aplikaci, která se má spustit.
  • Gesta pro zjednodušené ovládání – pokud v nastavení aktivujete tato gesta, můžete například listovat v galerii prostřednictvím mávnutí ruky nad senzory telefonu. Listování (scrollování) funguje i na hlavních plochách obrazovky. Mezi další gesta se například řadí rychlé ztišení. Pokud potřebujete nárazově ztišit telefon bez jakýchkoli tlačítek, stačí buďto telefon překlopit, nebo mávnout rukou nad senzory, jako tomu bylo u listování.
  • Vyvolání screenshotu třemi prsty – přitisknutím a tažením třech prstů po displeji vytvoříte snímek aktuální obrazovky displeje.

Další screenshoty z uživatelského prostředí

Fotoaparát a natáčení videa

Jak zhodnotit 13MPx fotoaparát telefonu Leagoo Lead 2 a nebýt přitom příliš kritický? Takovou otázku si klademe již od první fotografie, kterou jsme s telefonem pořídili, a stále se nám na ni nepodařilo odpovědět. Ono to ve skutečnosti ani moc nejde, protože fotky jsou opravdu nekvalitní. V mnoha případech jsou neostré, zašuměné a působí, jakoby prošly jakýmsi nažloutlým filtrem. Tady vidíme názornou ukázku toho, že megapixely nevypovídají o kvalitě výsledných snímků. U pořízeného videa ve Full HD rozlišení je to velmi podobné.

Pořízené video

Leagoo Lead 2 Camera Test (evening, low light)

Leagoo Lead 2 Camera Test (evening, low light)

Leagoo Lead 2 Camera Test (daylight) (video sample)

Leagoo Lead 2 Camera Test (daylight) (video sample)

Aplikace Fotoaparát

Aplikace Fotoaparát nabídne několik základních režimů – Normální, režim Krásy, režim Živé fotografie a panoramatický režim. V nastavení lze pak upravit hodnoty expozice, vyvážení bílé, ISO apod. Do aplikace Fotoaparát se můžete dostat i ze zamknuté obrazovky na základě překreslení znaku na displej viz kapitola uživatelské prostředí. Nechybí ani funkce jako focení na základě rozpoznání hlasu, tváře, úsměvu či HDR, sériové snímání a další.

Kdy, kde a za kolik?

Telefon Leagoo Lead 2 si můžete zakoupit v několika tuzemských obchodech za průměrnou cenu 3500 Kč.

Resumé

Leagoo Lead 2 se svojí výbavou řadí do kategorie spíše low-endových smartphonů. Konstrukční stránka zařízení je docela povedená, telefon se velmi dobře drží, hliníkové rámečky působí prémiově a až na lehce vrzající zadní kryt a zbytečně protáhlou výšku zařízení nemáme co vytknout.

Horší je to pak s displejem. Úhlopříčka 5″ a rozlišení qHD už dnes zkrátka nestačí. Barevné podání a pozorovací úhly jsou pak na velmi dobré úrovni.

Pokud na telefonu rádi hrajete hry, Leagoo Lead 2 pro vás může být ideální společník. I přes nepříliš oslnivé parametry si zahrajete většinu náročných her z obchodu Google Play. Potěší vás také výdrž baterie, díky které můžete telefon používat i 2 dny (ve středně náročném režimu). K našemu překvapení nemá telefon vůbec žádné problémy s GPS, i když jej pohání starší procesor od MediaTeku.

Systém telefonu nelze než pochválit. Leagoo zvolilo čistý Android, který je velmi svižný a dokáže spolehlivě pracovat i s pouze 1 GB operační paměti RAM. V telefonu je předinstalován Launcher od Leagoo, připomínající systém MIUI (tedy bez menu), a pak také klasický Google Launcher, což je uživatelské rozhraní s hlavní nabídkou aplikací. V rámci uživatelského prostředí nás zaujala funkce odemknutí telefonu prostřednictvím gesta.

Fotoaparát telefonu, přestože disponuje 13 MPx, podává spíše podprůměrné výsledky. Pokud tedy od svého chytrého telefonu očekáváte kvalitní fotky, Leagoo vás v tomto ohledu rozhodně nepřesvědčí. Když se poohlédneme po konkurenčních telefonech v obdobné cenové relaci, narazíme například na telefony Honor 3c, Huawei G630 či LG L90, s nimiž byste pravděpodobně pořídili lépe.

Klady

+ slušná výdrž
+ elegantní vzhled
+ čistý Android
+ Dual SIM

Zápory

– rozlišení displeje
– vrzání zadního krytu
– výška zařízení
– fotoaparát

Za zapůjčení telefonu děkujeme společnosti Myleagoo.cz.

Jirka Pernica
O Autorovi - Jirka Pernica

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (13)